Συνάντηση Π.Νίκα  Π.Τατούλη για τη στρατηγική ανάπτυξη  της Καλαμάτας

tatoulis nikas0Η στρατηγική ανάπτυξη της Καλαμάτας ήταν το αντικείμενο  σύσκεψης που  διεξήχθη  στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή του Δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη,  Αντιδημάρχων, και των Αντιπεριφερειαρχών Ελένης Αλειφέρη, Ντίνας Νικολάκου και Περικλή Μαντά, ενώ παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των    τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας και της Διαχειριστικής Αρχής καθώς και  υπηρεσιακά στελέχη  του Δήμου Καλαμάτας.

Εν τω μεταξύ υπενθυμίζουμε ότι αίσθηση προκάλεσε ο αποκλεισμός των μειοψηφιών του Δημοτικού Συμβουλίου ενώ σχετική ανακοίνωση για τον αποκλεισμό της παράταξής του από την σύσκεψη εξέδωσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης.

tatoulis nikas1Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, αφού καλωσόρισε τον Περιφερειάρχη, τους αιρετούς και τα στελέχη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τόνισε πως η Καλαμάτα αναπτύσσεται μέσα στην κρίση και επεσήμανε την αναγκαιότητα «με σχεδιασμό να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου στην προσεχή πενταετία και να αποδώσουν». Ζήτησε, δε, «να έχομε στρατηγικά κοινό βηματισμό και να πετύχομε τους στόχους που έχομε θέσει».

tatoulis nikasΠ. Τατούλης: «Σχεδιάζουμε το μέλλον της Καλαμάτας για την επόμενη 20ετία»

«Διαθέτουμε αναπτυξιακό σχέδιο για την Πελοπόννησο, το οποίο μπορεί να αποτελέσει τον οδηγό για τη χώρα» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα το μεγάλο έλλειμμα της έλλειψης εθνικού σχεδίου.

tatoulis nikas2«Η παραδοχή ότι το μνημόνιο αποτελεί σχέδιο της χώρας είναι επικίνδυνη και ατελέσφορη, αφού σε αυτό δεν προβλέπεται τίποτα για την ενδυνάμωση του ρόλου της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία την κρίσιμη αυτή στιγμή για τη χώρα έχει σηκώσει όλο αυτό το βαρύ φορτίο» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και δήλωσε ότι «εμείς ωστόσο έχουμε σχέδιο, το οποίο επιτυχώς εφαρμόζουμε προς όφελος των πολιτών, κάνοντας διαρκώς υπερβάσεις».

«Σήμερα συζητήσαμε το μέλλον της μεγάλης πόλης της Περιφέρειας Πελοποννήσου της Καλαμάτας, με χρονικό ορίζοντα τα επόμενα 20 χρόνια» ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Τατούλης, και πρόσθεσε ότι «σχεδιάζουμε μια συνολική πολιτική ανάπτυξης της Καλαμάτας σε όλους τους τομείς. Είμαστε αποφασισμένοι σε αυτή τη μάχη να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις πρωτίστως και να μην περιμένουμε μεσσίες που θα προσφέρουν «μαγικές λύσεις».

Στόχος είναι επίσης σύμφωνα με τον κ. Τατούλη η ανάπτυξη νέων, αλλά και η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, ώστε να αυξηθούν οι δυνατότητες παρεμβάσεων στις υποδομές.

Αφού επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ότι πρέπει να τεθούν συγκεκριμένες προτεραιότητες και να διαθέτουν οι πολίτες τη δυνατότητα να παρακολουθούν την πορεία υλοποίησης του σχεδιασμού αυτού έθεσε ως βασικούς άξονες την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ενδοχώρας, τη μέριμνα για τις υποδομές χαμηλής χωροταξίας και πολεοδομικής προσαρμογής, τα ζητήματα των οδικών δικτύων ως προς το επίπεδο ασφάλειας και λειτουργικότητας, τη βελτίωση των υποδομών ποιότητας ζωής, την αναβάθμιση της αισθητικής της πόλης, τις παρεμβάσεις στη σχολική στέγη και, τέλος, την ενίσχυση των κοινωνικών δομών.

Ο Περιφερειάρχης έκανε επίσης ειδική αναφορά στη βελτίωση των εισόδων της πόλης, στην ενίσχυση των περιφερειακών υποδομών της και των ορεινών όγκων του Δήμου, και πρότεινε τη σύσταση κοινής επιτροπής εργασίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Δήμου για την εφαρμογή αυτού του σχεδίου, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι «φυσικά και μας ενδιαφέρει η πορεία της χώρας, πρώτιστο μέλημά μας είναι ωστόσο η ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας, γιατί εκεί θα κριθούμε από του πολίτες».

Σχολιάζοντας το θέμα του ενδομεσσηνιακού οδικού δικτύου, ο κ. Τατούλης έκανε ειδική αναφορά στο θέμα των διοδίων, τονίζοντας ότι «δεν θα συναινέσουμε σε καμία λογική οποιασδήποτε Κυβέρνησης για την επιβολή νέων διοδίων».

Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε ακόμη στο θέμα του αεροδρομίου της Καλαμάτας, η αναβάθμισή του οποίου συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφέρεια, και της Διαστημικής Πύλης, η οποία μπορεί να δώσει νέες τεράστιες προοπτικές όχι μόνο στην Καλαμάτα και την Πελοπόννησο, αλλά στο σύνολο της χώρας.

Αναφερόμενος τέλος στην υποψηφιότητα της Καλαμάτας για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον περιφερειακό χαρακτήρα που θέλει να δώσει στην υποψηφιότητα η Δημοτική αρχή, δήλωσε ότι θα αποτελέσει ένα μεγάλο σε εμβέλεια και σημασία γεγονός «ώστε να θυμίσουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο και τη συνεισφορά της Πελοποννήσου στη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους, καθώς επίσης και στις παρούσες δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζει η χώρα».

Ζητήματα ανάπτυξης της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής

Ο Δήμαρχος και αιρετοί του Δήμου Καλαμάτας, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη, έθεσαν προς συζήτηση ζητήματα ενδιαφέροντος του Δήμου, σχετιζόμενα με τη στρατηγική ανάπτυξης της Καλαμάτας και της περιοχής της σε ορίζοντα πενταετίας, στα εξής θεματικά πεδία:

Α΄  Υποδομές

  • Αναπλάσεις, όπως η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης Καλαμάτας, η αστική ανάπλαση ζώνης οδού Αριστομένους από Ξενοφώντος έως Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, η ανάπλαση της ανατολικής όχθης του Νέδοντα από οδό Κροντήρη ως μαρίνα, η ανάπλαση της ανατολικής όχθης του ποταμού Αρι με δημιουργία πεζοδρόμου – ποδηλατοδρόμου, η βιοκλιματική ανάπλαση τμήματος του Ιστορικού Κέντρου της Καλαμάτας και η ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας – Γ΄ φάση
  • Παρεμβάσεις σε δημοτικά κτήρια, όπως η επισκευή και διαρρύθμιση εγκαταστάσεων κτηρίου πρώην Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, για τη στέγαση υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας του Δήμου Καλαμάτας, η επισκευή κτηρίων του Πολιτισμού, καθώς και η κατασκευή κτηρίων Παιδικών Σταθμών (π.χ. Λαιΐκων, Βέργας) και η κατασκευή αιθουσών στο Δημοτικό Σχολείο Άριος.
  • Τέθηκαν ακόμη θέματα αναβάθμισης των εισόδων της πόλης και εκσυγχρονισμού του λιμένα Καλαμάτας.
  • Συζητήθηκαν ζητήματα ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης λυμάτων και ομβρίων.
  • Αντικείμενο συζήτησης ήταν και ζητήματα οδικών αξόνων, με κυρίαρχο τον άξονα Καλαμάτα – Πάμισος – Ριζόμυλος.

Β΄ Πολιτιστικά

–        Λειτουργία  Μεγάρου Χορού

–        Λειτουργία ΔΗΠΕΘΕΚ

–        Αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Θουρίας

–        Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης / 2021

Γ΄ Κοινωνικά

–     Ενεργοποίηση κατασκήνωσης αθιγγάνων στην Μπιρμπίτα

Δ΄ Τουρισμός

–  Συμμετοχή Δήμου Καλαμάτας σε Εκθέσεις όπου συμμετέχει η Περιφέρεια

Ε΄ Αθλητικά

–         Εκσυγχρονισμός αθλητικών εγκαταστάσεων και κατασκευή ποδοσφαιρικών γηπέδων.

Κοινές επιδιώξεις

Υπήρξε σύγκλιση απόψεων σε πολλά ζητήματα, με κυρίαρχα:

  1. Την αναγκαιότητα κατασκευής του άξονα Καλαμάτα – Πάμισος – Ριζόμυλος, ο οποίος θα μπει στις προτεραιότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου
  2. Την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Καλαμάτας, κατά προτεραιότητα, γεγονός που θα έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις στην επιχειρηματικότητα και την καταπολέμηση της ανεργίας
  3. Τη συνεργασία σε διάφορα προγράμματα, όπως το Interreg για τις αναπλάσεις στον περιαστικό χώρο, ώστε να αξιοποιηθούν περισσότερες χρηματοδοτικές πηγές
  4. Τη λειτουργία του Μεγάρου Χορού και του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας με περιφερειακή δυναμική και εμβέλεια, μέσω προγραμματικών συμβάσεων
  5. Την αξιοποίηση του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021, εφόσον κερδίσει η Καλαμάτα, για συνεργασία με την Περιφέρεια και δράσεις σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου
  6. Την από κοινού προβολή του τουριστικού προϊόντος της Καλαμάτας
  7. Τη δημιουργία προπονητικού κέντρου στην Καλαμάτα
  8. Τη διενέργεια σύσκεψης για την ανάπτυξη των Τοπικών Κοινοτήτων της περιοχής Ταϋγέτου
  9. Τη συγκρότηση ανοικτής ομάδας εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Δήμου Καλαμάτας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για το συντονισμό και την υλοποίηση των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, οι οποίες αποτελούν κοινή επιδίωξη.