Πολυνομοσχέδιο το οποίο θα ρυθμίζει σειρά θεμάτων που άπτονται της δημόσιας υγείας, όπως αποτελεσματικότερη πρόσβαση στο ΕΣΥ από όλους τους πολίτες και κυρίως τους ανασφάλιστους, προσλήψεις, τεχνικά θέματα αναφορικά με τους επικουρικούς, ζητήματα ψυχικής υγείας και θέματα φαρμακοποιών, ετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Το πολυνομοσχέδιο, ή κατ’ άλλους νομοσχέδιο-σκούπα, αναμένεται να είναι έτοιμο εντός του Ιουνίου, καθώς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.
Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει επίσης και το μείζον ζήτημα της ιατρικής νομοθεσίας, το οποίο απασχολεί εντονότατα τους γιατρούς και, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες ασφαλείς πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα ακολουθήσει την πρόταση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.
Είναι γνωστό ότι ο ΠΙΣ ζητά αναμόρφωση της ιατρικής νομοθεσίας,καθώς, όπως σημειώνει, αυτή είναι παρωχημένη πλέον και πρέπει να αναμορφωθεί και να εκσυγχρονιστεί σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρότυπα.
Αναφορικά με τους φαρμακοποιούς, αξίζει να σημειωθεί ότι το πολυνομοσχέδιο θα δώσει λύσεις για το ωράριο –με την κατάργηση του διευρυμένου, όπως απαιτεί ο κλάδος και για το ιδιοκτησιακό καθεστώς με την κατάργηση, επίσης, των πολλών αδειών. Το διευρυμένο ωράριο, σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου αλλά και του ΠΦΣ, έχει δημιουργήσει επαγγελματίες δύο ταχυτήτων, ενώ έχει εξωθήσει πολλούς φαρμακοποιούς στο να μην πραγματοποιούν εφημερίες και διανυκτερεύσεις.
Ένα ερώτημα όμως που κυριαρχεί είναι τι μέλλει γενέσθαι με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το ΠΕΔΥ,αφού το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας δεν θα περιλαμβάνει αυτά τα ζητήματα, για τα οποία είναι γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάλεψε και φώναξε πολύ δυνατά όταν ήταν στην Αντιπολίτευση. Ας ελπίσουμε να ρυθμιστεί γρήγορα και αυτό, αφού το ΕΣΥ βρίσκεται πλέον στα όριά του, στα όρια λειτουργικής κατάρρευσης για την ακρίβεια, αφού όλοι οι πολίτες επιλέγουν τα νοσοκομεία, καθώς το ΠΕΔΥ υπολειτουργεί (πολλές δομές είναι κλειστές) και δεν έχει βασικές ιατρικές ειδικότητες.
Όσον αφορά, τέλος, τους διοικητές του ΕΣΥ, την αξιολόγησή τους αλλά και τον ερχομό νέων σε πολλά νοσηλευτήρια, πληροφορίες από το περιβάλλον της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου υγείας αναφέρουν ότι το θέμα θα λυθεί άμεσα, αλλά με άλλο νομοσχέδιο, πιθανότατα με αυτό του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.