Economist: Τα… κομμένα ρουσφέτια οδηγούν στην κατάρρευση των κομμάτων

bouli2Το βρε­τα­νι­κό πε­ρι­ο­δι­κό το­νί­ζει ό­τι τα χα­μη­λά πο­σο­στά των κομ­μά­των δεν α­πο­τε­λούν έκ­πλη­ξη, κα­θώς τα προ­η­γού­με­να χρό­νια ή­ταν ευ­θύ­νη του πο­λι­τι­κού συ­στή­μα­τος να βρί­σκει δου­λειά στο Δη­μό­σιο για τους ψη­φο­φό­ρους του

Η πε­λα­τεια­κή σχέ­ση που δι­α­τη­ρού­σαν τό­σα χρό­νια κόμ­μα­τα και ψη­φο­φό­ροι, κα­θε­στώς που τε­λευ­ταί­α τεί­νει να ε­κλεί­ψει, εί­ναι ο βα­σι­κός λό­γος των χα­μη­λών πο­σο­στών που συγ­κεν­τρώ­νουν τα πα­ρα­δο­σια­κά με­γά­λα κόμ­μα­τα στην Ελ­λά­δα υ­πο­στη­ρί­ζει σε άρ­θρο του ο Economist.

Το βρε­τα­νι­κό πε­ρι­ο­δι­κό το­νί­ζει ό­τι η κα­τάρ­ρευ­ση των κομ­μά­των δεν α­πο­τε­λεί έκ­πλη­ξη, κα­θώς τα προ­η­γού­με­να χρό­νια ή­ταν ευ­θύ­νη του πο­λι­τι­κού συ­στή­μα­τος να βρί­σκει δου­λειά στο Δη­μό­σιο για τους ψη­φο­φό­ρους του, ε­νώ υ­πο­γραμ­μί­ζει με νό­η­μα ό­τι αρ­κε­τοί πο­λι­τι­κοί εί­χαν ε­πε­κτα­θεί και στον ι­δι­ω­τι­κό το­μέ­α.

Η δυ­σα­ρέ­σκεια των πο­λι­τών που ναι μεν θέ­λουν ι­σό­τη­τα και δι­και­ο­σύ­νη αλ­λά… μό­νο για τους άλ­λους εκ­φρά­ζε­ται πλέ­ον με την στρο­φή σε κόμ­μα­τα με α­κραί­ες ι­δέ­ες και λύ­σεις, ε­νώ ό­πως α­να­φέ­ρει χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά το πε­ρι­ο­δι­κό η εμ­φά­νι­ση της Ε­λιάς και του Πο­τα­μιού, δύ­ο με­τρι­ο­πα­θών κεν­τρο­α­ρι­στε­ρών δυ­νά­με­ων, στο­χεύ­ει στους ψη­φο­φό­ρους που α­νή­καν πα­ρα­δο­σια­κά στο ΠΑΣΟΚ.

Για την Ε­λιά α­να­φέ­ρει ό­τι έ­χει την στή­ρι­ξη του Ευ­άγ­γε­λου Βε­νι­ζέ­λου που πο­λε­μά την προ­σπά­θεια του Γι­ώρ­γου Πα­παν­δρέ­ου να δι­εκ­δι­κή­σει ξα­νά η­γε­τι­κή θέ­ση, ε­νώ η α­νά­λυ­ση του για το Πο­τά­μι προ­κα­λεί εν­τύ­πω­ση: «Ο­ρι­σμέ­νοι α­να­λυ­τές υ­πο­στη­ρί­ζουν ό­τι στη­ρί­ζε­ται α­πό ε­πι­χει­ρη­μα­τι­κά συμ­φέ­ρον­τα που εί­ναι α­πο­φα­σι­σμέ­να να στα­μα­τή­σουν τον ΣΥΡΙΖΑ και ί­σως να ε­ξα­ναγ­κά­σουν τον Αντ. Σα­μα­ρά σε πρό­ω­ρες ε­κλο­γές φέ­τος».

Πα­ράλ­λη­λα ο Economist α­να­φέ­ρε­ται στην υ­ψη­λή α­νερ­γί­α που μα­στί­ζει τη χώ­ρα, στους μι­σθούς στον ι­δι­ω­τι­κό το­μέ­α που κα­τα­βάλ­λον­ται με κα­θυ­στέ­ρη­ση, ε­νώ ό­πως το­νί­ζει «το 35% των Ελ­λή­νων ζει σε συν­θή­κες φτώ­χειας». Ό­λα τα πα­ρα­πά­νω συ­νη­γο­ρούν στο ό­τι η αι­σι­ο­δο­ξί­α για την α­νά­καμ­ψη της ελ­λη­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας δεν βρί­σκει αν­τα­πό­κρι­ση στις τά­ξεις των ψη­φο­φό­ρων.

protothema.gr