Le monde: Στην Ελλάδα, συμμαχία δικαστών και καθαριστριών ενάντια στις πολιτικές λιτότητας

katharistries_matΑ­κο­λου­θεί ο­λό­κλη­ρο το άρ­θρο της γαλ­λι­κής ε­φη­με­ρί­δας LE M­O­N­DE:

Ε­δώ και δύ­ο μή­νες, έ­να αυ­το­σχέ­διο στρα­τό­πε­δο, εγ­κα­τε­στη­μέ­νο στην καρ­διά της Α­θή­νας, μπρο­στά α­πό την εί­σο­δο του ελ­λη­νι­κού Υ­πουρ­γεί­ου Οι­κο­νο­μι­κών, έ­χει γί­νει το ε­πί­κεν­τρο της κοι­νω­νι­κής δι­α­μαρ­τυ­ρί­ας στην Ελ­λά­δα. Δύ­ο σκη­νές, με­ρι­κά τρα­πέ­ζια, πλα­στι­κές κα­ρέ­κλες, έ­να δά­σος α­πό πα­νό (α­φί­σες) και μια φτω­χή λάμ­πα συν­δε­δε­μέ­νο χα­ρι­στι­κά σε έ­να γει­το­νι­κό κα­τά­στη­μα…

Εί­ναι μό­λις εν­νέ­α το πρω­ί, και ή­δη δε­κά­δες γυ­ναί­κες εί­ναι ε­κεί, έ­χουν έρ­θει να αν­τι­κα­τα­στή­σουν ε­κεί­νες που ή­ταν στην νυ­χτε­ρι­νή βάρ­δια. «Θα μεί­νου­με εί­κο­σι τέσ­σε­ρις ώ­ρες το ει­κο­σι­τε­τρά­ω­ρο μέ­χρι να μας ξα­να­δώ­σουν τη δου­λειά μας,» υ­πό­σχε­ται η Α­θα­να­σί­α Θε­ο­δω­ρο­πού­λου 39 χρο­νών.

Στις 17 Σε­πτεμ­βρί­ου 2013, το κρά­τος έ­θε­σε σε δι­α­θε­σι­μό­τη­τα 595 κα­θα­ρί­στρι­ες, ερ­γα­ζό­με­νες στις ε­φο­ρί­ες ό­λης της χώ­ρας. «Συγ­κε­κρι­μέ­να, αυ­τό ση­μαί­νει ό­τι με­τά α­πό έ­να δι­ά­στη­μα ο­κτώ μη­νών α­πο­χής α­πό την ερ­γα­σί­α, κα­τά το ο­ποί­ο πλη­ρώ­νο­μαι το 75% του μι­σθού μου των 500 ευ­ρώ, με δι­ώ­χνουν χω­ρίς α­πο­ζη­μί­ω­ση α­πό­λυ­σης, με­τά α­πό δώ­δε­κα και πλέ­ον χρό­νια υ­πη­ρε­σί­ας», ε­ξη­γεί η Α­θα­να­σί­α.» Η κυ­βέρ­νη­ση νό­μι­ζε ό­τι ή­μα­σταν πο­λύ α­δύ­να­μες για να αν­τι­δρά­σου­με », υ­πο­στη­ρί­ζει η Σο­φί­α Λευ­κα­δί­κη 55 ε­τών.

Αλ­λά αυ­τές οι γυ­ναί­κες κι­νη­το­ποι­ή­θη­καν α­μέ­σως στους δρό­μους και στα δι­κα­στή­ρια, γε­γο­νός που ε­ξέ­πλη­ξε την ελ­λη­νι­κή κοι­νω­νί­α. Πα­ρού­σες σε ό­λες τις δι­α­δη­λώ­σεις, έ­χουν γί­νει η αιχ­μή του δό­ρα­τος των αν­τι­δρά­σε­ων ε­νάν­τια στα μέ­τρα λι­τό­τη­τας. «Ο α­γώ­νας μας για να α­να­κτή­σου­με τις θέ­σεις ερ­γα­σί­ας μας εί­ναι αυ­τός ό­λων των δη­μο­σί­ων υ­παλ­λή­λων που α­πο­λύ­ον­ται,» δι­ευ­κρι­νί­ζει η Α­θα­να­σί­α.

