H Ελληνική Αστυνομία θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια σωματείου ή συλλόγου για θέματα κακοποίησης

filozoikiΣυνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι (10-11-2015), στην αίθουσα «Π. Μπακογιάννη» του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στο πλαίσιο διοργάνωσης της Ημερίδας με θέμα «Ο κύκλος της βίας: από την κακοποίηση των ζώων στην ενδοοικογενειακή βία», που θα λάβει χώρα αύριο (11-10-2015) στο Μουσείο Μπενάκη.

Συνδιοργανωτές της Ημερίδας είναι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία, η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία και ο μη-κερδοσκοπικός οργανισμός «Συμμαχία για την Ελλάδα». Η Ημερίδα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις Αστυνομικές Αρχές του Λος Άντζελες, τη Γενική Εισαγγελία της Πολιτείας της Βιρτζίνια και το ίδρυμα «Voice for the Animals».

Στη συνέντευξη Τύπου παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης. Επίσης συμμετείχαν η Ειρήνη Μολφέση, Πρόεδρος της Πανελληνίας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας και ο Γιώργος Καλούδης, Γενικός Διευθυντής του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού «Συμμαχία για την Ελλάδα».

Επιπλέον, παραβρέθηκαν η Michelle Welch, Ανώτερη Πολιτειακή Εισαγγελέας και Διευθύντρια της Μονάδας Δικαίου των Ζώων στην Πολιτεία της Βιρτζίνια, καθώς και η Αστυνόμος Α’ Kelly Mulldorfer και ο Επιθεωρητής Hector Sanchezτης Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λος Άντζελες ( L.A.P.D.).

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, ανέφερε τα εξής:

«Καλημέρα σε όλες και σε όλους.

Είναι μια ιδιαίτερη ημέρα για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και για την Ελληνική Αστυνομία. Σπεύδω να δημοσιοποιήσω την δικαιολογημένη απουσία του Υπουργού μας, του κ. Τόσκα, γιατί αυτήν την στιγμή παρευρίσκεται στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και βεβαίως θα προσπαθήσω να αναπληρώσω το κενό, που έτσι κι αλλιώς δεν οφείλεται σε εκείνον, αλλά στην συγκεκριμένη υποχρέωση, που περιέγραψα λίγο νωρίτερα.

Κύριες και κύριοι, είναι γεγονός ότι για μας αποτελεί ιδιαίτερη τιμή η παρουσία των προσκεκλημένων μας, που έχουν ασχοληθεί χρόνια τώρα με ένα κοινωνικό ζήτημα, που αν θέλετε ταλανίζει όλες τις κοινωνίες, ιδιαίτερα τις πολιτισμένες, σε εισαγωγικά ή εκτός εισαγωγικών, κοινωνίες και μάλιστα έχουμε την Ειδική Εισαγγελέα, η οποία για τη δράση της και το έργο της έχει βραβευτεί δεκαπέντε και πλέον φορές και αυτό καθιστά την όλη προσπάθεια άκρως σημαντική. Σημαντική, γιατί αγγίζει, όπως είπα προηγουμένως, ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, που είναι τόσο η ενδοοικογενειακή βία, όσο και η κακοποίηση των ζώων και πώς η σχέση μεταξύ τους ενισχύεται κάθε φορά από αμέλειες και αστοχίες πολιτικών που ασκούνται.

Η προσπάθεια που γίνεται με την βοήθεια όλων των κυρίων, που βρίσκονται στο πάνελ, εκπροσωπώντας διάφορους φορείς, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με το συγκεκριμένο αντικείμενο, είναι για μας χρήσιμη, με τρόπο πολυποίκιλο και πολυεπίπεδο.

Θέλω όμως να σταθώ λίγο και στην δική μας την λειτουργία, ως Οργανισμός, ως δομή Υπουργείου, αλλά και ως Ελληνική Αστυνομία. Συνήθως, καταγράφονται τα αρνητικά περιστατικά και νομίζω ότι αυτή είναι αν θέλετε, και μια πολιτική που χρόνια τώρα υιοθετείται, με «άλφα γιώτα», από όλα τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, όχι μόνο τα δικά μας, αλλά γενικότερα στη Διεθνή Κοινότητα.

