Επιστροφή του κινδύνου της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, εξαιτίας του προσφυγικού, με τις συνεχείς ροές προσφύγων να πιέζουν ακόμη περισσότερο τη στάσιμη ελληνική οικονομία, να δημιουργούν κοινωνική αναστάτωση και πολιτικές πιέσεις, «βλέπει» σε ανάλυσή της η Euroasia Group.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ελλάδας είναι και το γεγονός ότι βρίσκεται απέναντι από την Τουρκία, τη βασική δίοδο των προσφύγων προς την Ευρώπη. Η Ένωση έχει δεσμευθεί να δώσει τρία δισ. ευρώ στην Τουρκία ως βοήθεια για τη διαχείριση των προσφύγων, αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες δέχονται όλο και ισχυρότερες πιέσεις για να υπάρξει μείωση της αποδοχής προσφύγων.
«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας δεν θα οδηγήσει σε μείωση των ροών προσφύγων, όπως ελπίζουν οι Ευρωπαίοι», τονίζουν οι Mujtaba Rahman, Naz Masraff και James Sawyer, αναλυτές της Eurasia Group.
«Όλη αυτή η κατάσταση θα ενισχύσει τις πιέσεις προς την κυρία Μέρκελ, η οποία μπορεί να ρίξει όλες τις ευθύνες στην Ελλάδα», προσθέτουν οι αναλυτές. Ένα ακόμη πρόβλημα είναι το κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας – ΠΓΔΜ και πιθανώς Ελλάδας-Βουλγαρίας.
Εάν υπάρξει κλείσιμο των συνόρων αυτό θα επικίνδυνο κοινωνικά και οικονομικά για την Ελλάδα, ενώ θα μπορούσε να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή, αστάθεια και πιθανώς να σπρώξει εκ νέου τη χώρα στην έξοδο από την Ευρωζώνη.
«Το κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας-ΠΓΔΜ θα ενισχύσει τις αντιευρωπαϊκές και εθνικιστικές τάσεις στην Ελλάδα και πιθανώς να κάνει πιο πιθανό το ενδεχόμενο εκλογών. Αυτό θα πλήξει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και εάν επικρατήσει το χειρότερο σενάριο, θα επαναφέρει στο προσκήνιο το Grexit».
Παρά το γεγονός ότι οι αναλυτές της Eurasia Group παραδέχονται ότι υπάρχει αρκετά μεγάλη δυσκολία φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων, εκφράζουν και την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν έχει κάνει αρκετά. «Εντός των επόμενων μηνών η Ελλάδα θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Ευρώπης αναφορικά με τη διαχείριση των συνόρων», υποστηρίζουν οι αναλυτές του think tank.
Την ίδια ώρα στην ανάλυση της Eurasia Group εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα κατορθώσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της – αναφορικά με την αποπληρωμή δανείων – τόσο τον Φεβρουάριο όσο και τον Μάρτιο, ενώ η πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο, γεγονός που θα φέρει τη χώρα σε αρκετά δύσκολη -πάντα οικονομικά- θέση.
«Ακόμη και εάν η κυβέρνηση κατορθώσει να επιβιώσει σε οικονομικό επίπεδο, έξωθεν κίνδυνοι αλλά και εσωτερικές κοινωνικές συνθήκες, μπορούν να επαναφέρουν στο προσκήνιο ένα περιβάλλον δύσκολων και επίπονων διαπραγματεύσεων. Αυτό θα δημιουργήσει αβεβαιότητα αναφορικά με τις μεταρρυθμίσει, να επαναφέρει τους φόβους για αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης και να οδηγήσει είτε σε αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος είτε σε εκλογές», καταλήγουν οι αναλυτές.
newmoney.gr