Νέα αντιπρόταση ετοιμάζει η Αθήνα – Τι περιλαμβάνει

maksimou1Νέα πρόταση ετοιμάζει η κυβέρνηση για το Eurogroup της Δευτέρας και την έκτακτη σύνοδο κορυφής που ακολουθεί επιδιώκοντας συμβιβασμό με τους δανειστές στο παρά ένα, υπό την απειλή του τελεσιγράφου ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσό που χωρίζει αυτή τη στιγμή τις δύο πλευρές ανέρχεται στα 900 εκατ. ερώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε ο Χρήστος Τσιγουρής, μεταξύ άλλων στην ελληνική πρόταση, που σχεδιάζεται και ενδεχομένως να αλλάξει τις επόμενες ώρες καθώς αναμένονται συζητήσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, περιλαμβάνονται επιπλέον φορολογικά μέτρα για να καλυφθεί η διαφορά που χωρίζει τις δύο πλευρές σχετικά με τα έσοδα του ΦΠΑ.

Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, η πρόταση προβλέπει τρεις κατηγορίες συντελεστών με τη ΔΕΗ στο 13%, ενώ δίνεται μάχη να παραμείνει και η εστίαση στο 13%.

Ένα σημείο στο οποίο ενδέχεται η ελληνική πλευρά να υποχωρήσει είναι οι πρόωες συντάξεις, με την Αθήνα να προτείνει την κατάργησή τους από 1η/1/2016 και σε βάθος τριετίας με σκοπό να αποδώσουν περίπου 200 εκατ. ετησίως, οι δανειστές ωστόσο απαιτούν την άμεση κατάργησή τους.

Στις προτάσεις περιλαμβάνονται ακόμη η περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών με άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ενώ η ελληνική πλευρά εξετάζει και μια φορολόγηση στις επιχειρήσεις χωρίς να είναι γνωστός ο συντελεστής, αλλά και η επιπλέον μείωση των αμυντικών δαπανών.

Κομβικό σημείο για την ελληνική πλευρά είναι η χρηματοδότηση και η ρύθμιση του χρέους, για την οποία επιδιώκεται μια σαφής αναφορά.

Όλες αυτές οι προτάσεις θα τεθούν σε γνώση του κ. Γιούνκερ, ενδεχομένως και σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες, ενώ στην βελγική πρωτεύουσα είναι πιθανό να μεταβεί αύριο το απόγευμα και ο Πρωθυπουργός.

Σε συνέντευξή του στο “Έθνος της Κυριακής”, ο Νίκος Παππάς επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί να περικόψει συντάξεις, ενώ δηλώνει πως θα προτιμούσε συμφωνία χωρίς το ΔΝΤ. “Το πλαίσιο που προτάθηκε προσφάτως εκ μέρους της άλλης πλευράς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από κανένα ελληνικό κόμμα”, αναφέρει.

megatv.com