Τράπεζα της Ελλάδος κατά Ρωμανιά για τα διαθέσιμα

Οργισμένη απάντηση της ΤτΕ στον γγ Κοινωνικής Ασφάλισης που είχε κατηγορήσει την κεντρική τράπεζα ότι κερδοσκοπεί με τα διαθέσιμα που έχουν μεταφέρει οι φορείς

trapezaelladosΟργισμένη απάντηση έδωσαν κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος στις τηλεοπτικές καταγγελίες του γενικού γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Ρωμανιά, που κατηγόρησε την κεντρική τράπεζα ότι κερδοσκοπεί με τα διαθέσιμα που έχουν μεταφέρει οι φορείς.

Τα κεφάλαια που επικαλέστηκε ο γνωστός γυρολόγος των καναλιών και νυν γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι τοποθετημένα σε repos, ομόλογα και έντοκα του Δημοσίου τα οποία αποτελούν τη βασική βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση του Δημοσίου.

Ειδικότερα, όπως διευκρίνιζαν οι πηγές της Τραπέζης της Ελλάδος:

– Οι ασφαλιστικοί φορείς έχουν μεταφέρει τα πλεονάζοντα διαθέσιμα κεφάλαιά τους για επένδυση στο Κοινό Κεφάλαιο και σε «λογαριασμούς ταμιακής διαχείρισης», σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2469/1997. Η τρέχουσα αξία των κεφαλαίων αυτών την 31.5.2015 ήταν 10,2 δισ. ευρώ.

– Τα παραπάνω κεφάλαια ήταν επενδεδυμένα σε repos με το Ελληνικό Δημόσιο σε ποσοστό 47%, σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου σε ποσοστό 28% και σε έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου σε ποσοστό 25%.

– Τα repos με το Ελληνικό Δημόσιο αποτελούν βασική πηγή βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης του Ελληνικού Δημοσίου και τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα επέτρεψαν την κάλυψη όλων των υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου, κυρίως δε την πληρωμή μισθών και συντάξεων.

– Σε καμία περίπτωση μέχρι σήμερα δεν υπήρξε αίτημα ανάληψης κεφαλαίων από τους ασφαλιστικούς φορείς που να μην ικανοποιήθηκε έγκαιρα. Άλλωστε, οι ασφαλιστικοί φορείς προτιμούν να χρησιμοποιούν τις επιχορηγήσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού από τα πλεονάζοντα κεφάλαιά τους, τα οποία τους αποφέρουν και σημαντικές προσόδους.

– Σε κάθε περίπτωση, οι ασφαλιστικοί φορείς που έχουν πρόβλημα ρευστότητας δεν συμμετέχουν στο Κοινό Κεφάλαιο και οι ανάγκες τους ικανοποιούνται με τις επιχορηγήσεις του Ελληνικού Δημοσίου.

– Συμπερασματικά, η Τράπεζα της Ελλάδος όχι μόνο δεν «κερδοσκοπεί» επί των χρημάτων των ταμείων, αλλά με την επενδυτική της πολιτική, που βασίζεται αυστηρά σε ειδικό νομοθετικό πλαίσιο, επιτρέπει την αναχρηματοδότηση του Ελληνικού Δημοσίου, διατηρώντας ταυτόχρονα την ακεραιότητα των διαθεσίμων του κάθε ταμείου.

newmoney.gr