Βέβαιος ότι η συμφωνία που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή θα στηριχθεί από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μιλώντας απόψε στο κεντρικό δελτίο του MEGA και τον Χρήστο Τσιγουρή.
Ο κ. Παππάς απέρριψε κατηγορηματικά σενάρια για σχηματισμό κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης, τονίζοντας πως “οποιαδήποτε συμφωνία θα χρειαστεί την πλειοψηφία η οποία συγκροτήθηκε από τις εκλογές”, αλλά και νέα προσφυγή στις κάλπες. “Τίποτα από αυτά δεν θα χρειαστεί. Η συμφωνία θα είναι τέτοια, που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη και της κυβερνητικής πλειοψηφίας αλλά και του ελληνικού λαού, ο οποίος έχει πειστεί ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μάσησε τα λογια της, ανέβασε το κύρος της χώρας” δήλωσε ο Νίκος Παππάς.
Στο ίδιος μήκος κύματος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, εξέφρασε την αισιοδοξία, πως όταν η συμφωνία οριστικοποιηθεί, ξεκαθαρίσει και συζητηθεί διεξοδικά στη Βουλή, τότε θα καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης, όσο και στους Έλληνες πολίτες.
Από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, συνέστησε ψυχραιμία. Όταν η συμφωνία θα συζητηθεί στη Βουλή και όλοι την εξετάσουν στο σύνολό της, επισήμανε ο συντονιστής της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης, θα διαπιστώσουν πως “η συμφωνία στο σύνολό της δεν θα είναι υφεσιακή”.
Την ανάγκη στήριξης της συμφωνίας από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή υπογράμμισε νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, σημειώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει εμπλοκή, η οποία μπορεί να επιλυθεί μόνο με προσφυγή στο λαό, όπως είπε. Μιλώντας στο ραδιοσταθμό “Στο Κόκκινο” ο κ. Φλαμπουράρης δήλωσε ωστόσο ότι δεν θα τεθεί θέμα πειθαρχίας. “Ελπίζω και πιστεύω ότι θα πειστούμε όλοι να προχωρήσουμε όλοι μαζί”.
Μιλώντας πάντως το πρωί στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA” o κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης είχε πει ότι εφόσον δεν ψηφιστεί η συμφωνία στη Βουλή ή ψηφιστεί δίχως τη στήριξη των βουλευτών της συγκυβέρνησης, τότε η κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη.
Για συμφωνία που έχει “όλα εκείνα τα πολιτικά χαρακτηριστικά” που για την ώρα την καθιστούν “πολιτικά υπερασπίσιμη” έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης.
“Έγινε ένα πρώτο σημαντικό βήμα έτσι ώστε να υπάρξει μια συμφωνία η οποία θα είναι οικονομικά βιώσιμη και θα ανοίγει προοπτικές. Εδώ θα είμαστε τις επόμενες μέρες να δούμε ποια θα είναι η κατάληξη”, είπε από την πλευρά του ο υπουργός των Εσωτερικών Νίκος Βούτσης.
Τρεις προϋποθέσεις προκειμένου να πει “ναι” σε μία συμφωνία φάνηκε να θέτει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας σε εκδήλωση για την παρουσίαση βιβλίου το απόγευμα της Τρίτης. Ο υπουργός ΠΑΠΕΝ είπε πως “αν θέλουμε να φύγουμε από αυτή την κρίση και να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο όπου θα ανακοπεί η ύφεση για να μπούμε σε μια ανακαμψιακή τροχιά, χρειάζονται απαραιτήτως τρία πράγματα: Να τερματιστεί η λιτότητα, μια ισχυρή ένεση ρευστότητας στην ελληνική οικονομία και βαθιά διαγραφή του χρέους”.
Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η ελληνική πρόταση και η καταρχήν θετική αποδοχή της από τους δανειστές της χώρας εκδηλώθηκαν αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Από τα στελέχη του κόμματος που μέχρι στιγμής έχουν τοποθετηθεί αρνητικά στα μέτρα και απειλούν να καταψηφίσουν είναι ο αντιπρόεδρος της Βουλης Αλέξη Μητροπουλος, ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, ο Δημήτρης Κοδέλας, ο Γιάννης Ζερδελής, ο Κώστας Λαπαβίτσας και η Ελένη Σωτηρίου.
megatv.com