H Κουντουρά  ζητά ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης με 4 παρεμβάσεις στήριξης των πολιτών και των κρατών-μελών

Η  Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έλενα Κουντουρά ζητά από την Κομισιόν να συμπεριλάβει τέσσερις κεντρικές παρεμβάσεις στο ευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης  της διογκούμενης στεγαστικής κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζήτημα που αφορά ιδιαίτερα και την Ελλάδα.

Η παρέμβαση της Έλενας Κουντουρά έγινε στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με την Κομισιόν για τους τρόπους ενθάρρυνσης των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων με στόχο την  αξιοπρεπή και οικονομικά προσιτή στέγαση στην Ευρώπη.

Οι τέσσερις ευρωπαϊκές παρεμβάσεις που προτείνει η Ευρωβουλευτής,  περιλαμβάνουν τη προστασία πολιτών από πλειστηριασμούς και εξώσεις, ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενο  πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας στα κράτη- μέλη με βάσει τις εθνικές και τοπικές ανάγκες, ευρωπαϊκή στρατηγική και ειδικό ταμείο για δημόσια, κοινωνική και οικονομικά προσιτή στέγη για τις νέες και τους νέους, όπως και να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό των δημοσίων ελλειμμάτων των χωρών οι δημόσιες επενδύσεις στον τομέα της στέγασης.

Η αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης έχει συμπεριληφθεί στις κατευθυντήριες γραμμές πολιτικής της Κομισιόν 2024-2029, που προανήγγειλε ήδη  το πρώτο ευρωπαϊκό σχέδιο για οικονομικά προσιτή στέγαση και την ανάθεση του χαρτοφυλακίου σε Επίτροπο  υπεύθυνο για τον συγκεκριμένο τομέα πολιτικής.

Η Έλενα Κουντουρά από την προηγούμενη θητεία πιέζει και παρεμβαίνει συστηματικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την προστασία των πολιτών και την εξασφάλιση του δικαιώματος πρόσβασης όλων σε οικονομικά προσιτή και αξιοπρεπή στέγαση.

Η παρέμβαση της Έλενας Κουντουρά στην Ολομέλεια:

“ Η στέγαση αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα για κάθε πολίτη, όμως σήμερα έχει λάβει χαρακτήρα «προνομίου» για μεγάλο μέρος των Ευρωπαίων πολιτών.

Η αγορά των ακινήτων έχει μείνει απροστάτευτη από τις επενδυτικές αγορές και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, με αποτέλεσμα το κόστος εύρεσης στέγης να εκτοξευτεί.

Η αδυναμία εύρεσης προσιτά οικονομικής στέγης αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για τους νέους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να φύγουν από τη γονική τους εστία.

Το πρόβλημα της στέγασης είναι ευρωπαϊκό και απαιτούνται άμεσα ευρωπαϊκές λύσεις:

-Με ρυθμιστικές παρεμβάσεις, την προστασία των πολιτών από πλειστηριασμούς και εξώσεις και περισσότερους ελέγχους στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων.

-Με τη χρηματοδότηση ενός ευρωπαϊκού προγράμματος κοινωνικής κατοικίας που θα εφαρμόζεται στα Κράτη Μέλη, σύμφωνα με τις εθνικές και τοπικές ανάγκες.

-Με τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής και ενός νέου Tαμείου για δημόσια, κοινωνική και οικονομικά προσιτή στέγη, που θα επιδοτεί τους νέους στα Κράτη Μέλη.

-Με την υιοθέτηση εξαίρεσης από τον υπολογισμό του ελλείμματος των Κρατών Μελών για δημόσιες επενδύσεις στην στέγαση.”