Θα σταθώ σε μια εικόνα που εμένα με συγκλόνισε και που συνέβη πριν λίγο καιρό και πέρασε στα ψιλά, την εικόνα ενός δικού μας ενστόλου, δικυκλιστή στην Πρέβεζα, που κατέβηκε από τη μηχανή του για να ξεδιψάσει ένα αδέσποτο. Δεν θέλω με αυτό να φορτίσω συναισθηματικά την εκδήλωση, αλλά το αναφέρω, θέλοντας να αναδείξω ότι μέσα στην Ελληνική Αστυνομία υπάρχουν οι ίδιες ευαισθησίες που έχουν οι πολίτες στην καθημερινότητα τους. Όμως αυτή η ευαισθησία θα πρέπει να γίνει, να πάρει έναν προσανατολισμό, να μετουσιωθεί σε πολιτική.

Αυτή λοιπόν, η αυριανή Ημερίδα έρχεται να δώσει σε εμάς όλο εκείνο το υλικό ή αν θέλετε ένα μέρος εκείνου του υλικού, που θα προσπαθήσουμε να το επεξεργαστούμε και γιατί όχι -με την βοήθεια όλων των εμπλεκομένων, ιδιαίτερα την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού- να αντιμετωπίσουμε, όσο μπορούμε πιο αποτελεσματικά το συγκεκριμένο ζήτημα.

Είναι αλήθεια, κυρίες και κύριοι, ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, διαχρονικά θα έλεγα, αλλά επιτρέψτε μου να πω το τελευταίο ιδιαιτέρως διάστημα, προσπαθεί να γίνει πιο εξωστρεφές. Προσπαθεί να οικοδομήσει ακόμα πιο στέρεα αυτή τη σχέση κοινωνίας και Ελληνικής Αστυνομίας. Αυτό δεν είναι εύκολο. Αυτό είναι αρκετά δύσκολο, γιατί εν πάση περιπτώσει, να μην κάνω αναφορά, υπάρχουν κάποιες, έτσι θα έλεγα, περίοδοι που είχαν κλονίσει αυτήν την σχέση εμπιστοσύνης.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο όμως, παράλληλα, ότι η Ελληνική Αστυνομία στις προτιμήσεις στην καταγραφή της κοινής γνώμης είναι από τους πιο αξιόπιστους θεσμούς και απολαμβάνει μεγαλύτερου ποσοστού εμπιστοσύνης και εκτίμησης απ’ ότι κάποιοι άλλοι θεσμοί. Αυτό από μόνο του μας κάνει ακόμα πιο σοβαρούς και υπεύθυνους απέναντι στις προκλήσεις της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.

Ένα ζήτημα που έρχεται να προστεθεί στα προηγούμενα είναι και αυτό της κακοποίησης των ζώων και της στενής σχέσης που έχει με την ανάπτυξη ενδοοικογενειακής βίας. Επιτρέψτε μου ακόμα μία παρατήρηση και αμέσως μετά θα δώσω το λόγο στους καθ’ ύλην αρμόδιους.

Η Ελληνική Αστυνομία τον τελευταίο καιρό, έχοντας εντοπίσει τέτοιου είδους ζητήματα και ενεργοποιώντας με έναν άλλο προσανατολισμό τις Κινητές Αστυνομικές Μονάδες, ιδιαίτερα σε παραμεθόριες περιοχές και εκεί που εμείς δεν είμαστε τόσο όσο θα θέλαμε εμφανής ως παρουσία αστυνομική, έχουμε βγάλει τις Κινητές Αστυνομικές Μονάδες.

Σε αρκετές από αυτές τις δομές υπάρχει και ένας ψυχολόγος ή κοινωνικός λειτουργός για αυτό ακριβώς το θέμα, δηλαδή για να αντιμετωπίσουμε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, που επαναλαμβάνω όμως, ξεκινούν από τα πολύ ανώδυνα, που έτσι φαίνεται αλλά δεν είναι, γιατί η κακοποίηση του ζώου προφανώς και είναι, κατά την προσωπική εκτίμηση και χωρίς να έχει νομική χροιά η τοποθέτησή μου, είναι και αυτό ένα έγκλημα. Έγκλημα που συμβαίνει σε ένα αδύναμο μέρος μιας οντότητας ή αν θέλετε μιας συλλογικότητας, όπως είναι αυτή στην ευρεία έννοια της, η οικογένεια.

