H Σαββαΐδου προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της παύσης της από το υπουργικό συμβούλιο

Ζητεί να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου με την οποία παύτηκε από τα καθήκοντά της – Σε βάρος της έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για το κακούργημα της απόπειρας απιστίας στην υπηρεσία, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος

sabbaidouΣτην αντεπίθεση πέρασε η τέως γενική  γραμματέας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών Κατερίνα Σαββαΐδου, η οποία παύθηκε από τα καθήκοντα της με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η κυρία Σαββαΐδου προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητεί να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση  Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) η από 22 Οκτωβρίου 2015 απόφαση του υπουργικού συμβουλίου με την οποία παύτηκε από τα καθήκοντά της.

Καθήκοντα γενικής  γραμματέως Δημοσίων Εσόδων η κυρία Σαββαΐδου ανέλαβε την 25η Ιουνίου 2014.

Υπενθυμίζεται, ότι σε βάρος της κυρίας  Σαββαΐδου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για το κακούργημα της απόπειρας απιστίας στην υπηρεσία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος και για παράβαση καθήκοντος.

Ήδη, η υπόθεση  της παράβασης καθήκοντος θα εκδικαστεί στις 19 Ιανουαρίου 2016  στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, αν και η κυρία Σαββαΐδου επικαλείται ότι η παραπομπή της δεν είναι νομότυπη και έγκυρη, καθώς ουδέποτε της επιδόθηκε το κλητήριο θέσπισμα.

Κατ’ αρχάς η κυρία Σαββαΐδου αναφέρει ότι ναι μεν οι αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου είναι πολιτικές (αποφάσεις) και δεν μπορούν να ελεγχθούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως προς τη νομιμότητα τους, αλλά στην προκειμένη περίπτωση η κυβερνητική αυτή πράξη έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά  μιας ατομικής διοικητικής πράξης, καθώς αφορά συγκεκριμένο πρόσωπο και ρυθμίζει αρνητικά  την υπηρεσιακή της κατάσταση.

Κατά συνέπεια, η επίμαχη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου είναι μια «ατομική εκτελεστή διοικητική πράξη» παρά το γεγονός ότι εκδόθηκε από κυβερνητικό όργανο.

Στην προσφυγή της υπογραμμίζει ότι παραβιάστηκε το  τεκμήριο της αθωότητας, το οποίο  κατοχυρώνεται τόσο από την ΕΣΔΑ όσο και από το Σύνταγμα.

Τονίζει, η τέως γενικής  γραμματέας ότι η εν λόγω απόφαση του υπουργικού συμβουλίου προσκρούει ευθέως στις ίδιες διατάξεις της ΕΣΔΑ και του Συντάγματος η διάταξη εκείνη του νόμου 4093/2012, που προβλέπει ότι η θητεία του  γενικού   γραμματέα Δημοσίων Εσόδων μπορεί, επίσης, να λήξει με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η θητεία του  γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων η οποία είναι 5ετούς θητείας με δυνατότητα παράτασης για ένα έτος, μόνο κατ’ εξαίρεση μπορεί να λήξει και για συγκεκριμένους λόγους, όχι όμως με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, προσθέτει η κυρία Σαββαΐδου.

Ακόμη,  επισημαίνει ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου είναι μη νόμιμη καθώς δεν προηγήθηκε όπως προβλέπει η νομοθεσία σχετική απόφαση του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών, ενώ παράλληλα παραβιάστηκε και ο Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας αφού πρόκειται  για μια ατομική διοικητική πράξη, η οποία έπρεπε να έχει ειδική αιτιολογία, ενώ θα έπρεπε να είχε κληθεί  προηγουμένως  να παρέχει εξηγήσεις (ακρόαση).

Ποινική δίωξη

Το σκέλος της ποινικής  δίωξης   αφορά  απόφασή της  κυρίας Σαββαΐδου να επανεξεταστεί φορολογικό πρόστιμο 78 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί σε εταιρεία, παρ’ ότι το πρόστιμο είχε επικυρωθεί και από επιτροπή διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών. Μάλιστα, η απόφαση φέρεται απλώς να «πάγωσε» επ’ αόριστον το πρόστιμο, καθώς 2,5 χρόνια μετά απ’ αυτήν ο επανέλεγχος φέρεται να βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

Στην κυρία Σαββαΐδου αποδίδεται ότι ανέσυρε μια ήδη κατατεθείσα αίτηση της εταιρείας από το 2013 και διέταξε επανέλεγχο χωρίς να έχουν προκύψει νέα στοιχεία, όπως ρητά προβλέπει ο νόμος. Κι ενώ υπήρξαν αρνητικές εισηγήσεις από το σύνολο τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα που ζητούσαν να απορριφθεί το αίτημα.

Ακόμη, σε βάρος της έχει ασκηθεί  και ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για την υπόθεση της παράτασης κατά ένα χρόνο της καταβολής του 20% επί των διαφημίσεων για τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

protothema.gr