Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι Αγώνες Αρχαίου Πεντάθλου στο Στάδιο της Αρχαίας Μεσσήνη

Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 20 Μαΐου οι Αγώνες Αρχαίου Πεντάθλου στο Στάδιο-Γυμνάσιο της Αρχαίας Μεσσήνης που συνδιοργάνωσαν η Π.Ε. Μεσσηνίας, ο Δήμος Μεσσήνης και ο σύλλογος «Ολυμπιάδα Καλαμάτας», υπό την Αιγίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του ΣΕΓΑΣ Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Στους Αγώνες έλαβαν μέρος 250 αθλητές από τη Μεσσηνία, την Αρκαδία, την Ηλεία, τη Λακωνία, την Κορινθία αλλά και την Βυρητό του Λιβάνου.

Οι μικροί αθλητές πριν την είσοδο στο στάδιο ξεναγήθηκαν στους αρχαιολογικούς και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μία από τις πιο σημαντικές σε μέγεθος, μορφή και διατήρηση πόλη της αρχαιότητας.

Στη συνέχεια ξεκίνησε η παρέλαση περιμετρικά του Σταδίου υπό τον ρυθμό του τυμπάνου και την καθοδήγηση των ιερειών. Το τελετουργικό περιελάμβανε την παράταξη των αγωνιζομένων ως εκπροσώπων της πόλης τους, την ανάγνωση του όρκου του αθλητή και του όρκου των κριτών.

Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τον Αντιδήμαρχο Μεσσήνης κ. Χριστόπουλο, τον εκπρόσωπο της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Φριτζήλα, την αντιπρόεδρο του συλλόγου «Ολυμπιάδα Καλαμάτας» κα. Χατζηπαναγιώτου και τον πρόεδρο του ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Πελοποννήσου κ. Βινατσέλα.

Χαιρετισμό απέστειλε και ο καθηγητής αρχαιολογίας κ. Θέμελης, ο άνθρωπος που έφερε στην επιφάνεια, ανέδειξε και αναγέννησε την Αρχαία Μεσσήνη ενώ την έναρξη των αγώνων κήρυξε με κάθε επισημότητα η Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κα. Αλειφέρη.

Στο αγωνιστικό κομμάτι πραγματοποιήθηκε η παράλληλη διεξαγωγή τεσσάρων αγωνισμάτων (Δρόμος, Άλμα χωρίς φορά, Ακοντισμός, Δίσκος) με την κυκλική συμμετοχή όλων των αθλητών, Το άλμα, ο ακοντισμός και ο δίσκος διεξήχθησαν εντός του σταδίου, ενώ ο δρόμος 187μ περιμετρικά το εξωτερικού χώρου.

Αθλητές της εθνικής ομάδας πάλης με την καθοδήγηση του προπονητή τους αναβίωσαν το αγώνισμα εντός της αρχαίας παλαίστρας, ενώ ακολούθησαν εντυπωσιακές επιδείξεις πάλης εντός του Σταδίου, τόσο από αθλητές της Εθνικής ομάδας, όσο και από νεαρούς αθλητές του τοπικού συλλόγου «Αριστόδημος».

Η εκδήλωση έκλεισε με τις βραβεύσεις των μικρών αθλητών με κότινους και αναμνηστικά διπλώματα.

Σε ανακοίνωσή της Π.Ε. Μεσσηνίας επισημάνετε ότι:

«Επιθυμία της Περιφέρειας Πελοποννήσου – Π.Ε. Μεσσηνίας είναι να υπάρξει συνέχεια, να θεσμοποιηθεί η εν λόγω διοργάνωση σε ετήσια βάση, να διευρυνθεί με τη συμμετοχή αθλητικών σωματείων σε πανελλαδικό και όχι μόνο επίπεδο, έτσι ώστε να συμβάλει σημαντικά στην ανάδειξη του μοναδικού αρχαιολογικού της Αρχαίας Μεσσήνης, καθώς και στην ενίσχυση του αθλητικού τουρισμού στην περιοχή μας».