Εξάλλου δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ένας πολύ μεγάλος, θα έλεγα γνωστός σε όλους μας και μάλιστα διανοούμενος συγγραφέας, αλλά και φιλέλληνας, ο Βίκτωρας Ουγκώ είχε πει ότι ‘τα κτήνη είναι του Θεού, η κτηνωδία όμως είναι των ανθρώπων’ και βεβαίως σε αυτή τη φράση αποτυπώνεται αυτή η σκληρή πραγματικότητα που θα πρέπει η πολιτεία συντονισμένα, συγκροτημένα αλλά και αποτελεσματικά να αντιμετωπίσει.

Είναι ένα ζήτημα το οποίο έρχεται η Ελληνική Αστυνομία να αντιμετωπίσει όπως τόσα άλλα σύγχρονα προβλήματα, όπως παράδειγμα το ηλεκτρονικό έγκλημα, αυτό όμως συνήθως δεν το ακουμπάμε τόσο όσο πρέπει. Ακόμα και οι Δήμοι, ακόμα και οι Περιφέρειες που αν θέλετε έχουν την πρώτη, όχι την καθοριστική ή την απόλυτη, αλλά την πρώτη ευθύνη, πολλές φορές στη λογική του πολιτικού κόστους πάνε με ημίμετρα.

Έχω μία εμπειρία από διάφορα κυνοκομεία που περιθάλπουν δήθεν τα κακοποιημένα ζώα, αλλά εκεί γίνεται ακόμα μεγαλύτερη δυστυχώς κακοποίηση, όχι σε όλα ευτυχώς, αλλά είχαμε κατά το παρελθόν τέτοιου είδους γεγονότα.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά, τόσο τον κύριο Αρχηγό, ο οποίος αμέσως έσπευσε να υιοθετήσει την πρόταση της «Συμμαχίας για την Ελλάδα», η οποία πρόταση επαναλαμβάνω υλοποιείται υπό την αυστηρή αιγίδα, εποπτεία και καθοδήγηση ανθρώπων που έχουν ασχοληθεί πολύ πιο σοβαρά και επισταμένως με το θέμα.

Εγώ να δεσμευτώ από την πλευρά τόσο του Υπουργού του κ. Τόσκα όσο και των υπολοίπων συνεργατών του, ότι θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να είμαστε αρωγοί στην αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων και ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή στην Ελλάδα, που είναι η κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, δεν θα έχουμε τέτοιου είδους φαινόμενα, πάνω από όλα κακοποίησης ιδιαίτερα παιδιών, που είναι μάλιστα ταυτισμένο και με ένα τραγικό συμβάν που είχαμε πριν λίγες ημέρες, θρηνήσαμε δηλαδή την απώλεια ενός βρέφους, ούτε βεβαίως θα έχουμε και εκείνο το απαράδεκτο δήθεν να ικανοποιούμε τα φιλοζωικά μας αισθήματα, να παίρνουμε για ένα μικρό διάστημα κάποιο ζώο στο σπίτι και μετά από λίγο καιρό, είτε επειδή το βαρεθήκαμε είτε επειδή βγήκε ανυπάκουο ή ζόρικο να το αφήνουμε έξω από την πόρτα μας και να δημιουργείται αυτή η ιστορία των αδέσποτων, που τόσο μας προβληματίζει και μας στιγματίζει ως κοινωνία.

Θέλω λοιπόν μέσα από την καρδιά μου να ευχαριστήσω τόσο για την παρουσία των προσκεκλημένων, να ευχαριστήσω θερμά και εσάς που είχατε την ιδέα αλλά και την όλη ευθύνη της διοργάνωσης και βέβαια τον κύριο Αρχηγό που συνέβαλε έτσι ώστε να έχουμε την αυριανή Ημερίδα. Να ευχηθώ από καρδιάς κάθε επιτυχία».

Στη συνέχεια το λόγο είχε η Πρόεδρος της Πανελληνίας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, Ειρήνη Μολφέση:

«Κύριε Αρχηγέ, κύριε Γενικέ, κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την τιμή που μας κάνετε να είμαστε σήμερα εδώ. Εγώ θέλω να πω, ότι ως πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, ως άνθρωπος που αγαπάει τα ζώα, ως μητέρα, με ρωτάνε πολλές φορές γιατί περνάω όλη μου την ώρα να ασχολούμαι με τα ζώα και αν νομίζω ότι μπορεί, ας πούμε, μια χώρα η οποία δοκιμάζεται οικονομικά, η οποία έχει τόσα προβλήματα, αν μπορεί να κάθεται να ασχολείται με την προστασία των ζώων.

