Επίσκεψη φιλίας χαρακτήρισε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ την επίσκεψή του στην Αθήνα, αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Σημείωσε ότι η Γαλλία έχει την πρόθεση να φέρει στις διαπραγματεύσει το θέμα ελάφρυνσης του χρέους. Σε σύντομες δηλώσεις που έκανε στα γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης είπε ακόμη ότι «η Ελλάδα και Γαλλία έχουν μία κοινή ιστορία πολλών χρόνων, ότι η Γαλλία αγωνίστηκε για να μπει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αγωνίζεται και σήμερα για να παραμείνει».
Αναφέρθηκε ακόμη στο μεγάλο πρόβλημα του προσφυγικού, λέγοντας ότι «πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα γιατί τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα και στηρίζοντας την Ελλάδα στηρίζουμε την Ευρώπη».
Ερωτηθείς για το αν θα γίνει συζήτηση για το χρέος απάντησε ότι «ασφαλώς η Γαλλία έχει την πρόθεση να φέρει το θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ελαφρύνει την Ελλάδα απ’ αυτό το βάρος και η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».
Ο Γάλλος πρόεδρος έφτασε στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη κατευθείαν απο το αεροδρόμιο συνοδευόμενος απο τον πρωθυπουργό.
Στο μνημείο τον υποδέχθηκε ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος. Στον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας αποδόθηκαν τιμές αρχηγού κράτους απο άγημα των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στη συνέχεια κατέθεσε στέφανο και τήρησε ενός λεπτού σιγή. Η Φιλαρμονική του Πολεμικού Ναυτικού ανέκρουσε τους εθνικούς ύμνους των δύο χωρών και στη συνέχεια ο κ. Ολάντ επιθεώρησε το άγημα μαζί με τον πρωθυπουργό και αποχώρησε για το Προεδρικό Μέγαρο.
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Την ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές που θα βασίζονται στο ότι δεν μπορούν να υπάρξουν πλέον πολιτικές τόσο αυστηρής λιτότητας επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενώ έθιξε το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους αλλά και της αντιμετώπισης του προσφυγικού.
«Πριν απ’ όλα θέλω να επισημάνω ότι θα εργαστούμε με όλους τους εταίρους της Ε.Ε. για να μπορέσουμε όσο πρέπει την πολιτική της Ευρώπης ώστε να στραφεί στον άνθρωπο. Να εργαστούμε όλοι ώστε να βρει η Ευρώπη τις αξίες της που δεν είναι η οικονομία αλλά ο άνθρωπος. πάνω στο κοινωνικό κράτος» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.
Υπογράμμισε δε ότι στο προσεχές μέλλον θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές που θα βασίζονται στο ότι δεν μπορούν να υπάρξουν πολιτικές τόσο αυστηρής λιτότητας αλλά και της ελάφρυνσης του χρέους.
«Σας υποδεχόμαστε εκ μέρους του ελληνικού λαού σαν έναν μεγάλο ηγέτη και επικεφαλής ενός μεγάλου έθνους της Γαλλίας.
Σας ευχαριστούμε για ό, τι έχετε πράξει υπέρ της Ελλάδας και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι σχέσεις μας με τους εταίρους είναι εξαιρετικές αλλά δεν θέλουμε να κρύψουμε την ιδιαίτερη σχέση που μας συνδέει με τη Γαλλία.
Θεωρήσαμε και θεωρούμε τη Γαλλία ως θεμελιώδη πυλώνα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και σε αυτό το πλαίσιο θα ήθελα να επισημάνω ορισμένα ζητήματα» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.