Guardian: Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, από μόνη της, δεν θα ανακουφίσει την ελληνική οικονομία

stournarasΜε την πρό­θε­ση της Ελ­λά­δας να ζη­τή­σει ε­λά­φρυν­ση του χρέ­ους στο ση­με­ρι­νό Eurogroup και το αν­τί­κρυ­σμα που μπο­ρεί να έ­χει μια τέ­τοι­α κί­νη­ση στην ελ­λη­νι­κή οι­κο­νο­μί­α, α­σχο­λεί­ται η βρε­τα­νι­κή Guardian. Το άρ­θρο, το ο­ποί­ο υ­πο­γρά­φει η αν­τα­πο­κρί­τρια της ε­φη­με­ρί­δας στην Α­θή­να Helena Smith, φι­λο­ξε­νεί και με­ρι­κές α­πο­κλει­στι­κές δη­λώ­σεις του υ­πουρ­γού οι­κο­νο­μι­κών Γιά­ννη Στουρ­νά­ρα.

«Στο πλαί­σιο της πα­ρου­σί­α­σης ε­νός νέ­ου μον­τέ­λου α­νά­πτυ­ξης για την ε­πό­με­νη δε­κα­ε­τί­α, θα μι­λή­σω για την α­νάγ­κη να ε­ξε­τα­στούν τρό­ποι για πε­ραι­τέ­ρω μεί­ω­ση του χρέ­ους», λέ­ει στη Guardian o κύ­ριος Στουρ­νά­ρας. «Θα υ­πεν­θυ­μί­σω στους συ­να­δέλ­φους μου την α­πό­φα­ση που ε­λή­φθη το Νο­έμ­βριο του 2012 για την έ­ναρ­ξη σχε­τι­κών συ­νο­μι­λι­ών ε­φό­σον η Ελ­λά­δα κα­τά­φερ­νε να πα­ρου­σιά­σει πρω­το­γε­νές πλε­ό­να­σμα. Αυ­τό που χρει­α­ζό­μα­στε», συ­νε­χί­ζει ο υ­πουρ­γός, «εί­ναι να μει­ώ­σου­με τις α­νάγ­κες μας σε ό,τι α­φο­ρά τις ε­τή­σι­ες χρη­μα­το­οι­κο­νο­μι­κές μας α­νάγ­κες», α­να­φε­ρό­με­νος στους τό­κους ύ­ψους ύ­ψους 6 δισ. Δο­λα­ρί­ων τους ο­ποί­ους πρέ­πει να πλη­ρώ­νει η Ελ­λά­δα για την ε­ξυ­πη­ρέ­τη­ση του χρέ­ους. Τό­νι­σε μά­λι­στα «δεν θέ­λου­με να προ­κα­λέ­σου­με οι­κο­νο­μι­κές α­πώ­λει­ες στους ε­ταί­ρους μας – θέ­λου­με μια α­μοι­βαί­α ε­πω­φε­λή λύ­ση».

Ο­πως α­να­φέ­ρει στη συ­νέ­χεια η Guardian, το σε­νά­ριο της α­να­δι­άρ­θρω­σης του χρέ­ους έ­χει α­πο­κλει­στεί. Κά­τι τέ­τοι­ο θα ζη­μί­ω­νε α­πευ­θεί­ας τα κρά­τη μέ­λη της ευ­ρω­ζώ­νης, κα­θώς οι κυ­βερ­νή­σεις τους έ­χουν τώ­ρα στην κα­το­χή τους το με­γα­λύ­τε­ρο μέ­ρος του ελ­λη­νι­κού χρέ­ους. Το­νί­ζει μά­λι­στα ό­τι ει­δι­κά η Γερ­μα­νί­α, η ο­ποί­α έ­χει κα­τα­βά­λει το με­γα­λύ­τε­ρο τμή­μα της οι­κο­νο­μι­κής βο­ή­θειας ύ­ψους 240 δι­σε­κα­τομ­μυ­ρί­ων ευ­ρώ προς την Ελ­λά­δα, πα­ρου­σιά­ζει «αλ­λερ­γί­α» στην ό­ποι­α κου­βέν­τα για πε­ραι­τέ­ρω α­να­δι­άρ­θρω­ση του χρέ­ους, κά­τι που θα ε­πι­βά­ρυ­νε τους γερ­μα­νούς φο­ρο­λο­γού­με­νους.

