Σπουδαίο γεγονός χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου την επαναλειτουργία του αρχαίου θεάτρου Μεγαλόπολης μετά από 17 χρόνια, με αφορμή το αφιέρωμα στα 90 χρόνια του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη και πολιτικού Μίκη Θεοδωράκη, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με το Δήμαρχο Μεγαλόπολης κ. Διονύσιο Παπαδόπουλο, στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου τη Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015.
«Πρωταρχικός μας στόχος είναι η επαναλειτουργία του αρχαίου θεάτρου, κάτι το οποίο μέχρι χθες θεωρείτο ακατόρθωτο» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και στάθηκε ιδιαίτερα στην ιστορική σημασία του μεγαλύτερου θεάτρου της αρχαιότητας, το οποίο συνδύαζε το χώρο των θεατρικών παραστάσεων με το βουλευτήριο το Θερσίλειο. «Με την εκδήλωση τιμής προς τον μεγάλο μουσικό και πολιτικό Μίκη Θεοδωράκη αναδεικνύουμε ταυτόχρονα το διττό χαρακτήρα του χώρου, την καλλιτεχνική και πολιτική διάστασή του».
Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε επίσης στις αντιξοότητες που αντιμετώπισε όλα αυτά τα χρόνια το αρχαίο θέατρο και σημείωσε ότι ενώ ως Υφυπουργός Πολιτισμού είχε ξεκινήσει τις μελέτες για την αποκατάστασή του, οι επόμενες πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείο δεν συνέχισαν αυτή την προσπάθεια.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, αφού εξήρε την αγαστή συνεργασία με το Δήμο Μεγαλόπολης και την Εφορία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι εργασίες αποκατάστασης του χώρου θα προχωρήσουν και στάθηκε ιδιαίτερα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία με σειρά παρεμβάσεών τους αναδεικνύουν το θέμα και προσεγγίζουν τα κρίσιμα ζητήματα που το αφορούν.
Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε τέλος στο σχέδιο της Περιφερειακής αρχής, μαζί με την Εφορία Αρχαιοτήτων και το Δήμο Μεγαλόπολης, για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής, ήτοι του Παράσιου πάρκου, του αρχαίου θεάτρου, της αρχαίας Γόρτυνας, του Λύκαιου Δία και της Λυκόσουρας, «ώστε να αποδείξουμε ότι η Πελοπόννησος αποτελεί τον πολιτιστικό θησαυρό της χώρας, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε».
Ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης από την πλευρά του εξέφρασε την πλήρη ταύτιση απόψεών του με τον Περιφερειάρχη και έθεσε ως στόχους την προσπάθεια επαναλειτουργίας και επανατοποθέτησης του αρχαίου θεάτρου στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας, την ασφάλεια και το σεβασμό στην ακεραιότητα του χώρου και την ποιοτική του αναβάθμιση σε ανοιχτό χώρο, όχι αποκλειστικά επιστημονικού ενδιαφέροντος, αλλά και καλλιτεχνικού.
Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε τέλος ότι η σημερινή μέρα αποτελεί ορόσημο για τα πολιτιστικά τεκταινόμενα της Αρκαδίας και χαρακτήρισε το αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη ως την καταλληλότερη επιλογή για την επαναλειτουργία του χώρου.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας από την πλευρά του τόνισε την ιστορικότητα του χώρου και της περιοχής της Μεγαλόπολης και τη σημασία που έχει για την Αρκαδία η επαναλειτουργία του χώρου και αναφέρθηκε στην επιλογή της Περιφέρειας και του Δήμου για την δημιουργία πεζοδρόμου από την πόλη της Μεγαλόπολης μέχρι το αρχαίο θέατρο.
Παρόντες ήταν οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Κωνσταντίνα Νικολάκου, Περικλής Μαντάς, Βασίλης Σιδέρης και Άγγελος Παπαγγελόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Ιωάννης Μπάζιος και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Ιωάννης Κατσίρης, Γεώργιος Μπακούρης και Θεόδωρος Ντάνος.
Τόσο ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, όσο και ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης τόνισαν ότι όλοι οι θεατές θα πρέπει να δείξουν σεβασμό στο χώρο και να υπακούσουν στις οδηγίες των υπευθύνων για την προστασία του χώρου.