Σε μια νέα φοροκαταιγίδα αναμένεται να εμπλακούν οι Έλληνες, εξαιτίας της συνεχούς πίεσης των δανειστών να πάρει μέτρα η κυβέρνηση, ώστε να συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι στην αξιολόγηση και να δοθεί στη χώρα μας η δόση του δανείου.
Την… πραγματικότητα αυτή μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα “The Guardian”, στην ηλεκτρονική έκδοσή της, επισημαίνοντας πως σε αναζήτηση 1,8 δισ. ευρώ η κυβέρνηση προχωρά σε αυξήσεις φόρων σε μια σειρά από προϊόντα, μεταξύ των οποίων ο καφές και η μπύρα.
Η Guardian επικαλείται χαρακτηριστικά αναλυτή της ελληνικής τηλεόρασης, ο οποίος σημείωσε πως «το μόνο που δεν έχουν φορολογήσει ακόμα είναι ο αέρας που αναπνέουμε».
Η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει καυστικά ότι οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών δε χρειάστηκε να ψάξουν πολύ για να εμπνευστούν σε ποια προϊόντα να αυξήσουν τους φόρους, παρά αρκούσε να κοιτάξουν έξω από τα παράθυρά τους στις καφετέριες της πλατείας Συντάγματος, όπου συχνά οι Έλληνες κάθονται επί ώρες πάνω από ένα φλιτζάνι καφέ.
Το θέαμα αυτό, γράφει η εφημερίδα, φαίνεται ότι τους οδήγησε στο να επιβάλλουν μια επιπλέον χρέωση 20% επί του ποτού, ενώ και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα βρεθούν στο επίκεντρο ενός φόρου κατανάλωσης.
Ο νόμος, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη 18/5 είναι ο τελευταίος σε μια σειρά από προαπαιτούμενα, τα οποία η ελληνική κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει για να ολοκληρωθεί η καθυστερημένη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, κλειδί για τη μη χρεοκοπία της χώρας.
Τα μέτρα πρέπει να ψηφιστούν πριν το Eurogroup της 24ης Μαΐου, τονίζει η Guardian.
Πέρα από τον καφέ, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τη μπύρα, επιπλέον φόροι θα προστεθούν στα καύσιμα, το πετρέλαιο, το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο, καθώς και τη συνδρομητική τηλεόραση, τις συνδέσεις δικτύου και τις τηλεφωνικές συνδέσεις, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.
Η διαμονή στα ξενοδοχεία με τρία αστέρια ή παραπάνω θα ακριβύνει κατά 2-4 ευρώ, ενώ ο ΦΠΑ, που στο 23% που βρίσκεται σήμερα είναι ο ακριβότερος στην Ευρωζώνη, θα αυξηθεί στο 24% και θα εφαρμοστεί στα συσκευασμένα τρόφιμα, το παγωτό, τις ταβέρνες, τα ταξί, τα εισιτήρια πλοίων και αεροπλάνων.
Είναι η πέμπτη φορά, από όταν ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα εδώ και περίπου 7 χρόνια, που έμμεσοι φόροι επιβάλλονται σε αγαθά και υπηρεσίες.
Το γεγονός αυτό, τονίζει η Guardian, έχει «δημιουργήσει» μια σειρά από οργισμένες συζητήσεις, με οικονομολόγους και φοροτεχνικούς να επιχειρούν να αναλύσουν τα θετικά στοιχεία των μέτρων, τα οποία πολλοί εκτιμούν ότι θα οδηγήσουν τους Έλληνες στη φοροδιαφυγή.
enikonomia.gr