Αυτό αναφέρει το πρακτορείο Anadolu, με βάση μυστικά έγγραφα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας στη Βρετανία.
Σύμφωνα με τα έγγραφα, μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στρατιωτών στο νησί της Κύπρου ήταν μια πραγματική πιθανότητα το 1983.
Ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας, Ανδρέας Παπανδρέου ήταν έτοιμος να στείλει στρατεύματα στο διαιρεμένο νησί της Ανατολικής Μεσογείου μετά την κίνηση της τουρκικής κοινότητας να κηρύξει ανεξάρτητο κράτος στο βορρά.
Η προσφορά έγινε στον Σπύρο Κυπριανού, τον τότε ηγέτη της ελληνικής-κυπριακής διοίκησης, σε έκτακτη συνεδρίαση στην Αθήνα λίγες ώρες μετά την ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) στις 15 Νοεμβρίου του 1983.
Μετά την πρόταση, ο Κυπριανού μετέβη στο Λονδίνο για συνομιλίες με την Βρετανίδα πρωθυπουργό, Margaret Thatcher.
Ένα υπόμνημα της συνομιλίας τους περιέχεται στα έγγραφα του Foreign Office που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα.
“Ο Κυπριανού ανέφερε στην βρετανίδα πρωθυπουργό ότι ζήτησε ελληνικά στρατεύματα στην Κύπρος και η ελληνική κυβέρνηση ήταν έτοιμη να ικανοποιήσει το αίτημά του”, αναφέρουν τα έγγραφα.
Η ανησυχία της Thatcher
Ο Κυπριανού εξέφρασε τότε την ανησυχία του ότι εάν η προσφορά της ελληνικής στρατιωτικής βοήθειας λάβει δημοσιότητα θα μπορούσε να προκαλέσει “μεγάλες δυσκολίες”.
Θα μπορούσε να φανεί ότι η Ελλάδα ήταν έτοιμη να οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα.
Από τη μεριά της η Thatcher χαρακτήρισε “μια πολύ μεγάλη απόφαση” μια τέτοια ενέργεια και ότι «οι κίνδυνοι από τη στρατιωτική επέμβαση θα πρέπει να αποφευχθούν».
Σύμφωνα με τον James Ker-Lindsay, ανώτερο ερευνητή της πολιτικής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο London School of Economics, τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα προσφέρουν μια εικόνα για τα γεγονότα μετά την τουρκοκυπριακή διακήρυξη της ανεξαρτησίας, η οποία ήρθε μετά από οκτώ χρόνια αποτυχημένων διαπραγματεύσεων.
Ο πολεμοχαρής Παπανδρέου
Σύμφωνα με τα έγγραφα, ο «Παπανδρέου ήταν επιθετικός αλλά η στρατιωτική απάντηση φαίνεται να ήταν μια πολύ περίεργη αντίδραση.
Τι ήθελε να κάνει με τα στρατεύματα – να πάει και να πάρει πίσω το βορρά ή να κρατήσει το νότο;
Εκτιμάται, δε, ότι ο Κυπριανού ήθελε να το χρησιμοποιήσει για να αυξήσει την πίεση στο Λονδίνο, προκειμένου να ενεργήσει.
«Υπήρξε μια ισχυρή αίσθηση στην Ελλάδα που, μετά την ανεπαρκή ανταπόκριση για τα γεγονότα του 1974, η αδράνεια ή αδιαφορία εκ μέρους της παρούσης ελληνικής κυβέρνησης δεν θα γίνει ανεκτή από την κοινή γνώμη», ανέφερε το σημείωμα της συνάντησης μεταξύ Κυπριανού και Thatcher.
bankingnews.gr