Η Ελ­λά­δα έ­χει θέ­σει α­πό το 2012, πε­ρί­που 20.000 υ­παλ­λή­λους σε δι­α­θε­σι­μό­τη­τα με στό­χο τους 25 000 μέ­χρι το τέ­λος του 2014, 8.600 α­πο­λύ­σεις έ­χουν ή­δη πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στο δη­μό­σιο και ε­ξα­κο­λου­θούν να υ­πάρ­χουν 6.500 θέ­σεις που πρό­κει­ται να κα­ταρ­γη­θούν, προ­κει­μέ­νου να ε­πι­τευ­χθούν οι στό­χοι που τί­θεν­ται α­πό την «τρό­ι­κα» – Ευ­ρω­πα­ϊ­κή Κεν­τρι­κή Τρά­πε­ζα, Δι­ε­θνές Νο­μι­σμα­τι­κό Τα­μεί­ο (ΔΝΤ) και Ευ­ρω­πα­ϊ­κή Ε­πι­τρο­πή – μέ­χρι το τέ­λος του 2014. Δε­σμεύ­σεις κα­τα­γραμ­μέ­νες στα μνη­μό­νια, αυ­τά τα πρω­τό­κολ­λα συμ­φω­νί­ας α­νά­με­σα στην Ελ­λά­δα και τους πι­στω­τές της, σε αν­τάλ­λαγ­μα των 240 δισ. ευ­ρώ δά­νεια, τα ο­ποί­α η κυ­βέρ­νη­ση προ­τί­θε­ται να σε­βα­στεί.

ΠΟ­ΛΙ­ΤΙ­ΚΕΣ ΠΙ­Ε­ΣΕΙΣ

Η μά­χη κα­τά της λι­τό­τη­τας παί­ζε­ται ε­πί­σης στα δι­κα­στή­ρια. Πολ­λές α­γω­γές που έ­χουν α­σκη­θεί α­πό κρα­τι­κούς υ­παλ­λή­λους βρί­σκον­ται σε ε­ξέ­λι­ξη σε ό­λη τη χώ­ρα.

Πρε­μι­έ­ρα στις 10 Α­πρι­λί­ου, ό­ταν έ­να πρω­τό­δι­κο δι­κα­στή­ριο δι­α­τάσ­σει οι κα­θα­ρί­στρι­ες να ε­πα­να­προσ­λη­φθούν ά­με­σα, κρί­νον­τας ό­τι η α­πό­λυ­σή τους και η πρόσ­λη­ψη ι­δι­ω­τι­κών ε­ται­ρει­ών να κά­νουν τη δου­λειά τους «εί­ναι αν­τί­θε­τη προς το δη­μό­σιο συμ­φέ­ρον, τραυ­μα­τί­ζον­τας με δυ­σα­νά­λο­γο τρό­πο το δι­καί­ω­μα των κα­ταγ­γελ­λόν­των στην ερ­γα­σί­α και την υ­λι­κή ύ­παρ­ξή τους». Για το δι­κη­γό­ρο τους, Γιά­ννη Κα­ρού­ζο, αυ­τό δεί­χνει ό­τι «το τε­λευ­ταί­ο και μό­νο μέ­σο ά­μυ­νας των πο­λι­τών ε­νάν­τια στα μέ­τρα λι­τό­τη­τας που τους ε­πι­βάλ­λον­ται αυ­θαί­ρε­τα εί­ναι η Δι­και­ο­σύ­νη.»

