Brussels Group: Πιέσεις δανειστών για μέτρα άνω των 3 δισ. ευρώ το 2015

Καλή η πολιτική βούληση (Βερολίνο) αλλά… τα μέτρα είναι μέτρα (Βρυξέλλες). Σενάρια κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης

eeΑσφυκτικές πιέσεις για λήψη μέτρων άνω των 3 δισ. ευρώ το 2015 ασκούν στην Ελλάδα οι δανειστές, παρά τη φαινομενικά ισχυρή διάθεση σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο – όπως διεφάνη από την έκτακτη σύσκεψη κορυφής του Βερολίνου τα μεσάνυχτα της Δευτέρας – για άμεση εξεύρεση λύσης και επίτευξης συμφωνίας για το ελληνικό ζήτημα το συντομότερο δυνατό.

Μπορεί στη γερμανική πρωτεύουσα να αναζητήθηκε η χρυσή τομή μεταξύ Ελλάδας και δανειστών σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο για να υπάρξει συμβιβαστική λύση, ωστόσο τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες και από τη διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο – στο Brussels Group – είναι διαφορετικά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από τους διαδρόμους των Βρυξελλών, στις διαβουλεύσεις της Δευτέρας στο Brussels Group η πλευρά των δανειστών επέμεινε για την ανάγκη λήψης μέτρων άνω των 3 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, χθες για πρώτη φορά οι δανειστές έριξαν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων πρόταση για κατάργηση του καθεστώτος της αυτοτελούς φορολόγησης και την υπαγωγή όλων αυτών των εισοδημάτων στην φορολογική κλίμακα.

Οι δανειστές φέρεται ότι απαίτησαν να εξεταστούν διεξοδικά όλες οι περιπτώσεις εισοδημάτων, για τις οποίες ισχύει διαφορετικός τρόπος φορολόγησης, όπως τα ελεύθερα επαγγέλματα, τα ενοίκια, οι τόκοι καταθέσεων, καθώς και τα μερίσματα.

Συγκλίνουν σε κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς

Στον αντίποδα, σημαντική απόσταση φαίνεται πως έχει διανυθεί μεταξύ Ελλάδας και δανειστών στο μείζον θέμα των κόκκινων δανείων, αλλά και στην απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Στο μέτωπο της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, Ελλάδα και δανειστές φαίνεται πως συγκλίνουν στη διατήρηση των ορίων για περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια.

Η Αθήνα διεκδίκησε και έλαβε βελτιώσεις σε ό,τι αφορά το ύψος της δόσης που θα πρέπει να καταβάλλει ο δανειολήπτης βάσει του εισοδήματος του.

Κατά τις πληροφορίες, οι δανειστές εμφανίζονται θετικοί στο να υπάρχουν περισσότερες εισοδηματικές κλίμακες και ανάλογες κλίμακες δόσεων.

news247.gr