Aνάλυση του Neil Williams στο δελτίο Οικονομικών Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Bloomberg τονίζει, μεταξύ άλλων για το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους:
«Η ελάφρυνση του χρέους φαίνεται αναπόφευκτη αλλά οι επερχόμενες εκλογές σε άλλες χώρες εντός της ευρωζώνης, όπου οι κυβερνήσεις ίσως να είναι απρόθυμες να ενθαρρύνουν τα κόμματα που τίθενται κατά της λιτότητας, σημαίνει ότι πιθανότατα η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναντήσει ευκολίες από την πλευρά των εταίρων της για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. [….].
Με δεδομένο το ότι η Ελλάδα είχε δώσει όλη της την προσοχή στη διεξαγωγή των εκλογών, υπάρχει τώρα η πιθανότητα να αποτύχει στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος υπό το ΔΝΤ, το οποίο απαιτεί ”από τον Οκτώβριο” να παραδοθούν 21 σημεία- κλειδιά στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις και να επιτευχθούν δημοσιονομικοί στόχοι [.…].
Στο μεταξύ, η τελευταία συμφωνία της Ελλάδας είναι ένας μαραθώνιος μετ’ εμποδίων. Για να σωθεί η κατάσταση, πρέπει να υποστηριχθούν οι στόχοι της ελάφρυνσης του χρέους και του ελλείμματος, μέσω του ΑΕΠ των ομολόγων, όπου η πληρωμή θα γίνεται με τον καλύτερο τρόπο αλλά όχι στην χειρότερη περίπτωση. Αυξάνεται ωστόσο ο πολιτικός κίνδυνος καθώς πλησιάζουν οι εκλογές στην Πορτογαλία τον Οκτώβριο, στην Ισπανία τον Δεκέμβριο και τη νέα χρονιά, ίσως και στην Ιταλία. Για να ελαχιστοποιηθεί αυτό, θα έχει πράγματι νόημα μια γενναιόδωρη αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας το 2016. Καλύτερα να μην είναι πολύ αργά όμως, με δεδομένη την εστίαση στις εκλογές του 2017 σε Γερμανία και Γαλλία. Το έργο των μεταρρυθμίσεων γίνεται ακόμα πιο δύσκολο όταν εμπλέκονται 19 χώρες, εκ των οποίων οι δύο μεγαλύτεροι πιστωτές, η Γερμανία και η Γαλλία αρχίζουν να παρουσιάζουν αποκλίσεις, καθώς η ανταγωνιστικότητα της Γαλλίας έναντι της Γερμανίας έχει αρχίσει να διαβρώνεται ανησυχητικά [.…].
Επομένως θα χρειαστεί περισσότερο πολιτική βούληση παρά οικονομική προσπάθεια προκειμένου να διατηρηθεί αλώβητο το ευρώ. Με τις οικονομίες των μελών της ευρωζώνης να είναι τόσο ανομοιογενείς, ενδέχεται να χρειαστούν χρόνια για να φτάσει η Ευρώπη στο βαθμό της οικονομική ενοποίησης, που χρειάζεται».
toxrima.gr