Προτιμότερη θα ήταν μια συμφωνία που θα εμπεριείχε τουλάχιστον διατύπωση για ελάφρυνση του χρέους από μια απλή παράταση της παρούσας δανειακής σύμβασης, έως το φθινόπωρο. Αυτό είπε στο «Κόκκινο» και τον Κώστα Αρβανίτη ο οικονομολόγος, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Μελάς.
Ο καθηγητής του Παντείου θεωρεί ως πιθανότερη εξέλιξη την αποφυγή της οριστικής ρήξης και τη σύναψη μιας συμφωνίας, που δεν θα είναι καλή, αλλά στην οποία θα ήταν σημαντικό η Ελλάδα να κατορθώσει να εντάξει μια διατύπωση για προοπτική ελάφρυνσης του χρέους.
Πρόσθεσε πάντως πως, όποια κι αν είναι η έκβαση των διαπραγματεύσεων, θα είναι προτιμότερο να διαχειριστεί την κατάσταση η Αριστερά.
Ερμηνεύοντας την άτεγκτη στάση των πιστωτών, ο κ. Μελάς είπε:
«Το ΔΝΤ από το 1990 και μετά, αλλά και η ΕΕ, προτάσσουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα ως βασικό φορέα μεγέθυνσης και ανάπτυξης. Είναι μια αντίληψη που έχει αποδειχθεί λανθασμένη κατά τα τελευταία 20 χρόνια και πλέον, αλλά βλέπετε ότι επιμένουν».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη στάση της ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς στο θέμα των διαπραγματεύσεων Αθήνας – δανειστών, ο κ. Μελάς ανέφερε ότι εδώ και πολλά χρόνια «η σοσιαλδημοκρατία έχει ενσωματωθεί πλήρως στο νεοφιλελεύθερο δόγμα».
stokokkino.gr