Σε δέκα μέρες το πόρισμα Κατρούγκαλου για το συνταξιοδοτικό

Μέχρι τις  14-15 Νοεμβρίου έλαβε διορία ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος από τον Κοινοτικό Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici για να παρουσιάσει το δικό του “πόρισμα” για το ασφαλιστικό.

katrougkalos suntaksisΑυτό αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο Capital.gr συμπληρώνοντας πως το πόρισμα αυτό θα το αναλάβει δεκαμελής επιτροπή τεχνοκρατών και εμπειρογνωμόνων στο Υπ. Εργασίας προκειμένου σε δέκα ημέρες να είναι έτοιμη μία τελική ποσοτικοποιημένη πρόταση προς τους δανειστές για το πως θα εξοικονομηθούν 900 εκατ. ευρώ επιπλέον μέχρι το 2016 πέραν των 1,3 δισ. ευρώ που προβλέπει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού.

Εξάλλου, ο ίδιος ο Κοινοτικός Επίτροπος δήλωσε χθες μετά τη συνάντησή του με τον κ. Κατρούγκαλο πως “ήδη είναι διαθέσιμη η έκθεση της Επιτροπής των Σοφών, αλλά θα καταθέσει και η κυβέρνηση τις προτάσεις της”.

Στο Υπ. Εργασίας περίμεναν χθες το πολιτικό “σήμα” από τον κ. Moscovici για το αν οι δανειστές προκρίνουν ένα σκληρό πακέτο για το Ασφαλιστικό, δηλαδή το αν υποστηρίζουν εδώ και τώρα την εφαρμογή μίας πολιτικής νέων μειώσεων στις συντάξεις για να προχωρήσουν σε πιο εξειδικευμένες προτάσεις.

Σαφείς δηλώσεις

Οι δηλώσεις του κ. Μοscovici μετά τη συνάντηση του με τον κ. Κατρούγκαλο δεν άφησαν κανένα περιθώριο για… παρερμηνείες.

“Οι μειώσεις στις συντάξεις δεν είναι ποτέ δημοφιλείς”, δήλωσε ο Moscovici, προδικάζοντας προφανώς πως μειώσεις στις συντάξεις θα υπάρξουν.

Παράλληλα, συμπλήρωσε πως “το ασφαλιστικό θα πρέπει να γίνει βιώσιμο άμεσα και μακροπρόθεσμα”. Με άλλα λόγια, ο Κοινοτικός Επίτροπος εννοεί πως το χρηματοδοτικό πρόβλημα του συνταξιοδοτικού είναι επείγον και δεν θα προκύψει τα επόμενα δύο – τρία χρόνια.

Διευκρίνισε, επίσης,  ότι “ακόμη δεν έχουν επιλεγεί μέτρα, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει γρήγορα -εντός του Νοεμβρίου”, διαφοροποιώντας τη θέση του από τη δήλωση που έκανε ο κ. Κατρούγκαλος λίγα λεπτά πριν σύμφωνα με την οποία το νομοσχέδιο για το νέο ασφαλιστικό θα ψηφιστεί μέχρι αρχές Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια ο κ. Κατρούγκαλος διόρθωσε τη δήλωση του, αποδεχόμενος τη γραμμή Moscovici.

Σενάρια Ρήτρες

Υπάρχουν ήδη κάποιες πρώτες προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι προκειμένου να υπάρξει μείωση 11% στις συνταξιοδοτικές δαπάνες, όπως:

· Να μπει ρήτρα ανάπτυξης (δηλαδή να αυξάνεται ή να μειώνεται η σύνταξη από το ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ) στην Εθνική Σύνταξη

· Να εισαχθεί μία ρήτρα εισοδήματος στην Εθνική Σύνταξη δηλαδή να την λαμβάνουν μόνο όσοι έχουν είχαν και, πιθανόν, έχουν ακόμα χαμηλά εισοδήματα

· Να μπει ρήτρα ηλικίας στις περικοπές στις υψηλές συντάξεις, δηλαδή να επέλθουν μειώσεις ανάλογα την ηλικία στην οποία βγήκε κάποιος στη σύνταξη.

πηγή