Σ’ αυτό θα ήθελα να απαντήσω με τα λόγια κάποιου μεγάλου νομικού που είχα συναντήσει στις Βρυξέλλες, ο οποίος είχε πει: ‘δείξε μου μία χώρα που η προστασία των ζώων είναι χαμηλή στην ατζέντα και οι άνθρωποι ζούνε καλά’. Τα στοιχεία που θα σας παρουσιάσουμε στην Ημερίδα, οι προσκεκλημένοι από το L.A.P.D. και από την εισαγγελία, θα σας σοκάρουν. Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται στην Ελλάδα, τεκμηριώνουν δυστυχώς την άποψη ότι εκεί που κακοποιούνται ζώα, κακοποιούνται και άνθρωποι.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουνε από την εφαρμογή του νόμου στην Αμερική και είναι και τα ευρήματα του F.B.I. Είναι πολύ πιο μαύρα απ’ ότι φαντάζεστε. Μαζί όμως μ’ αυτά τα στοιχεία, το L.A.P.D. και η γενική Εισαγγελία, θα μοιραστούν και την εμπειρία τους στο πως καταπολεμούν αυτά τα εγκλήματα.

Πιστεύω λοιπόν ότι η αυριανή Ημερίδα θα είναι και χρήσιμη και γόνιμη και θα φύγουμε όλοι από ‘κει με έναν πλούτο γνώσεων και καλύτερα οπλισμένοι για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα. Η κακοποίηση ζώων που είναι ο προθάλαμος της κακοποίησης ανθρώπων, αν αυτό το καταπολεμήσουμε βοηθάμε στην ουσία και την κοινωνία.

Εγώ θέλω να ευχαριστήσω και δεν θέλω να πάρω άλλο χρόνο, θα ήθελα πραγματικά, οι ομιλητές να πούνε πιο πολλά, θέλω όμως να ευχαριστήσω τον Υπουργό και τον Γενικό Γραμματέα και τον Αρχηγό για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν και βέβαια όλους μας τους χορηγούς και την «Συμμαχία» που στήριξε αυτό το πράγμα και το κάνουμε σήμερα πραγματικότητα.

Σας ευχαριστώ».

Ακολούθως, το λόγο έλαβε ο Γιώργος Καλούδης, Γενικός Διευθυντής του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού «Συμμαχία για την Ελλάδα»:

«Καλημέρα και από μένα. Θα είμαι πάρα πολύ σύντομος γιατί ο χρόνος ανήκει στους καλεσμένους. Δύο κουβέντες για την ‘Συμμαχία’. Είναι μια κίνηση των θεσμικών φορέων του κλάδου της επικοινωνίας, η οποία ξεκίνησε το 2010. Θέλαμε να συστρατευθούμε όλοι για να βοηθήσουμε και να βγάλουμε την καλή εικόνα που έχει η Ελλάδα, τις καλές επιχειρήσεις που έχουμε στην Ελλάδα και τα καλά στελέχη.

Οι άξονες δράσης μας είναι ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, ο τουρισμός, το περιβάλλον και ο εθελοντισμός. Έτσι συνεργαστήκαμε με την κυρία Μολφέση, με την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, ευαισθητοποιήσαμε πάρα πολλές εταιρίες –στο έντυπο που έχετε μέσα στο φάκελο που σας δόθηκε, θα δείτε τους χορηγούς μας, οι οποίοι ξεπερνάνε τους είκοσι- είκοσι πέντε.

Θέλω να αναφέρω ότι όπου χτυπήσαμε πόρτα και είπαμε για το θέμα και αναφέραμε και την Ελληνική Αστυνομία, ότι δηλαδή διοργανώνουμε την Ημερίδα σε συνεργασία, την πρωτοβουλία αυτή την αγκάλιασαν πάρα πολλοί.

Δεν το λέω επειδή είμαι φιλοξενούμενος του κυρίου Αρχηγού και του κυρίου Γενικού Γραμματέα, αλλά η κοινωνία αναγνωρίζει πάρα πολύ το έργο σας και σας ευχαριστούμε που είμαστε σήμερα εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη ‘Συμμαχία’ έχετε ένα έντυπο. Και πάλι ευχαριστώ τον κύριο Γενικό, τον κύριο Αρχηγό. Και ένα τελευταίο, συνεργαστήκαμε καταπληκτικά με τα στελέχη σας κύριε Αρχηγέ. Σε όλα τα επίπεδα. Μας έλυσαν προβλήματα, τους ‘δημιουργήσαμε’ μερικά προβλήματα. Ζητάμε συγγνώμη, αλλά το αποτέλεσμα θα μετρήσει.

