Αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό φέρνει η ψήφιση του τρίτου Μνημονίου, καθώς κυρίως στο ΣΥΡΙΖΑ, λειτουργεί ως διαλυτικό στοιχείο σε εκρηκτική χημική ένωση, ενώ και στη ΝΔ, ήδη περίπου 20 βουλευτές τίθενται κατά του «ναι».
Το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος είναι πλέον προ των θυρών σε μια αναμέτρηση για γερά νεύρα και αντοχή.
Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του ενδέχεται να δώσει στην ψηφοφορία χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης του και να θέσει στην συνέχεια εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος όσους καταψηφίσουν.
Ενώ στο στρατόπεδο της Αριστερής Πλατφόρμας η απόφαση για ρήξη έχει ληφθεί.
Οι πιθανές διαρροές στην σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία για το μνημόνιο ξεκινούν από τους 25 βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας οι οποίοι θα αποτελέσουν και τον πυρήνα του νέου φορέα. Οι διαρροές όμως μπορεί να είναι περισσότερες καθώς στην ψηφοφορία για το πρώτο πακέτο μέτρων οι διαφωνούντες με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είχαν φθάσει στους 39.
Υπάρχουν ωστόσο βουλευτές που θα καθορίσουν την ψήφο τους από την προοπτική των εκλογών. Η παραμονή στον ΣΥΡΙΖΑ, στις εκλογές που θα γίνουν με λίστα ευνοεί την επανεκλογή τους.
Ήδη από την πρώτη ψηφοφορία, η προεδρική πλειοψηφία και η αριστερή πλατφόρμα κινούνται σε διαμετρικά αντίθετες τροχιές, η διάσπαση θεωρείται από όλους δεδομένη.
Το τρίτο μνημόνιο όμως προκαλεί κραδασμούς και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών που εκφράζουν την διαφωνία τους και προτείνουν την αποχή από την ψηφοφορία που θα γίνει στην Βουλή.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα αποφασίσει, εφόσον συνεδριάσει, την ενιαία στάση που θα κρατήσει το κόμμα. Οι διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν στους κόλπους της ΝΔ εκφράστηκαν και χθες στην μαραθώνια συνεδρίαση του διευρυμένου Άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου. Ο πρόεδρος του κόμματος κ. Βαγγέλης Μειμαράκης παρότι συμμερίστηκε τις επιφυλάξεις και την “δίκαιη” αγανάκτηση των στελεχών του εντούτοις έθεσε το δίλημμα “μνημόνιο ή χάος”. Το ίδιο δίλημμα θα θέσει ο κ. Μειμαράκης και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα με την προσθήκη ότι η ΝΔ είναι το κατ εξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα που δεν μπορεί να επιτρέψει να τεθεί σε κίνδυνο η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Διαφορετική άποψη στο Πολιτικό Συμβούλιο εξέφρασαν οι κ.κ. Μάκης Βορίδης και Άδωνης Γεωργιάδης οι οποίοι προτείνουν την αποχή από στην σχετική ψηφοφορία αν και διευκρινίζουν ότι θα υπακούσουν στην απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Επιφυλάξεις εξέφρασε και ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ο οποίος καίτοι γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ είπε ότι το κόμμα βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξο. Παρομοίως και ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Κώστας Καραγκούνης. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται οι βουλευτές κ.κ. Χρήστος Κυριαζίδης, Άννα Καραμανλή, Χρήστος Κέλλας, Ανδρέας Κατσανιώτης, Χρήστος Μπουκόρος, Μαρία Αντωνίου. Συνολικά εκτιμάται ότι εφόσον γίνει ψηφοφορία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα οι βουλευτές που θα ψηφίσουν αποχή θα κυμανθούν από 10 μέχρι 20.
usay.gr