Απάντηση στη σκλήρυνση της στάσης του κ. Αλέξη Τσίπρα έναντι των εταίρων, αλλά και στο μπαράζ συναντήσεών του με δύο πολιτικούς αρχηγούς (Θεοδωράκη, Γεννηματά) και τη βουλευτή της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη έδωσε, χθες, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς μέσω της συνάντησής του με τον προκάτοχό του, πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.
Σε μία συγκυρία όπου τα σύννεφα της ρήξης σωρεύονται πάνω από τον ελληνικό ουρανό, ενώ και οι προκλήσεις προς τη «γαλάζια» ηγεσία περισσεύουν, ο κ. Σαμαράς προσκάλεσε τον κ. Καραμανλή στην οικία του στην Κηφισιά, όπου και συνομίλησαν, για όλα, επί μία και πλέον ώρα. Η μετέπειτα διαρροή της Συγγρού ότι «οι δύο άντρες θεωρούν πως με σοβαρότητα και υπευθυνότητα η Ν.Δ. αντιμετωπίζει την όλη κατάσταση και την κρίση και εκτιμούν ότι πρέπει να υπάρχει εγρήγορση, ιδιαίτερα όταν η Ν.Δ. είναι ο κυρίαρχος πυλώνας για την εγγύηση της ευρωπαϊκής μας προοπτικής» συνιστά ένα ισχυρό σημείο στήριξης για τον κ. Σαμαρά. Και τούτο διότι ο κ. Καραμανλής αφενός εμφανίζεται να συμμερίζεται πλέον ανοικτά την ανησυχία Σαμαρά για τους κινδύνους σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας (σ.σ. κάτι, πάντως, για το οποίο προειδοποιούσε εδώ και καιρό μέσω των όσων έλεγε σε συνομιλητές του), αφετέρου, αποδεχόμενος –και μάλιστα την ίδια ημέρα που η κ. Ντόρα Μπακογιάννη συνάντησε τον πρωθυπουργό– την υπευθυνότητα με την οποία η Ν.Δ. αντιμετωπίζει τη κρίση, φέρεται να επαναβεβαιώνει, επί της ουσίας, τη θέση του περί μη αμφισβήτησης της πολιτικής διαχείρισης του κ. Σαμαρά.
Και η αλήθεια είναι ότι η χθεσινή συνάντηση Τσίπρα – Μπακογιάννη προκάλεσε δυσαρέσκεια όχι μόνον στην ηγετική ομάδα της Συγγρού, αλλά και σε σειρά στελεχών. Η φράση του κ. Σαμαρά στην τηλεφωνική επικοινωνία που επεδίωξε η κ. Μπακογιάννη προς ενημέρωσή του «όφειλες να με ενημερώσεις πριν πας» αποδεικνύει του λόγου το ασφαλές. Επιπλέον, η Συγγρού κάνει λόγο για θεσμικό ατόπημα του πρωθυπουργού που, με τη χθεσινή του επιλογή στο πρόσωπο της κ. Μπακογιάννη, έστειλε ουσιαστικά μήνυμα ότι δεν επιθυμεί να συνομιλήσει με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από την πλευρά της, η πρώην υπουργός επεδίωξε να προσωποποιήσει το μετριοπαθές, μεταρρυθμιστικό τμήμα της Νέας Δημοκρατίας, απαντώντας στον κ. Σαμαρά ότι «δεν είναι η ώρα για τα προσωπικά μας, αλλά για τη χώρα». Ωστόσο και η ίδια αποχώρησε έντονα προβληματισμένη από τη συνάντησή της με τον κ. Τσίπρα, καθώς, όπως έλεγαν συνομιλητές της, διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο, «φλερτάρει» με το ατύχημα και, συνεπώς, «κάθε σενάριο, ακόμη και το πιο τρελό, είναι πιθανό». Η ίδια εκτιμά ότι ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να εξασφαλίσει μία ρητή δέσμευση των πιστωτών για το χρέος προκειμένου να μπορέσει να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή, καθώς, όπως φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός, «ως έχει δεν περνάει».
Εν μέσω αυτών, συνεδρίασε χθες το άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, με τη Ν.Δ. να καταγγέλλει ανοικτά πλέον τον πρωθυπουργό ότι δεν εργάζεται για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζών,η αλλά για τη ρήξη. Ο Αντώνης Σαμαράς και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου παρακολούθησαν την ομιλία του πρωθυπουργού και στα συμπεράσματα της συνεδρίασης, για τα οποία ενημέρωσε στη συνέχεια ο εκπρόσωπος Τύπου Κώστας Καραγκούνης, το άτυπο όργανο της Ν.Δ, σημειώνεται ότι «ο κ. Τσίπρας σπρώχνει τη χώρα σε αδιέξοδο, ανεβάζει τον λογαριασμό στα ύψη και οδηγεί σε ρήξη και καταστροφή. Μήπως τελικά αυτή ήταν η κρυφή τους ατζέντα; Η χώρα χρειάζεται νέα πολιτική, τέρμα τα ψέματα».
Πρωτοβουλίες Σαμαρά
Ο κ. Σαμαράς δέχθηκε σειρά εισηγήσεων (Κεφαλογιάννη, Κακλαμάνης) να ζητήσει συνάντηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο ή να φέρει το ζήτημα στη Βουλή, ενώ ο γραμματέας του κόμματος Ανδρ. Παπαμιμίκος πρότεινε, κατόπιν συνάντησης με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, η Ν.Δ. να καταθέσει συγκεκριμένα ισοδύναμα. Αντιθέτως, στελέχη όπως οι κ. Μ. Βορίδης, Ευ. Μεϊμαράκης, Αδ. Γεωργιάδης εμφανίστηκαν υπέρ της σκληρής στάσης, ενώ ακόμη και οι Ολγα Κεφαλογιάννη και Μιλτ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισαν ότι είναι ο κ. Σαμαράς που έχει την ευθύνη της ενημέρωσης και συνεννόησης με την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο κ. Σαμαράς διατηρεί μεταξύ των επιλογών του μία συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ δεν αποκλείεται, όταν υπάρξουν οι προϋποθέσεις για ουσιαστική συζήτηση, να ζητηθεί και προ ημερησίας στη Βουλή.
kathimerini.gr