Τη σύμπραξη του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη επικύρωσαν με τη σημερινή τους συνάντηση η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και ο επικεφαλής του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ και πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κάτι που πιστοποίησαν με κοινή τους ανακοίνωση οι δυο πρόεδροι.
Η συνάντηση, που έλαβε χώρα σε πολύ καλό κλίμα, διήρκησε σχεδόν 45 λεπτά και εκτός των άλλων μαζί με τους κ.κ. Παπανδρέου και Γεννηματά ήταν και οι συνεργάτες τους από την πλευρά της κας Γεννηματά, οι Θάνος Μωραϊτης, Μανώλης Όθωνας, Βασίλης Κεγκέρογλου και ο Φίλιππος Σαχινίδης από την πλευρά του επικεφαλής του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ.
Στην κοινή δήλωση που εξέδωσαν οι κ.κ. Γεννηματά και Παπανδρέου μετά το πέρας της συνάντησής τους αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Εκφράζουμε την κοινή μας βούληση να συμπράξουμε και να συνεργαστούμε για την ανασύνταξη και την ενότητα της ευρείας δημοκρατικής παράταξης, για την ανασύνταξη και την ενότητα των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της οικολογίας και του πολιτικού φιλελευθερισμού».
Παράλληλα, επισημαίνουν πως «το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών θα συμμετάσχει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, στην προσπάθεια ενίσχυσης και ενοποίησης του χώρου, διατηρώντας τη δική του διακριτή φυσιογνωμία, διατηρώντας την πολιτική και οργανωτική του αυτοτέλεια, όπως άλλωστε και οι άλλες συμπράττουσες πολιτικές δυνάμεις».
Αναλυτικά η δήλωσή τους:
«Η χώρα πρέπει επί τέλους να αποκτήσει προοπτική εξόδου από την κρίση. Χρειάζεται, γι’ αυτό, ένα καλά συγκροτημένο σχέδιο προοδευτικών αλλαγών στην παραγωγή, στο κράτος, στους θεσμούς, στο πολιτικό σύστημα.
Για να υπηρετηθεί η ανάγκη αυτή, απαιτείται να αποκτήσουν κρίσιμο πολιτικό βάρος οι προοδευτικές δυνάμεις, οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, δηλαδή απαιτείται να υπερβούν τη σημερινή αρνητική κατάσταση του πολυκερματισμού τους.
Μια συμπαγής, μέσα στην πολυμορφία της, και ισχυρή Κεντροαριστερά μπορεί να ωθήσει προς τις αναγκαίες προοδευτικές και δημοκρατικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, αφενός, όπως και να ωθήσει σε συνέργειες ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας να μπει τέλος στην κρίση, αφετέρου.
Με αφετηρία τις σκέψεις αυτές για τη χώρα και τους πολίτες, εκφράζουμε την κοινή μας βούληση να συμπράξουμε και να συνεργαστούμε για την ανασύνταξη και την ενότητα της ευρείας δημοκρατικής παράταξης, για την ανασύνταξη και την ενότητα των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της οικολογίας και του πολιτικού φιλελευθερισμού.
Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών θα συμμετάσχει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, στην προσπάθεια ενίσχυσης και ενοποίησης του χώρου, διατηρώντας τη δική του διακριτή φυσιογνωμία, διατηρώντας την πολιτική και οργανωτική του αυτοτέλεια, όπως άλλωστε και οι άλλες συμπράττουσες πολιτικές δυνάμεις.
Το ΚΙΝΗΜΑ θα συμβάλλει με τη δική του ιδιαίτερη φωνή στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης, πειστικής και ολοκληρωμένης αφήγησης της ενωμένης προοδευτικής παράταξης για το μέλλον της χώρας και των πολιτών της.
Τα περαιτέρω διαδικαστικά και οργανωτικά βήματα της συνεργασίας θα εξειδικευθούν σύντομα, αφού προηγουμένως συζητηθούν στα πολιτικά όργανα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών».
Παπανδρέου: «Έγιναν σημαντικά βήματα για την συνεργασία του KΙΝΗΜΑΤΟΣ με την Δημοκρατική Συμπαράταξη»
Ο κ. Παπανδρέου, αποχωρώντας από το γραφείο της κας Γεννηματά, περιορίστηκε να πει ότι «έγιναν σημαντικά βήματα για την συνεργασία του KΙΝΗΜΑΤΟΣ με την Δημοκρατική Συμπαράταξη».
Εξάλλου, τις προηγούμενες ημέρες οι δυο πρόεδροι είχαν τηλεφωνικές επαφές, ενώ όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπανδρέου συνομίλησε και με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλο, με τον οποίο συζήτησε σημαντικές λεπτομέρειες για τη συνεργασία.
Ο Γιώργος Παπανδρέου άφησε ανοικτό να παραβρεθεί ο ίδιος και όσοι διετέλεσαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και είναι μαζί του στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών στη συγκέντρωση που έχει καλέσει για το ερχόμενο Σάββατο η Φώφη Γεννηματά.
Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου συνομίλησε για λίγη ώρα με τους δημοσιογράφους για τις εξελίξεις στο Κυπριακό τις οποίες χαρακτήρισε σημαντικές, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αφεθούν απερίσπαστες η ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά, χωρίς παρεμβάσεις, για να προχωρήσουν σε συμφωνία.
Η ενωμένη και ισχυρή Κεντροαριστερά «τρομάζει» τον ΣΥΡΙΖΑ
Η συνάντηση Γεννηματά-Παπανδρέου, η οποία έχει προετοιμαστεί εδώ και τρεις, περίπου, μήνες μεταξύ των στενών συνεργατών τους, σηματοδοτεί τη σύμπραξη ΠΑΣΟΚ και Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και τη συνεργασία τους σε ισότιμη βάση, με μοναδικό στόχο τη συγκρότηση του ισχυρού πόλου της Κεντροαριστεράς και όχι προσωπικές στρατηγικές.
