Τη στάση των δανειστών και κυρίως της Γερμανίας κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου σε συνέντευξή του στο BBC και τη δημοσιογράφο Κίρστι Γουαρκ, ενώ όταν ρωτήθηκε για την «πολιτική ευθυγράμμιση στην ευρωζώνη», προειδοποίησε πως από την κρίση και τη συμπεριφορά κάποιων κρατών στην ΕΕ, οι μόνοι που επωφελούνται στην Ελλάδα είναι το ΚΚΕ οι νεοναζί. «Όταν η δημοκρατία στην Ευρώπη δεν γίνεται σεβαστή, αυτοί επωφελούνται», τόνισε.
«Προτείναμε συγκεκριμένο σχέδιο με τα ίδια αποτελέσματα με αυτά που ζητούσαν οι πιστωτές αλλά αυτοί ήθελαν να εφαρμόσουμε το δικό τους πλάνο λιτότητας. Μετά χρησιμοποίησαν τον Βαρουφάκη σαν πρόχημα ότι είναι δήθεν αλαζόνας. Οπότε παραιτήθηκε. Μετά βρήκαν την έλλειψη εμπιστοσύνης. Αυτό ήρθε από το πουθενά. Αύριο θα βρουν κάτι άλλο δεν ξέρω. Ίσως να μας αλλάξουν τον τρόπο που ντυνόμαστε. Στόχος τους ήταν να ταπεινώσουν την ελληνική κυβέρνηση», τόνισε.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
BBC: Θα συζητήσουμε τις προεκτάσεις από την ελληνική συμφωνία, με τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου, στο στούντιο ο επικεφαλής του χρηματιστηρίου του Βερολίνου, Άρτουρ Φίσερ, καλησπέρα σας. Στέλιο, τι συμβαίνει ακριβώς τώρα; Δεν υπάρχουν λεφτά ούτε προοπτική και σύντομα θα τελειώσουν και οι προμήθειες σε τρόφιμα, πρέπει να ψηφίσετε τη συμφωνία την Τετάρτη ακόμα κι αν σημαίνει εκλογές τον Οκτώβριο, έτσι δεν είναι;
ΣΚ: Ναι, πιστεύω ότι η βουλή θα ψηφίσει τη συμφωνία, είμαι σίγουρος γι αυτό. Σίγουρα θα υπάρξουν πολιτικές αναταραχές. Το άλλο ερώτημα είναι αν αυτή η συμφωνία είναι βιώσιμη, γιατί περιλαμβάνει όλο και περισσότερη λιτότητα, δεν θα βρείτε κανέναν σοβαρό οικονομολόγο στον κόσμο που να σας πει ότι μετά από έξι χρόνια ύφεσης, χρειάζεστε κι άλλη λιτότητα. Αλλά αυτό ήταν το σχέδιο που επιβλήθηκε από τις Βρυξέλλες και κυρίως από τη Γερμανία και τον Σόιμπλε, που απειλούσαν ότι αν δε γινόταν αυτό, η Ελλάδα θα έβγαινε από τη ζώνη του ευρώ.
BBC: Πολλοί όμως λένε ότι η Ελλάδα είναι υπεύθυνη γι αυτή την κατάσταση με το να μην κάνει μεταρρυθμίσεις. Στο ωράριο εργασίας, στο φορολογικό και τις συντάξεις.Πολλά από αυτά οφείλονται σε εσάς;
ΣΚ: Όχι δε συνέβη κάτι τέτοιο. Εμείς προτείναμε συγκεκριμένο σχέδιο με τα ίδια αποτελέσματα με αυτά που ζητούσαν οι πιστωτές αλλά αυτοί ήθελαν να εφαρμόσουμε το δικό τους πλάνο λιτότητας. Μετά χρησιμοποίησαν τον Βαρουφάκη σαν πρόχημα ότι είναι δήθεν αλαζόνας. Οπότε παραιτήθηκε. Μετά βρήκαν την έλλειψη εμπιστοσύνης. Αυτό ήρθε από το πουθενά. Αύριο θα βρουν κάτι άλλο δεν ξέρω. Ίσως να μας αλλάξουν τον τρόπο που ντυνόμαστε. Στόχος τους ήταν να ταπεινώσουν την ελληνική κυβέρνηση.
BBC: Άρτουρ Φίσερ ήταν αυτός ο στόχος; να ταπεινωθεί η κυβέρνηση;Έχετε δει το τουίτερ “είναι πραξικόπημα” φαντάζομαι.Αυτό θέλατε; να βάλετε μια άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα;
AF: Εγώ δεν ήμουν μέσα στις διαπραγματεύσεις αλλά μπορώ να πω τι πιστεύουν οι Γερμανοί. Παρατηρώ μια κούραση από τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, δε βλέπω κανέναν που να θέλει να ταπεινώσει τους Έλληνες. Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά, να δούμε τα θετικά που μπορούμε να πάρουμε από την κατάσταση. Έχουμε 35 δις για επενδύσεις και 70 δις από τις ιδιωτικοποιήσεις, που θα αποκτήσουν υπόσταση κάποια στιγμή σε επενδύσεις. Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί και να φτιάξουμε δομές που θα προσελκύσουν επενδυτές και θα ανθίσουν επιχειρήσεις.
