Την πρόθεσή του να κατεβάσει τους τόνους τις αντιπαράθεσης με τη Λαϊκή Ενότητα και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη υπογράμμισε δις τη Δευτέρα ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, στην οποία διατυπώθηκε με τον πλέον σαφή τρόπο ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές που είναι μία «καθαρή εντολή τετραετίας», ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το σύνθημα για κατάπαυση του πυρός έναντι των διαφωνούντων που σχημάτισαν τη Λαϊκή Ενότητα. Για αυτό απηύθυνε έκκληση η προεκλογική μάχη να μετατραπεί σε έναν «εμφύλιο της Αριστεράς».
Λίγη ώρα αργότερα στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Τσίπρας με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών που έλαβε ο δεύτερος, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός και απέρριψε μεν το ενδεχόμενο συνάντησης με τον επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, όπως είχε κάνει και με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, τον κάλεσε ωστόσο μόλις παραδώσει την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για… καφέ.
Ο κ. Τσίπρας ρώτησε τον κ. Λαφαζάνη αν κρίνει ότι μία τέτοια συνάντηση είναι δυνατόν να συμβάλλει στον σχηματισμό κυβέρνησης και εκείνος απάντησε αρνητικά, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι επιθυμεί να καταθέσει στον πρωθυπουργό σειρά προτάσεων, που σχετίζονται με τον εκλογικό νόμο και τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος.
Οι ίδιες πηγές, αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός απάντησε στον Π. Λαφαζάνη ότι τέτοιου είδους προτάσεις είναι ευπρόσδεκτες, ευθύς μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, κατά τη διάρκεια των οποίων οι συναντήσεις ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς έχουν ως αποκλειστικό αντικείμενο τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.
Στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα επιχειρούν να κατεβάσουν τους τόνους με τους πρώην συντρόφους τους καθώς η κλιμακούμενη ένταση εκτιμάται ότι δεν αποφέρει κανένα αποτέλεσμα και αντίθετα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο ΣΥΡΙΖΑ όταν οι πολίτες προσέλθουν στις κάλπες. Αυτό βέβαια, όπως τονίζουν από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, δεν σημαίνει ότι θα μένουν αναπάντητες οι βολές των βουλευτών της Λαϊκής Συμμαχίας, αλλά από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρείται να περάσει ένα κλίμα «ανωτερότητας».
Παράλληλα, στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα επιχειρείται να κατέβουν οι τόνοι για να μπορέσουν να επανέλθουν οι ισορροπίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να μπει όσο το δυνατόν πιο συμπαγής στον προεκλογικό αγώνα, καθώς η αποχώρηση των διαφωνούντων δεν αποτέλεσε βαλβίδα αποσυμπίεσης στο εσωτερικό του κόμματος που συνεχίζει να «βράζει», όπως φάνηκε και με την αποστασιοποίηση της τάσης των 53.
pronews.gr