Επιστρέφει στη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση

Προσπάθεια απεγκλωβισμού από το δημοψήφισμα εν μέσω χρεοκοπίας

tsipras010Με τη δαμόκλειο σπάθη της κοινωνικής, οικονομικής και τραπεζικής αποσταθεροποίησης να απειλεί τη χώρα, η κυβέρνηση ψάχνει τρόπο απεγκλωβισμού από το δημοψήφισμα, που συμπύκνωσε τις πολιτικές εξελίξεις και απειλεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα. Έτσι, η Ελλάδα επιστρέφει σήμερα, την πρώτη ημέρα κατά την οποία θεωρείται «χρεοκοπημένη χώρα» και επισήμως, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, ωστόσο όλοι οι οιωνοί είναι αρνητικοί για την επίτευξη συμφωνίας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στο πρωθυπουργικό και στο οικονομικό επιτελείο λαμβάνουν χώρα σημαντικές ανακατατάξεις τις τελευταίες ημέρες, που οδηγούν σταδιακά τον πρωθυπουργό σε αλλαγή γραμμής: ενώ, δηλαδή, στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης τον πιέζουν να επιμείνει στην απόφασή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης και Γιώργος Σταθάκης αντιστοίχως πιέζουν προς την αντίθεση κατεύθυνση.

Συμφωνία ή χάος

Εξάλλου, στο Μαξίμου χτυπούσε χθες συναγερμός, καθώς εκτός του «χαμένου καλοκαιριού» για τον ελληνικό τουρισμό, κάθε 24ωρο που περνούσε τα πράγματα γίνονταν εξαιρετικά επικίνδυνα για τις τράπεζες και τις αποταμιεύσεις των πολιτών. Πολλά κυβερνητικά στελέχη, λοιπόν, εισηγήθηκαν στον πρωθυπουργό να επιδιώξει την επίτευξη μίας νέας συμφωνίας με τους δανειστές, προκειμένου να αποκατασταθεί η γραμμή επικοινωνίας και διαλόγου με τους θεσμούς και να θεωρηθεί πως η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Βεβαίως, το εσωκομματικό σκηνικό στον ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαιρετικά ρευστό και πολλά στελέχη, βουλευτές αλλά και υπουργοί δε θα δεχθούν με τον… καλύτερο τρόπο μία νέα, επώδυνη συμφωνία, ενόσω διεξάγουν ήδη στις περιφέρειές τους προεκλογική εκστρατεία για το «Όχι» στο δημοψήφισμα. Ωστόσο, κεντρικός υπουργός της κυβέρνησης διαμηνύει, μιλώντας στο matrix24.gr, ότι «αριστερό αυτή τη στιγμή είναι να σωθούν οι καταθέσεις των πολιτών» και προσθέτει: «Δεν υπάρχει κανένα μέτρο τόσο σκληρό, όσο σκληρό θα είναι να χαθούν οι καταθέσεις. Πρέπει να διαλέξουμε μεταξύ μίας ζημιάς και μιας καταστροφής».
Τούτων δοθέντων, η κυβέρνηση απέστειλε χθες στους θεσμούς πρόταση για ένα νέο πακέτο βοήθειας, διάρκειας δύο ετών, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, με στήριξη από τον ESM και ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Βεβαίως, κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, ότι η κυβερνητική πρόταση είναι «εξαιρετικά φιλόδοξη», υπό την έννοια πως όλα όσα προβλέπει αυτή έχουν ήδη απορριφθεί από τους δανειστές. «Γιατί να τα δεχθούν τώρα, που είμαστε εμείς με την πλάτη στον τοίχο και καταρρέει η χώρα;», διερωτάται κορυφαίος υπουργός, χωρίς να κρύβει τον προβληματισμό του αναφορικά με το τι «συμπεριφορά» θα συναντήσει η κυβέρνηση, σήμερα που θα κάτσει στο Eurogroup και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ωστόσο, στον αντίποδα, όλα δείχνουν πως ο πρωθυπουργός, παρά τις εσωκομματικές «Σειρήνες», είναι αποφασισμένος να μην αφήσει τη χώρα «ξεκρέμαστη», έστω κι αν στη συνέχεια ο ίδιος επιλέξει να μην εφαρμόσει κάτι με το οποίο διαφωνεί.

Μάλιστα, κυβερνητικοί παράγοντες με γνώση των διεργασιών εντός της κυβέρνησης παραδέχονται πως η ελληνική πρόταση είναι «μαξιμαλιστική», προκειμένου η Αθήνα να ξεκινήσει από ψηλά στην διαπραγμάτευση για να μην… τα χάσει όλα στη συνέχεια.

 matrix24.gr