ΒBC: Όμως άλλες χώρες της ευρωζώνης, με πρωτεργάτη τη Γερμανία επιτίθενται στην Ελλάδα.Ο υπουργός οικονομικών Βαρουφάκης μίλησε για δεύτερη συνθήκη των Βερσαλλιών.
AF: Το ξέρετε ότι το ίδιο ακριβώς έχει συμβεί και στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία; Έπρεπε να ρωτήσουν τα θεσμικά όργανα για να αλλάξουν ορισμένους νόμους. Δεν είναι κάτι νέο. Έχει εφαρμοστεί και στο παρελθόν μόνο που οι άλλες χώρες δεν έδωσαν τέτοιες διαστάσεις. Τώρα έχει ξεφύγει από τον έλεγχο.
BBC: Στέλιο, πιστεύετε κι εσείς ότι για να προχωρήσει η Ευρώπη θα πρέπει να υπάρξει μια στενότερη πολιτική ευθυγράμμιση;
ΣΚ: Ίσως ναι. Αλλά αυτή δεν είναι η Ευρώπη που θέλαμε και που φανταζόμασταν. Δεν είναι η μια Ευρώπη της δημοκρατίας. Οι Έλληνες την προηγούμενη Κυριακή ψήφισαν και τώρα τιμωρούνται για την ψήφο τους.
BBC: Όμως αν ακολουθείτε διαφορετικά οικονομικά μοντέλα δε θα πετύχει αυτό. Όπως είπατε κι εσείς, είναι πολύ πιθανή μια πολιτική ευθυγράμμιση για να κρατήσει η Ευρωζώνη;
ΣΚ: Η ευθυγράμμιση που βλέπω εγώ αυτή τη στιγμή, είναι ότι από αυτή την κρίση και από τη συμπεριφορά κάποιων κρατών στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, τα μόνα κόμματα που επωφελούνται είναι το ΚΚΕ και οι νεοναζί, η Χρυσή Αυγή. Αυτοί επωφελούνται όταν η δημοκρατία δε γίνεται σεβαστή.
BBC: Κατασκευάζει η Γερμανία ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο για την Ελλάδα; Ή και για άλλες χώρες ενδεχομένως; Πορτογαλία και Ισπανία;Αν πρέπει να είστε στην ίδια ομάδα και δεν εννοώ μόνο την Ευρωζώνη,πρέπει να είστε και στην ίδια πολιτική και οικονομική ομάδα;
AF: Θα πρέπει να υπάρχουν κοινοί κανόνες. Αλλά όταν μιλάμε για δημοκρατία γιατί δε μιλάμε και για τους Γερμανούς φορολογούμενους; Δεν έχουμε μια ένωση μεταφοράς κεφαλαίων, οι φόροι μας πηγαίνουν σε γερμανικές υποδομές, στο γερμανικό σύστημα υγείας. Δε θα με πείραζε αν είχαμε μια συζήτηση και κανόνες όπου θα συμφωνούσαμε σε ένωση μεταφοράς κεφαλαίων, και τα χρήματα που κερδίζονται στη Γερμανία θα μεταφέρονταν στις άλλες χώρες, που δεν έχουν αυτή την ευκαιρία. Γιατί δεν έχει κάθε χώρα την ευκαιρία να ευημερεί. Και στη Γερμανία έχουμε το Βερολίνο που είναι φτωχό και τη Βαυαρία που είναι πλούσια, και μεταφέρουμε χρήματα από το ένα μέρος στο άλλο. Αλλά γι αυτό υπάρχει μια διαδικασία και κανόνες. Και πρέπει να συζητηθεί αυτό και με τους ψηφοφόρους στη Γερμανία επίσης. Δεν γίνεται απλώς να λάβουμε υπόψη μας το δημοψήφισμα στην Ελλάδα. Και το ίδιο ισχύει και για τις άλλες χώρες επίσης.
BBC: Για την αλλαγή στην Ελλάδα, Στέλιο, πόσο διαφορετική πιστεύεις ότι θα είναι σε ένα χρόνο;
ΣΚ: Δε νομίζω ότι θα έχει αλλάξει πολύ. Εμείς περιμέναμε ένα πρόγραμμα που θα δίνει χώρο στην ανάπτυξη. Και αυτό δε συνέβη. Θα υπάρξουν πολιτικές αναταραχές, που δε θα βοηθήσουν την οικονομία να πάει μπροστά. Αλλά ποτέ δεν ήταν οικονομικό το ζήτημα. Ήταν πάντα πολιτικό. Να ανατραπεί η κυβέρνηση, αυτό ήταν το σιωπηλό πραξικόπημα και να ταπεινωθούν οι ψηφοφόροι με αντίποινα γιατί ψήφισαν “όχι” παρότι οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο επέμεναν να ψηφίσουν “ναι”.
tvxs.gr