Άλ­λες α­πο­φά­σεις ήρ­θαν να ε­νι­σχύ­σουν αυ­τή τη νο­μο­λο­γί­α. Στα μέ­σα Ι­ου­νί­ου, το ελ­λη­νι­κό Συμ­βού­λιο της Ε­πι­κρα­τεί­ας έ­κρι­νε αν­τι­συν­ταγ­μα­τι­κή τη μεί­ω­ση των μι­σθών στους α­στυ­νο­μι­κούς, τους στρα­τι­ω­τι­κούς, τους πυ­ρο­σβέ­στες, κλπ.. Έ­χει ε­πί­σης, πρό­σφα­τα μπλο­κά­ρει με­ρι­κώς την ι­δι­ω­τι­κο­ποί­η­ση της ε­ται­ρεί­ας ύ­δρευ­σης της Α­θή­νας, ε­νώ πολ­λές α­πο­φά­σεις α­να­μέ­νον­ται σχε­τι­κά με τη νο­μι­μό­τη­τα των πε­ρι­κο­πών στις συν­τά­ξεις και τους μι­σθούς. Ό­μως οι πο­λι­τι­κές πι­έ­σεις εί­ναι ι­σχυ­ρές. Το ΔΝΤ ε­κτί­μη­σε σε έκ­θε­ση που δη­μο­σι­εύ­θη­κε τον Ι­ού­νιο ό­τι οι δι­κα­στι­κές α­πο­φά­σεις που α­κυ­ρώ­νουν τα μέ­τρα λι­τό­τη­τας κιν­δυ­νεύ­ουν να ο­δη­γή­σουν σε ε­κτρο­χια­σμό τον ελ­λη­νι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό. «Εί­ναι λυ­πη­ρό οι πι­στω­τές μας να πα­ρεμ­βαί­νουν έ­τσι στο έρ­γο της δι­και­ο­σύ­νης » α­να­φέ­ρει ο κ. Κα­ρού­ζος.

Οι βου­λευ­τές έ­πρε­πε να ψη­φί­σουν τρο­πο­λο­γί­ες για να ε­πα­νέλ­θουν οι μι­σθο­λο­γι­κές αυ­ξή­σεις που α­παι­τή­θη­καν α­πό τη δι­και­ο­σύ­νη. Στην πε­ρί­πτω­ση των κα­θα­ρι­στρι­ών, το Υ­πουρ­γεί­ο Οι­κο­νο­μι­κών ά­σκη­σε α­ναί­ρε­ση στο Α­νώ­τα­το Δι­κα­στή­ριο για να εμ­πο­δί­σει προ­σω­ρι­νά την ε­φαρ­μο­γή της α­πό­φα­σης της 10ης Α­πρι­λί­ου. Στις 12 Ι­ου­νί­ου, το Α­νώ­τα­το Δι­κα­στή­ριο αν­τα­πο­κρί­θη­κε θε­τι­κά στο αί­τη­μα του Υ­πουρ­γεί­ου, α­να­βάλ­λον­τας για την 23η Σε­πτεμ­βρί­ου την ε­ξέ­τα­ση ε­πί της ου­σί­ας της α­πό­λυ­σης των ερ­γα­ζο­μέ­νων αυ­τών.

«Το Α­νώ­τα­το Δι­κα­στή­ριο έ­χει υ­περ­βεί κα­τά πο­λύ τις ε­ξου­σί­ες του, κρί­νον­τας ό­τι η ε­νέρ­γειά μας θα μπο­ρού­σε να υ­πο­νο­μεύ­σει την οι­κο­νο­μι­κή πο­λι­τι­κή του κρά­τους, ό­πως ο­ρί­ζε­ται στο σκε­πτι­κό της α­πό­φα­σης», κα­τη­γο­ρεί ο δι­κη­γό­ρος. «Αυ­τό δεί­χνει πό­σο πα­ρα­μέ­νουν εύ­θραυ­στα τα πράγ­μα­τα και α­πο­κα­λύ­πτει την α­να­πο­φα­σι­στι­κό­τη­τα της ελ­λη­νι­κής δι­και­ο­σύ­νης. Πρέ­πει να α­γω­νι­στού­με για να κρα­τή­σου­με την α­νε­ξαρ­τη­σί­α μας και να αν­τι­στα­θού­με σε πο­λι­τι­κές πι­έ­σεις », λέ­ει ο Κος Κα­ρού­ζος, ο ο­ποί­ος α­πο­φά­σι­σε να φέ­ρει την υ­πό­θε­ση ε­νώ­πιον των ευ­ρω­πα­ϊ­κών δι­κα­στη­ρί­ων. Οι πε­λά­τισ­σές του έ­χον­τας γί­νει το σύμ­βο­λο της ελ­λη­νι­κής αν­τί­στα­σης, υ­πο­σχέ­θη­καν να μεί­νουν ό­λο το κα­λο­καί­ρι μπρο­στά α­πό το Υ­πουρ­γεί­ο. Θα βρί­σκον­ται στην πρώ­τη γραμ­μή κα­τά την ε­πά­νο­δο της «τρό­ι­κα» στην Α­θή­να, στις 8 Ι­ου­λί­ου.

usay.gr