Πρωτοβουλία Γ. Κύρτσου για διαρκή διάλογο στο ΕΚ για την ελληνική κρίση

kurtsos1Ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γ. Κύρτσος παρουσίασε σε συναδέλφους του στο ΕΚ, σε στελέχη των ευρωπαϊκών θεσμών και σε εκπροσώπους των ΜΜΕ, τις απόψεις που διατυπώνει δημόσια στην Ελλάδα για την οικονομική και κοινωνική κρίση και τον τρόπο αντιμετώπισής της.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Κύρτσος, η ελληνική κρίση πρόκειται να συνεχιστεί για τα επόμενα 5 έως 10 χρόνια, γιατί χρειάστηκαν πολλά χρόνια και πολλά λάθη και παραλείψεις για να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την εκδήλωσή της. Κατά την άποψη του ευρωβουλευτή της ΝΔ, χρειάζεται η ανάπτυξη ενός ανεπίσημου διαλόγου, πέρα από τις σκοπιμότητες των κομμάτων και των κυβερνήσεων για να καταλάβουν τα μέλη του ΕΚ ποιές είναι οι οικονομικές και κοινωνικές ιδιαιτερότητες στην Ελλάδα και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με ένα τρόπο που θα εξυπηρετεί τα καλώς εννοούμενα εθνικά και ευρωπαϊκά συμφέροντα των χωρών τους.

Ο κ. Κύρτσος εξέφρασε την άποψη ότι η διαφαινόμενη συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων και πιστωτών είναι στρατηγικής σημασίας γιατί αποτρέπει τα χειρότερα, διευκολύνει τη συνεννόηση των δύο πλευρών και σηματοδοτεί το ξεκίνημα της στροφής του ΣΥΡΙΖΑ προς τον οικονομικό ρεαλισμό. Υπογράμμισε όμως ότι το περιεχόμενό της είναι προβληματικό, εφόσον συγκρίνεται αρνητικά με τη συμφωνία που είχε προτείνει η τρόικα στην κυβέρνηση Σαμαρά, δεν έχει καμία σχέση με το προεκλογικό πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και αναμένεται να ενισχύσει τα υφεσιακά φαινόμενα λόγω της νέας υπερφορολόγησης του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας και της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. Ανεξάρτητα πάντως από το χαμηλό επίπεδο του περιεχομένου της, η συμφωνία διατηρεί τη μεγάλη στρατηγική σημασία της.

Ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ ξεκίνησε τον τακτικό διάλογο για την ελληνική κρίση αναλύοντας μεταξύ των άλλων τα εξής θέματα:  Τα λάθη και οι παραλείψεις που οδήγησαν στην ελληνική κρίση. Γιατί η Ελλάδα απέτυχε εκεί που επέτυχαν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας που στέκονται εμπόδιο στην επιτυχημένη προσαρμογή. Η αναγκαιότητα οικονομικής εξυγίανσης του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος. Ο κίνδυνος διπλωματικής περιθωριοποίησης της Ελλάδας στην ΕΕ. Το σημερινό πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα.

Μετά την παρουσίαση των θεμάτων από τον κ. Κύρτσο ακολούθησε ένας ενδιαφέρων διάλογος, ενώ ο Ευρωβουλευτής τόνισε ότι το γραφείο του στο ΕΚ και η ηλεκτρονική του διεύθυνση (georgios.kyrtsos@europarl.europa.eu)  είναι ανοικτά για όσους επιθυμούν να συμβάλλουν στην αναζήτηση αμοιβαία επωφελών λύσεων για τα ελληνικά προβλήματα.