Με την πρόθεση της Ελλάδας να ζητήσει ελάφρυνση του χρέους στο σημερινό Eurogroup και το αντίκρυσμα που μπορεί να έχει μια τέτοια κίνηση στην ελληνική οικονομία, ασχολείται η βρετανική Guardian. Το άρθρο, το οποίο υπογράφει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα Helena Smith, φιλοξενεί και μερικές αποκλειστικές δηλώσεις του υπουργού οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
«Στο πλαίσιο της παρουσίασης ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης για την επόμενη δεκαετία, θα μιλήσω για την ανάγκη να εξεταστούν τρόποι για περαιτέρω μείωση του χρέους», λέει στη Guardian o κύριος Στουρνάρας. «Θα υπενθυμίσω στους συναδέλφους μου την απόφαση που ελήφθη το Νοέμβριο του 2012 για την έναρξη σχετικών συνομιλιών εφόσον η Ελλάδα κατάφερνε να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό που χρειαζόμαστε», συνεχίζει ο υπουργός, «είναι να μειώσουμε τις ανάγκες μας σε ό,τι αφορά τις ετήσιες χρηματοοικονομικές μας ανάγκες», αναφερόμενος στους τόκους ύψους ύψους 6 δισ. Δολαρίων τους οποίους πρέπει να πληρώνει η Ελλάδα για την εξυπηρέτηση του χρέους. Τόνισε μάλιστα «δεν θέλουμε να προκαλέσουμε οικονομικές απώλειες στους εταίρους μας – θέλουμε μια αμοιβαία επωφελή λύση».
Οπως αναφέρει στη συνέχεια η Guardian, το σενάριο της αναδιάρθρωσης του χρέους έχει αποκλειστεί. Κάτι τέτοιο θα ζημίωνε απευθείας τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, καθώς οι κυβερνήσεις τους έχουν τώρα στην κατοχή τους το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους. Τονίζει μάλιστα ότι ειδικά η Γερμανία, η οποία έχει καταβάλει το μεγαλύτερο τμήμα της οικονομικής βοήθειας ύψους 240 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα, παρουσιάζει «αλλεργία» στην όποια κουβέντα για περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους, κάτι που θα επιβάρυνε τους γερμανούς φορολογούμενους.
Μόνο η ελάφρυνση του χρέους δεν αρκεί
Η Guardian πάντως, εκφράζει αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσο η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους η οποία θα επιχειρηθεί στο eurogroup θα ανακουφίσει ουσιαστικά την Ελλάδα. «Ακόμα κι αν το χρέος της χώρας γίνει πιο διαχειρίσιμο», γράφει, «οι οικονομικοί αναλυτές διατείνονται ότι τα προβλήματα της Ελλάδας κάθε άλλο παρά θα έχουν ξεπεραστεί με δεδομένα τα ποσοστά της ανεργίας και της φτώχειας, επακόλουθα της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτήθηκε ως αντάλλαγμα της οικονομικής βοήθειας. Με ένα πρόγραμμα διάσωσης το οποίο έδωσε ελάχιστη σημασία στην πραγματική οικονομία, πολλοί εκφράζουν αμβιβολίες για το κατά πόσο έχει βάση το πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο έχει γίνει αντικείμενο έντονης διαμάχης τις τελευταίες εβδομάδες. Οι ελληνικές εξαγωγές, ο πιο ασφαλής δείκτης ανταγωνιστικότητας σημείωσαν δραματική μείωση πέρυσι, ενώ το ακαθάριστο προϊόν της χώρας έχει μειωθεί κατά το ένα τέταρτο από την έναξρη της κρίσης».
Το άρθρο κλείνει με δηλώσεις του διευθυντή ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (Ε.Κ.Κ.Ε.) Ηλία Κικίλια ,ο οποίος τονίζει ότι «ακόμα κι αν επιτευχθεί συμφωνία για τη μείωση του χρέους, αυτό πάλι δεν θα είναι διαχειρίσιμο αν δεν υπάρξει ανάπτυξη στην αληθινή οικονομία. Αυτό που έχει σημασία», συνεχίζει, «δεν είναι το επίπεδο του χρέους αυτό καθεαυτό, αλλά το επίπεδο του χρέους σε σχέση με την ανάπτυξη και τις οικονομικές προοπτικές και χωρίς ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις η οικονομία δεν θα μπορέσει ποτέ να ανακάμψει».
iefimerida.gr