Αντέχει ο αγροτικός τομέας την εποχή της κρίσης

agrotes9Σηµάδια φθοράς αλλά όχι κατάρρευσης σε επίπεδα απασχόλησης του αγροτικού τοµέα µέσα στην κρίση καταγράφει µελέτη που εκπόνησε το στέλεχος της «GAIA Επιχειρείν» και πρώην Γενικός ∆ιευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ, Γιάννης Τσιφόρος. Συγκεκριµένα, η πτώση της απασχόλησης κυµάνθηκε το 2014 σε µικρό, σχετικά, ποσοστό (-2,2%), έναντι της σηµαντικά µεγαλύτερης πτώσης στις κατασκευές (-10,3%), στη µεταποίηση (-5,7%) και στο εµπόριο (-2,8%).

Την ίδια ώρα, πέραν της άµεσης απασχόλησης, ο αγροτικός τοµέας αποτέλεσε τον βασικό τροφοδότη για µια αλυσίδα προϊόντων και υπηρεσιών και συνεπώς δηµιούργησε σε δεύτερο επίπεδο, πολλαπλασιαστικά οφέλη για την απασχόληση και την οικονοµία.

Τα συγκεκριµένα επίπεδα αντοχής που επέδειξε ο κλάδος ωστόσο δεν πρέπει να δηµιουργούν την εντύπωση ότι όλα βαίνουν καλώς για τους συντελεστές του χώρου, δηλαδή τους ίδιους τους αγρότες. Κι αυτό γιατί στην περίπτωσή τους, τα στοιχεία δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια της ύφεσης στην οικονοµία προέκυψε µεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής και της φορολογίας και συνεπακόλουθα, µείωση του διαθέσιµου αγροτικού εισοδήµατος.

Ενδεικτικά στην περίοδο 2009-2013 η άνοδος του κόστους των εισροών στην γεωργική παραγωγή παρουσίασε αύξηση της τάξης του 10,5% και πλέον. Χαρακτηριστική υπήρξε η µεταβολή στο κόστος της ενέργειας, που αυξήθηκε στην πενταετία 2009-2013 κατά 44,2%. Στην ίδια πενταετία, οι φόροι επί της παραγωγής από 141,7 εκατ. ευρώ ανήλθαν σε 441,9 εκατ. ευρώ, σηµειώνοντας αύξηση της τάξεως του 211% και πλέον, µεταβολή που αντιστοιχεί σε επιβάρυνση ύψους 300 εκατ. ευρώ περίπου.

Το εκρηκτικό κοκτέιλ κόστους και φόρων είχε ως συνέπεια το αγροτικό εισόδηµα σωρευτικά, στο διάστηµα της πενταετίας 2009-2013, να µειωθεί κατά 13 ποσοστιαίες µονάδες, πτώση η οποία σε απόλυτο µέγεθος αντιστοιχεί σε απώλεια της τάξεως των 922 εκατ. ευρώ περίπου.

Η µείωση του συνολικού αγροτικού εισοδήµατος, µάλιστα, έκανε ακόµα µεγαλύτερη την εξάρτηση από τις επιδοτήσεις, οι οποίες στο σύνολό τους ξεπερνούν ετησίως τα 3 δις ευρώ και αποτελούν το 46,15 % των χρηµάτων που βάζουν στην τσέπη τους οι παραγωγοί. Συγκεκριµένα, από τα 6,537 δις. ευρώ που ήταν το 2014 το σύνολο του γεωργικού εισοδήµατος στη χώρα µας, τα 3,017 δις ευρώ αποτέλεσαν χρήµατα από τις Βρυξέλλες.

Καθαρά αγροτική η Ελλάδα

Εξαιρετικά σηµαντική παραµένει η θέση του πρωτογενούς, εξάλλου, τοµέα στη χώρα µας, σε σύγκριση µε τις υπόλοιπες χώρες εντός ΕΕ των 28 µελών, παρά τις κοσµογονικές αλλαγές σε κοινωνικο-οικονοµικό επίπεδο, λόγω και της κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό, αναφέρει η µελέτη Τσιφόρου, πως η έκταση των κυρίως αγροτικών περιοχών φτάνει στη χώρα µας στο 82%, όταν στην Ευρώπη των 28 ο µέσος όρος δεν ξεπερνά το 52%.

πηγη: agronews