Η ‘Συμμαχία για την Ελλάδα’ προσφέρει τις υπηρεσίες της αφιλοκερδώς στο ελληνικό κράτος, έτσι ώστε τη στιγμή της οικονομικής κρίσης, η χώρα μας να τύχει της μεγαλύτερης δυνατής υποστήριξης και ενίσχυσης από τους πλέον εύρωστους κλάδους της ελληνικής αγοράς. Και θέλουμε να βεβαιώσουμε ότι όλες οι δαπάνες της Ημερίδας θα καλυφθούν από τους φορείς τους δικούς μας και δεν θα επιβαρυνθεί το ελληνικό Δημόσιο ούτε με ένα σεντ.

Ευχαριστώ για το χρόνο σας».

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης, ο οποίος ανέφερε:

«Καλημέρα σε όλους, κύριε Πρόεδρε, κυρία Πρόεδρε, κύριοι προσκεκλημένοι,

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, γνωρίζοντας ότι το θέμα της κακομεταχείρισης και της έλλειψης προστασίας των ζώων αποτελεί ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα – και δεδομένου ότι πέραν των ποινικών του παραμέτρων – επιδρά αρνητικά και αλλοιώνει τη διεθνή εικόνα της χώρας μας, ενώ προκαλεί τη δικαιολογημένη αντίδραση των πολιτών, καθώς πράξεις κακοποίησης των ζώων αποτελούν πράξεις βαρβαρότητας κι έλλειψης στοιχειώδους συναισθήματος και πολιτισμού, έχει δώσει σαφείς κατευθυντήριες εντολές και οδηγίες προς τις αρμόδιες περιφερειακές Υπηρεσίες.

Οι εντολές είναι κάθε είδους καταγγελία ιδιώτη, φιλοζωικής ομοσπονδίας ή σωματείου, η σχετική πληροφόρηση που αφορά σε κακοποίηση ή θανάτωση ζώου, να εξετάζεται άμεσα και με την δέουσα προσοχή.

Στο ανωτέρω πλαίσιο, από την αρμόδια Διεύθυνση του Αρχηγείου έχουν εκδοθεί κατά το παρελθόν, αλλά και πρόσφατα, σχετικές διαταγές, στις οποίες αποτυπώνεται με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, τόσο η ισχύουσα νομοθεσία, όσο και η ορθή ακολουθητέα διαδικασία όσον αφορά στην αντιμετώπιση των όποιων περιστατικών κακοποίησης ή θανάτωσης ζώων.

Επιπρόσθετα, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των υφισταμένων περιφερειακών Υπηρεσιών, αιτήθηκε από την αρμόδια Διεύθυνση του οικείου Υπουργείου, ανιχνευτές για την αναγνώριση των ιδιοκτητών των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, που φέρουν ηλεκτρονική σήμανση για τον έλεγχο του βιβλιαρίου υγείας ή του διαβατηρίου και γενικά για την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας.

Με άλλα λόγια δηλαδή, η Ελληνική Αστυνομία θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια κάθε σωματείου ή συλλόγου. Και με τις σκέψεις αυτές, επειδή η κακοποίηση – όπως είπε η κυρία Πρόεδρος – των ζώων έχει σχέση, είναι ο προθάλαμος της κακοποίησης ανθρώπων, ευελπιστώ ότι στην αυριανή Ημερίδα θα δώσουμε πολλές απαντήσεις σε διάφορα θέματα.

Ευχαριστώ πολύ».

Ακολούθως, τον λόγο έλαβε η Michelle Welch, Ανώτερη Πολιτειακή Εισαγγελέας και Διευθύντρια της Μονάδας Δικαίου των Ζώων στην Πολιτεία της Βιρτζίνια :

«Καλημέρα. Είμαι η Μισέλ Γουέλς, από την Εισαγγελία της Πολιτείας της Βιρτζίνια. Στην καριέρα μου έχουμε μιλήσει πολλές φορές για καταρτίσεις αστυνομικών, για πολλές περιπτώσεις που έχουν καταγγελθεί για κακοποιήσεις ζώων ή για κυνομαχίες, κοκορομαχίες κτλ. Στην θητεία μου έχω δει ιδιαίτερα στο κομμάτι των κυνομαχιών για παράδειγμα ή των κοκορομαχιών, ανθρώπους που έχουν να κάνουν και με τα ναρκωτικά και με πολλά άλλα παρακείμενα και παρελκόμενα εγκλήματα, που είναι πιο σοβαρά.

