Η αγροτική ανάπτυξη, η παραγωγική ανασυγκρότηση και η μείωση των ελλειμμάτων απαιτούν άμεσα μέτρα μείωσης και όχι αύξησης του κόστους παραγωγής.

Του Μπάμπη Βακαλόπουλου* 

bakalopoulos2Σήμερα για πρώτη φορά μετά από έξι ολόκληρους μήνες και λόγω των αντιδράσεων όλων των φορέων και των αγροτών η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός τόνισαν ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει βασικό μοχλό της αναπτυξιακής διαδικασίας και της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Όμως απαιτούνται και συγκεκριμένες πράξεις. Η αγροτική ανάπτυξη, η παραγωγική ανασυγκρότηση και η μείωση των ελλειμμάτων απαιτούν άμεσα μέτρα μείωσης και όχι αύξησης του κόστους παραγωγής. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να επιδιωχθεί άμεσα η μείωση (και όχι αύξηση) του ΦΠΑ σε χαμηλά κλιμάκια στα αγροτικά εφόδια: λιπάσματα, φυτοφάρμακα και ζωοτροφές. Η μετατροπή του αρνητικού ισοζυγίου εισαγωγών-εξαγωγών στον αγροτικό τομέα σε θετικό πρέπει να είναι ο πρώτιστος στόχος. Πρέπει άμεσα χωρίς άλλη καθυστέρηση να θεσπισθεί αγροτικό πετρέλαιο κίνησης με βάση αντικειμενικά κριτήρια όπως τις στρεμματικές ανάγκες και το είδος της καλλιέργειας. Επιπλέον είναι απαραίτητο να μειωθεί η τιμή του αγροτικού ρεύματος και στο πλαίσιο αυτό απαιτείται η καθιέρωση ειδικού αγροτικού τιμολογίου με στόχο τη μείωση του κόστους του ρεύματος για την άρδευση. Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι ορθός ο διαχωρισμός σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και μη. Υπενθυμίζουμε ότι το ζητήσαμε ως μία από τις προτεινόμενες αλλαγές αμέσως μετά την διαπραγμάτευση τον Ιούλιο. Τέλος, πρέπει να υπάρχει προοδευτική φορολογική κλίμακα με στόχο να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη και να υπάρξει άμεση καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής στον αγροτικό χώρο που οδηγεί σε μείωση εσόδων και στο να υπερφορολογούνται οι συνεπείς αγρότες.

Η Δημοκρατική Αριστερά επισημαίνει ότι τα μέτρα που προτάθηκαν στην διαπραγμάτευση για τον αγροτικό τομέα είναι οικονομικά αναποτελεσματικά και κοινωνικά άδικα και θα οδηγήσουν σε  μείωση της παραγωγικής διαδικασίας, με δυσμενείς συνέπειες στις εισαγωγές και εξαγωγές, στο εμπορικό ισοζύγιο, στο έλλειμμα στην αγροτική παραγωγή και συνεπώς και στο πρωτογενές έλλειμμα. Δεν πρέπει να μεταφερθεί η εφαρμογή τους χρονικά αλλά να υπάρξει αποτελεσματική διαπραγμάτευση.

Δεν πρέπει να υπάρξουν οριζόντια μέτρα.

Η Δημοκρατική Αριστερά έχει συγκεκριμένη ολοκληρωμένη πρόταση για το εθνικό σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης την οποία έχει ήδη παρουσιάσει δημόσια.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη για τον αγροτικό τομέα πρέπει να τονισθούν τα εξής:

α) η αποδοχή της απαίτησης για κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ, με φορολόγηση πλέον και των κοινοτικών ενισχύσεων από το πρώτο ευρώ και αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των αγροτικών εισοδημάτων από το 13% στο 26% εγείρει, σοβαρά ζητήματα ανταγωνιστικότητας εις βάρος των αγροτών της χώρας μας, καθώς σε πολλές χώρες της Ε.Ε. δεν φορολογούνται οι κοινοτικές ενισχύσεις και σε κάθε περίπτωση ο συντελεστής δεν είναι τόσο υψηλός.

β) η αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% είναι αναποτελεσματικό μέτρο. Ειδικά στον αγροτικό τομέα όλα τα έσοδα αποτελούν την οριστική κατάληξη της όλης παραγωγικής διαδικασίας που στις περισσότερες περιπτώσεις απέχει σημαντικά χρονικά. Για τον λόγο αυτό προβλέπεται σήμερα και πρέπει να παραμείνει η προκαταβολή να είναι στο 27,5%, και για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες στο 13%.

γ) η κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου δεν λύνει προβλήματα. Πρέπει να θεσπισθεί αγροτικό πετρέλαιο κίνησης με βάση αντικειμενικά κριτήρια όπως στρεμματικές ανάγκες και είδος της καλλιέργειας. Αυτό δηλαδή το οποίο συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε..

δ) η επιβάρυνση των αγροτικών εφοδίων με συντελεστή Φ.Π.Α. 23% αντί για 13% είναι εκτός πραγματικότητας. Στο θέμα αυτό αρκεί να τονιστεί ότι ακόμη και ο Φ.Π.Α. σε αγροτικά εφόδια στο 13% είναι ο υψηλότερος Φ.Π.Α. στην ευρωζώνη με αποτέλεσμα να υπάρχει σαφής  επίπτωση στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγροτικής παραγωγής.

*Μέλος της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