«Οι χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα αναμένουν το αποτέλεσμα της συνόδου της 17ης Μαρτίου για τους πρόσφυγες, ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν να διασχίσουν τα σύνορα. Πρέπει να τους πείσουμε ότι αυτό δε θα γίνει. Τότε ο καταυλισμός της Ειδομένης θα αδειάσει γρήγορα, νομίζω έως το τέλος της εβδομάδας» λέει ο κος Βίτσας σε συνέντευξή του.
Έως και δύο χρόνια θα παραμείνουν στην Ελλάδα οι πιο πολλοί πρόσφυγες που έχουν έρθει στη χώρα περιμένοντας τη μετεγκατάστασή τους, ενώ κάποιοι μετανάστες θα μείνουν μόνιμα, δηλώνει στους Financial Times ο Aναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας και υπεύθυνος του Συντονιστικού της κυβέρνησης για το προσφυγικό Δημήτρης Βίτσας.
Όπως λέει ο κ. Βίτσας, οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες θα περιμένουν επί μήνες και έως και δύο χρόνια για να μεταφερθούν σε άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ, ιδίως αν όντως ο αριθμός τους φτάσει τις 100.000 όπως έχει ειπωθεί.
«Πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι κάποιοι μετανάστες θα μείνουν στην Ελλάδα μόνιμα. Θα συμβεί», προσθέτει ο υπουργός.
Αναφερόμενος στους ανθρώπους που βρίσκονται στον καταυλισμό της Ειδομένης ο κ. Βίτσας λέει: «Οι χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα αναμένουν το αποτέλεσμα της συνόδου της 17ης Μαρτίου για τους πρόσφυγες, ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν να διασχίσουν τα σύνορα. Πρέπει να τους πείσουμε ότι αυτό δε θα γίνει. Τότε ο καταυλισμός της Ειδομένης θα αδειάσει γρήγορα, νομίζω έως το τέλος της εβδομάδας».
Ο κ. Βίτσας προβλέπει αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών όταν βελτιωθεί ο καιρός «και με τα βόρεια σύνορα κλειστά δεν υπάρχει πιθανότητα εξόδου».
Εξάλλου, ο υπουργός διατυπώνει τον φόβο ότι η Τουρκία θα αρνηθεί να δεχθεί οικονομικούς μετανάστες που έχουν ήδη παγιδευθεί στην Ελλάδα, λέγοντας ότι οι μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα πρέπει να έχουν προτεραιότητα ως προς την επιστροφή και μετεγκατάσταση.
Επικρίνει επίσης τις κυβερνήσεις χωρών που δε δέχονται να υποδεχθούν παρά μόνο έναν μικρό αριθμό προσφύγων: «Μερικές χώρες έχουν κυβερνήσεις που μοιάζει να ενεργούν ξενοφοβικά. Μεταξύ αυτών υπάρχουν αρκετές που έστειλαν κάποιες δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα πριν από 25 χρόνια. Αλλά τώρα οι ίδιες χώρες δε θέλουν να δεχθούν Σύρους πρόσφυγες από την Ελλάδα. Κατά την προσωπική μου άποψη, αυτό είναι ντροπή».
Πηγή: skai.gr