Έχουμε δει λοιπόν, πάρα πολλές φορές ότι συνήθως το πρώτο χτύπημα δίνεται σε ένα ζώο, προκειμένου να φανεί όλη αυτή η εξουσία που έχει κάποιος. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν, έχουμε δει ότι ο δράστης έχει κακοποιήσει, καταρχήν, ένα ζώο προκειμένου να συμμορφωθεί ένα παιδί, είτε η κακοποίησή του αυτή είναι ψυχολογική, είτε είναι σωματική.

Πρέπει λοιπόν, να γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να διερευνούμε αυτές τις περιπτώσεις και σιγά-σιγά αρχίσαμε να κατανοούμε και να ξεκινάμε ένα διάλογο για τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούμε να προχωρήσουμε με αυτές τις περιπτώσεις.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ».

Τέλος, το λόγο έλαβε η Αστυνόμος Α’ Kelly Mulldorfer της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λος Άντζελες (L.A.P.D.), η οποία ανέφερε:

«Σας ευχαριστώ πολύ. Καλημέρα.

Πράγματι για μένα είναι πολύ μεγάλη τιμή που προσεκλήθην να έρθω εδώ και να μιλήσω για ένα θέμα που είναι τόσο σημαντικό. Το Αστυνομικό Τμήμα του Λος Άντζελες, με όλα τα προβλήματα που έχουμε βέβαια στο Λος Άντζελες, θα λέγατε όλοι για ποιο λόγο μας ενδιαφέρει τόσο πολύ η κακοποίηση των ζώων;

Το 2005 όμως είδαμε ότι υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ της κακοποίησης των ζώων και της ανθρώπινης βίας. Δεν είναι τόσο δύσκολο να ξεπεραστεί αυτή η λεπτή γραμμή και να περάσουμε από την κακοποίηση των ζώων στην κακοποίηση των ανθρώπων. Έχουμε λοιπόν αρχίσει να διερευνούμε όλα τα περιστατικά κακοποίησης και σκληρής βίαιης μεταχείρισης ζώων, περιπτώσεις κυνομαχιών, περιπτώσεις κοκορομαχιών και αλλεπάλληλες φορές έχουμε βρει ότι υπάρχουν και πάρα πολλά παράλληλα εγκλήματα, που αφορούν μανιακούς δολοφόνους, που αφορούν σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και πολλά άλλα πολύ βίαια εγκλήματα κατά των ανθρώπων.

Πιστεύουμε λοιπόν ότι σε αυτήν την Ημερίδα θα μπορέσουμε να μοιραστούμε μαζί σας κάποιες από τις καλές πρακτικές που έχουμε για την διερεύνηση τέτοιων άδικων πράξεων. Ελπίζουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε το σύστημά σας να προσαρμοστεί, έτσι ώστε να είναι αποτελεσματικές τέτοιου τύπου περιπτώσεις από τις Εισαγγελικές Αρχές. Θα σας δώσουμε πάρα πολλές λεπτομέρειες αύριο και για περιστατικά και για διαδικασίες. Να σας ευχαριστήσω όλους που ανοίξατε αυτόν τον διάλογο και που μας καλέσατε εδώ για να σας δείξουμε και εμείς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας».

Στην αυριανή Ημερίδα, θα παραστούν η Πολιτική και Φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και στελέχη της από όλη την Ελλάδα, καθώς επίσης εκπρόσωποι του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Εισαγγελίας.

Ομιλητές θα είναι εκπρόσωποι των Αστυνομικών Αρχών του Λος Άντζελες και της Ελληνικής Αστυνομίας, εκπρόσωποι των Δικαστικών Αρχών, Ακαδημαϊκοί και άλλοι ειδικοί επί του θέματος, ενώ θα παρουσιαστούν –για πρώτη φορά στην Ευρώπη– τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του νόμου στις Η.Π.Α για την σύνδεση της κακοποίησης ζώων με την ενδοοικογενειακή βία και το οργανωμένο έγκλημα.