Ελληνικές δεσμεύσεις για τους πρόσφυγες στη Σύνοδο

Την αύξηση της δυνατότητας υποδοχής προσφύγων από την Ελλάδα στους 30.000 με σταδιακή αύξηση κατά 20.000 ακόμη σε συνδυασμό με χρηματοδοτική στήριξη περιλαμβάνει η απόφαση της Συνόδου Κορυφής. Η συμφωνία 17 σημείων. Οι έκτακτοι καιροί απαιτούν έκτακτα μέτρα, τόνισε η Μέρκελ.
metanastesΕίχαμε μια συμφωνία 17 σημείων για την καλύτερη διαχείριση των προσφυγικών ροών, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά τη μίνι Σύνοδο Κορυφής των εμπλεκόμενων χωρών στις Βρυξέλλες.

Η Ελλάδα δεσμεύτηκε να αυξήσει τη δυνατότητα υποδοχής προσφύγων στους 30.000, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Στο κείμενο της συμφωνίας αναφέρεται η δέσμευση της Συνόδου να στηρίξει την Ελλάδα ώστε να αυξήσει τις δυνατότητες υποδοχής κατά τουλάχιστον 20.000 ακόμη, τονίζοντας ότι θα υπάρξει χρηματοδοτική στήριξη.

Υπήρξε πρόοδος στους τομείς της παροχής ασύλου, της διαχείρισης των προσφυγικών ροών, αλλά και της διαχείρισης των συνόρων, τόνισε ο κ. Γιούνκερ, κάνοντας λόγο για ενίσχυση των ελληνικών συνόρων σε συνεργασία με τη Frontex.

H λύση έιναι να δουλεψουμε συνδυαστικά, όλοι μαζί, για την αντιμετώπιση του προβλήματος, υπογράμμισε.

Η γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ υπογράμμισε ότι οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτη μέτρα. Θέλουμε να μειώσουμε τον πόνο των προσφύγων αλλά πρέπει να μπει τάξη, σημείωσε

Τόνισε ότι συμφωνήθηκαν βραχυπρόθεσμα μέτρα, όπως η διασφάλιση καλύτερου συντονισμού και πληροφόρησης μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών, αλλά και μεσοπρόθεσμα, με τη δέσμευση της Ελλάδας να δημιουργήσει τα hot spots και να αυξήσει τους πρόσφυγες που θα δεχτεί στους 30.000.

Είναι σημαντική η διαλογή των μεταναστών και η επιστροφή τους στις χώρες τους εάν δεν χρειάζονται προστασία, υπογράμμισε.

Είναι τεράστια η σημασία της συνεργασίας με την Τουρκία, σηγμείωσε η Καγκελάριος, προσθέτοντας ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα.

Δείτε εδώ το κείμενο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής.

Οι ελληνικές ενστάσεις

Στη Σύνοδο Κορυφής, η ελληνική πλευρά εξέφρασε διαφωνίες στον αρχικό σχεδιασμό να αυξήσει τον αριθμό των προσφύγων που μπορεί να υποδεχτεί σε 50.000.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική θέση ήταν ότι η λεγόμενη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων ξεκινάει από την Τουρκία και αποκλείοντας την αρχή του διαδρόμου, είναι αδύνατο να ελεχθούν αποτελεσματικά οι προσφυγικές ροές.

Επιπλέον, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά απέρριψε την πρόταση για αξιοποίηση της Frontex στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε επιπλέον προβλήματα στη διαχείριση των προσφυγικών ροών στο εσωτερικό της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσφύγων που θα μπορεί να υποδέχεται η Ελλάδα στα λεγόμενα hotspots, η Ελλάδα δήλωσε διατεθειμένη να ενισχύσει σημαντικά τις υποδομές της έτσι ώστε να ξεπεράσει η ικανότητα υποδοχής της τους 20.000 πρόσφυγες, θέτοντας ωστόσο κάποιους όρους. Αυτοί οι όροι αφορούν την αύξηση της χρηματοδότησης από την ΕΕ, την πρόοδο στο σύστημα μετεγκατάστασης και τη δημιουργία αποκεντρωμένων υποδομών, μακριά από το πρότυπο του στρατοπέδου. Στο πλευρό της Ελλάδας, επεσήμαναν οι ίδιες πηγές, βρίσκεται ο Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτιέρες.

πηγή