Την κατηγορηματική αντίθεσή του σε κάθε απόπειρα ματαίωσης της απελευθέρωσης του παραλιακού μετώπου της Πάτρας και ακύρωσης του Πρωτοκόλλου Παραχώρησης του 2010 εκφράζει με ψήφισμά του το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας.
Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Σώμα συζήτησε, εκτός ημερησίας διάταξης, το συγκεκριμένο θέμα, μετά την πρόσφατη πρόταση της Κυβέρνησης για αλλοίωση της μορφής της παραχώρησης.
«Με την τελευταία πρότασή της η Κυβέρνηση προσπαθεί με ασαφή επιχειρήματα και προσχήματα να μεταφέρει τη λύση στο απώτερο μέλλον και να μετατρέψει το Πρωτόκολλο Παραχώρησης του 2010 σε σύμβαση συνεργασίας» ανέφερε κατά την εισήγησή του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, υπογραμμίζοντας ότι η απελευθέρωση του παραλιακού μετώπου της Πάτρας είναι ένα διαχρονικό αίτημα του Δήμου Πατρέων, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, των φορέων της πόλης και όλων των δημοτών, για το οποίο έχει δοθεί μακροχρόνιος αγώνας.
«Εκ μέρους όλων των ελληνικών κυβερνήσεων που έχουν μεσολαβήσει από την υπογραφή του Πρωτόκολλου Παραχώρησης τον Οκτώβριο του 2010 μέχρι σήμερα, δόθηκαν πολλές υποσχέσεις και δεσμεύσεις για την απόδοση του θαλάσσιου μετώπου, συχνά και από πρωθυπουργικά χείλη, όμως μέχρι σήμερα παραμένουν κενό γράμμα» τόνισε με νόημα ο κ. Κατσιφάρας.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο με το σημερινό του ψήφισμα «ζητά από την Πολιτεία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και τις υποσχέσεις της, και καλεί την Κυβέρνηση και τις Κρατικές Υπηρεσίες να εφαρμόσουν άμεσα μια ρεαλιστική λύση, που θα αποκαθιστά τη σχέση της πόλεως των Πατρών με τη θάλασσά της και θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες του Λιμανιού της Πάτρας, τη θαλάσσια πύλη της Ελλάδας προς τη Δύση».
Επιπλέον το Σώμα εξουσιοδότησε τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας να κοινοποιήσει το ψήφισμα στα κόμματα του συνταγματικού τόξου που θα διεκδικήσουν τη ψήφο του ελληνικού λαού στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου και να τους ζητήσει να τοποθετηθούν ξεκάθαρα επί του θέματος κατά την προεκλογική περίοδο, και επιπλέον να ζητήσει Σύσκεψη Κορυφής για το θέμα, υπό τη Προεδρεία του νέου Πρωθυπουργού, μόλις συγκροτηθεί η νέα Βουλή.
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑμεΑ
Επίσης κατά τη σημερινή συνεδρίασή του, το Περιφερειακό Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας ενέκρινε μία πρωτοπόρα πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σε πανελλαδικό επίπεδο, για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ΑμεΑ.
Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) που εγκρίθηκε από το Σώμα, έχει σκοπό την ανάπτυξη ενός κοινού πλαισίου αμοιβαίας συνεργασίας με στόχους αφενός την ανεμπόδιστη και ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην τοπική κοινωνία στο πλαίσιο των απαιτήσεων της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και αφετέρου την τόνωση της τοπικής οικονομίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Αναπηρία 2010-2020.
«Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι απαραβίαστη. Πρέπει να είναι σεβαστή και να προστατεύεται. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναγνωρίζει και σέβεται το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία να επωφελούνται μέτρων που θα τους εξασφαλίζουν την αυτονομία, την κοινωνική και επαγγελματική ένταξη, και τη συμμετοχή στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της περιοχής μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, και συμπλήρωσε: «Επιλέξαμε να συνεργαστούμε με την ΕΣΑμεΑ – την αντιπροσωπευτικότερη οργάνωση των ατόμων με αναπηρία και Κοινωνικό Εταίρο της Πολιτείας – ώστε να αναλάβουμε από κοινού ενεργό δράση για τη δημιουργία ποιοτικών συνθηκών σε όλους τους τομείς προς όφελος όλων των πολιτών μας χωρίς αποκλεισμούς και ιδιαίτερα των πολιτών με αναπηρία».
Κατά την εισήγησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αντώνης Χαροκόπος, ανέφερε ότι σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή το 18,2 % του πληθυσμού της χώρας αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας ή κάποια αναπηρία και περισσότερα από τα μισά άτομα βρίσκονται σε ηλικίες άνω των 65 ετών, ενώ η τρέχουσα οικονομική κρίση επιδείνωσε την κατάσταση των ατόμων αυτών.
«Το Μνημόνιο Συνεργασίας με την ΕΣΑμεΑ περιγράφει αναλυτικά ενέργειες, δράσεις, πρωτοβουλίες και προγράμματα που μπορούν από κοινού να υλοποιηθούν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειες τους και μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα» κατέληξε ο κ. Χαροκόπος.