Ο ρόλος των διάσημων ολιγαρχών της Ελλάδας, που κρατούν την επιχειρηματική ζωή στα χέρια τους, μπαίνει προεκλογικά στο μικροσκόπιο, όπως αναφέρεται σε άρθρο της ανταποκρίτριας των «Financial Times» στην Αθήνα, Κέριν Χόουπ.
Η δημοσιογράφος επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που προβάλλει ως πιθανότερος νικητής των εκλογών, έχει κηρύξει τον πόλεμο στους μεγιστάνες και υπενθυμίζει τις δηλώσεις του Γιώργου Σταθάκη την προηγούμενη εβδομάδα για τέλος στην πρακτική χορήγησης δωρεάν τηλεοπτικών αδειών σε πολιτικούς φίλους από τους κυβερνώντες, επανεξέταση των αμφιλεγόμενων ιδιωτικοποιήσεων και προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ στην αποδόμηση της επιρροής που ασκούν οι ολιγάρχες στην ελληνική οικονομία.
Τα σχόλια αυτά σηματοδοτούν μια αλλαγή για την Ελλάδα, όπου η επίδραση των ολιγαρχών έχει μακρά ιστορία αλλά σπάνια συζητιέται -τουλάχιστον δημοσίως-, τονίζει η Χόουπ.
Ο καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστείδης Χατζής, συμφωνεί: «Ο πραγματικός εχθρός του ανταγωνισμού στην Ελλάδα είναι η ολιγαρχία, αλλά το θέμα είναι ταμπού. Οι πολιτικοί δεν το συζητούν και τα μίντια δεν γράφουν γι’ αυτό».
Και ένας λόγος είναι ότι τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια στην Ελλάδα, οι ειδησεογραφικές ιστοσελίδες ή οι ημερήσιες εφημερίδες με επιρροή σε αρκετές περιπτώσεις βρίσκονται υπό τον έλεγχο ολιγαρχών που επηρεάζουν την ειδησεογραφία.
Η Χόουπ υπενθυμίζει έκθεση της αμερικανικής πρεσβείας που αποκάλυψε το WikiLeaks, στην οποία αναφερόταν ότι «τα ιδιωτικά ΜΜΕ της Ελλάδας ανήκουν σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων που δημιούργησαν ή κληρονόμησαν περιουσίες (…) και συνδέονται μέσω δεσμών αίματος, γάμου ή εξ αγχιστείας με πολιτικά στελέχη της κυβέρνησης ή και άλλους μεγάλους επιχειρηματίες».
Σημειώνει ότι τα άτομα αυτά δεν θα είναι εύκολο να τιθασευτούν… Κανένα μέλος της ολιγαρχικής κοινότητας δεν έχει ακόμη πέσει λόγω της 7ετούς οικονομικής κρίσης, παρότι τα ΜΜΕ που τους ανήκουν έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια περίπου 2 δισ. ευρώ σε εγχώριες τράπεζες.
efsyn.gr