Μό­νο η ε­λά­φρυν­ση του χρέ­ους δεν αρ­κεί

Η Guardian πάν­τως, εκ­φρά­ζει αμ­φι­βο­λί­ες σχε­τι­κά με το κα­τά πό­σο η ε­λά­φρυν­ση του ελ­λη­νι­κού χρέ­ους η ο­ποί­α θα ε­πι­χει­ρη­θεί στο eurogroup θα α­να­κου­φί­σει ου­σι­α­στι­κά την Ελ­λά­δα. «Α­κό­μα κι αν το χρέ­ος της χώ­ρας γί­νει πιο δι­α­χει­ρί­σι­μο», γρά­φει, «οι οι­κο­νο­μι­κοί α­να­λυ­τές δι­α­τεί­νον­ται ό­τι τα προ­βλή­μα­τα της Ελ­λά­δας κά­θε άλ­λο πα­ρά θα έ­χουν ξε­πε­ρα­στεί με δε­δο­μέ­να τα πο­σο­στά της α­νερ­γί­ας και της φτώ­χειας, ε­πα­κό­λου­θα της βί­αι­ης δη­μο­σι­ο­νο­μι­κής προ­σαρ­μο­γής που α­παι­τή­θη­κε ως αν­τάλ­λαγ­μα της οι­κο­νο­μι­κής βο­ή­θειας. Με έ­να πρό­γραμ­μα δι­ά­σω­σης το ο­ποί­ο έ­δω­σε ε­λά­χι­στη ση­μα­σί­α στην πραγ­μα­τι­κή οι­κο­νο­μί­α, πολ­λοί εκ­φρά­ζουν αμ­βι­βο­λί­ες για το κα­τά πό­σο έ­χει βά­ση το πρω­το­γε­νές πλε­ό­να­σμα το ο­ποί­ο έ­χει γί­νει αν­τι­κεί­με­νο έν­το­νης δι­α­μά­χης τις τε­λευ­ταί­ες ε­βδο­μά­δες. Οι ελ­λη­νι­κές ε­ξα­γω­γές, ο πιο α­σφα­λής δεί­κτης αν­τα­γω­νι­στι­κό­τη­τας ση­μεί­ω­σαν δρα­μα­τι­κή μεί­ω­ση πέ­ρυ­σι, ε­νώ το α­κα­θά­ρι­στο προ­ϊ­όν της χώ­ρας έ­χει μει­ω­θεί κα­τά το έ­να τέ­ταρ­το α­πό την έ­ναξ­ρη της κρί­σης».

Το άρ­θρο κλεί­νει με δη­λώ­σεις του δι­ευ­θυν­τή ε­ρευ­νών στο Ε­θνι­κό Κέν­τρο Κοι­νω­νι­κών Ε­ρευ­νών (Ε.Κ.Κ.Ε.) Η­λί­α Κι­κί­λια ,ο ο­ποί­ος το­νί­ζει ό­τι «α­κό­μα κι αν ε­πι­τευ­χθεί συμ­φω­νί­α για τη μεί­ω­ση του χρέ­ους, αυ­τό πά­λι δεν θα εί­ναι δι­α­χει­ρί­σι­μο αν δεν υ­πάρ­ξει α­νά­πτυ­ξη στην α­λη­θι­νή οι­κο­νο­μί­α. Αυ­τό που έ­χει ση­μα­σί­α», συ­νε­χί­ζει, «δεν εί­ναι το ε­πί­πε­δο του χρέ­ους αυ­τό κα­θε­αυ­τό, αλ­λά το ε­πί­πε­δο του χρέ­ους σε σχέ­ση με την α­νά­πτυ­ξη και τις οι­κο­νο­μι­κές προ­ο­πτι­κές και χω­ρίς ου­σι­α­στι­κές με­ταρ­ρυθ­μί­σεις η οι­κο­νο­μί­α δεν θα μπο­ρέ­σει πο­τέ να α­να­κάμ­ψει».

iefimerida.gr