Οι ζυμώσεις και οι διαβουλεύσεις μηνών φαίνεται ότι κορυφώνονται και οδηγούν σε ένα μαζικό προσκλητήριο όλων των «σκόρπιων» δυνάμεων του χώρου, με στόχο να δημιουργηθεί ένα ισχυρό μέτωπο απέναντι στο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ που θα αποτελέσει την εναλλακτική λύση για τους απελπισμένους πολίτες και ψηφοφόρους.
Μέτωπο, το οποίο μάλιστα θα είναι ικανό, με την παρουσία του στο πολιτικό σκηνικό, να διαμορφώσει ως ρυθμιστής τις εξελίξεις, ακόμη και στην περίπτωση που θα οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές, και όχι απλώς να συμμετάσχει σε αυτές ως παρατηρητής. Πολλώ δε μάλλον, διότι η ενωτική αυτή κίνηση βάζει φρένο στα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ για λεηλάτηση του χώρου της Κεντροαριστεράς, μέσα από την πολυδιάσπασή του και την προσπάθεια Τσίπρα να μιλήσει στα αντίστοιχα ακροατήρια και να τα πείσει για τις… κεντροαριστερές και σοσιαλδημοκρατικές εκφάνσεις του ιδίου, του κόμματος και της κυβέρνησής του, τη στιγμή που υπογράφει νέα μνημόνια και «έντιμους συμβιβασμούς» με τους δανειστές.
Η «μεγάλη συνάντηση» του Σαββάτου
Όλα αυτά, ενώ εκκρεμεί το ερχόμενο Σάββατο η «μεγάλη συνάντηση» νυν και πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ, στην κορύφωση του προσκλητηρίου εκ μέρους της Φώφης Γεννηματά. Στην εκδήλωση αυτή, εξάλλου, έχουν κληθεί και στελέχη από όμορους πολιτικούς χώρους, τα οποία αντιμετωπίζουν θετικά το όλο εγχείρημα. Πρόκειται κυρίως για νυν και πρώην βουλευτές και στελέχη του Ποταμιού, της Ένωσης Κεντρώων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του TheCaller.gr, σε αυτούς περιλαμβάνονται σίγουρα οι Κατερίνα Μάρκου, Ιλχάν Αχμέτ που προέρχονται από το Ποτάμι και ο Γεώργιος Καρράς από την Ένωση Κεντρώων. Έντονα ακούγεται και το όνομα του ανεξάρτητου σήμερα βουλευτή, Χάρη Θεοχάρη, ενώ δεδομένη θεωρείται η επιστροφή του επίσης ανεξάρτητου, Λεωνίδα Γρηγοράκου.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επίσης, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Κώστα Σημίτη επ’ ευκαιρία της εκδήλωσης του Σαββάτου και μόνο τυχαίο δεν θεωρείται το timing της δημόσιας παρέμβασης του πρώην πρωθυπουργού με αφορμή την υπόθεση Καμμένου και τη δικαστική διαμάχη του με το σκιτσογράφο Ανδρέα Πετρουλάκη. Ο Κώστας Σημίτης έκανε λόγο για «πάσχουσα δημοκρατία», αφουγκραζόμενος το κλίμα στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, αφού αντίστοιχες ανακοινώσεις υπήρξαν από ΠΑΣΟΚ-ΚΙΔΗΣΟ και δηλώσεις από κορυφαία στελέχη, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο Βενιζέλος στηρίζει το εγχείρημα
Σε ό,τι αφορά τον τελευταίο και την παλαιότερη δήλωσή του που είχε ερμηνευθεί ως προάγγελος αποχώρησής του από το ΠΑΣΟΚ στην περίπτωση επιστροφής του Γιώργου Παπανδρέου, όλες οι ενδείξεις συντείνουν στο ότι επικράτησαν δεύτερες σκέψεις. Διαβλέποντας τις πολιτικές εξελίξεις, ο κ. Βενιζέλος εμφανίζεται αποφασισμένος να στηρίξει στην πράξη και σε πρώτο χρόνο το όλο εγχείρημα.
Κατά την ίδια λογική, η Φώφη Γεννηματά αφήνει ανοιχτές πόρτες όχι μόνο στην εκδήλωση του Σαββάτου, αλλά και γενικότερα σε όσα στελέχη έχουν τύποιος αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ και έχουν εκδηλώσει τελευταία την πρόθεσή τους για συγκρότηση κίνησης αντίστοιχης με αυτή των 58. Πρόκειται κυρίως για τους Άννα Διαμαντοπούλου, Γιώργο Φλωρίδη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και Γιάννη Ραγκούση. Στη Χαριλάου Τρικούπη μάλιστα, θεωρούν ότι και οι ίδιοι μπορούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα σχέδια για ενότητα και συσπείρωση, συνεπώς δεν… περισσεύουν.
Εν κατακλείδι, στόχος όλων των πλευρών είναι, εάν δεν υπάρξουν νωρίτερα πολιτικές εξελίξεις, το συνέδριο του Ιουνίου να βρει όλα τα στελέχη της Κεντροαριστεράς στο ίδιο «σπίτι». Σ’ αυτόν τον ενιαίο και ισχυρό, δηλαδή, φορέα, ο οποίος θα εκλέξει τον αρχηγό του από τη βάση, θα δώσει νέα πνοή στις εξελίξεις και θα χαράξει ξανά τον πολιτικό χάρτη, ως αξιόπιστη εναλλακτική λύση.
Πηγή: thecaller.gr