Στο χαιρετισμό της η Αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη τόνισε:

«Καλωσορίζουμε σήμερα, εδώ στην Αρχαία Μεσσήνη, τους μικρούς αθλητές, προπονητές ,εκπαιδευτικούς, γονείς και όλους εσάς που  τιμάτε με την παρουσία σας τους αθλητικούς αγώνες αρχαίου πεντάθλου.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου-ΠΕ Μεσσηνίας αγκάλιασε την οραματική πρόταση του Αθλητικού Σωματείου «Ολυμπιάδα Καλαμάτας» να διεξαχθεί το πένταθλο,με τη συμμετοχή νεαρών αθλητών, σε αυτόν τον  αρχαιολογικό χώρο ,να επιτευχθεί η άμεση και βιωματική προβολή των αρχαίων ελληνικών αθλητικών αξιών στο σήμερα, ιδωμένων μέσα από τα μάτια των παιδιών και θα καταδειχθεί  η άρρηκτη σχέση αθλητισμού και πολιτισμού.

Μελλοντικός στόχος μας  είναι η δημιουργία ενός νέου  Θεσμού, που θα λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στηνΑρχαία Μεσσήνη και θα αποτελεί πόλο έλξης αθλητών διαφόρων ηλικιακών ομάδων και εθνικοτήτων.

Επιδίωξη όλων είναι ο θεσμός αυτός να διευρύνεται συνεχώς, προάγοντας την αθλητική παιδεία και παράλληλα προβάλλοντας περαιτέρω την Αρχαία Μεσσήνη.

Με αυτόν τον τρόπο θα συμβάλλουμε σημαντικά στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή, με πολλαπλά οφέλη για την τοπική οικονομία.

Βασική μας στόχευση παραμένει ωστόσο να ενισχύσουμε την κοινωνική διαδραστικότητα του αρχαιολογικού χώρου και να επιβεβαιώνουμε όσα έχει πει ο Καθηγητής κ. Πέτρος Θέμελης για αυτόν εδώ τον τόπο:

«Μια αρχαία πόλη αναγεννιέται  μέσα από τα ερείπιά της, αναπλάθεται, ζει μια δεύτερη ζωή στο παρόν. Συνεχίζει να φιλοξενεί ανθρώπους και ιδέες, έργα τέχνης και θεάματα. Συνεχίζει να δημιουργεί πολιτισμό».

Αυτό είναι το μεγάλο, πρωτοποριακό  στοίχημα  που κερδίζουμε συνεχώς εδώ στην Αρχαία Μεσσήνη.

Καλή επιτυχία στους αγώνες και καλή περιήγηση στον σπουδαίο αυτό αρχαιολογικό χώρο.

Επίσης, να ευχαριστήσουμε τους εθελοντές και τους χορηγούς μας».

Στον χαιρετισμό που απέστειλε ο καθηγητής αρχαιολογίας κ. Θέμελης, επισημαίνει:

 Η αρχαία Μεσσήνη, πέρα από τις ποικίλες μορφές, τις υποστάσεις και τις διαστάσεις της είναι πρωτίστως μια τρισδιάστατη δημιουργία που συνομιλεί με το φυσικό περιβάλλον. Ένα περίοπτο έργο τέχνης που συγκροτείται από τα διάσπαρτα μέλη του, αναδύεται σταδιακά μέσα από επιχώσεις σκοτεινών αιώνων, ζει στο παρόν μια δεύτερη ζωή που προοιωνίζεται αιώνια. Όμοια με το Διόνυσο-Ζαγρέα που κατασπαράχθηκε από τους Τιτάνες και αναγεννήθηκε με νέα μορφή, η Μεσσήνη εμφανίζεται στα μάτια μας με μια νέα εξελισσόμενη διαρκώς μορφή που έλκει, εμπνέει, συγκινεί, γοητεύει και απαιτεί ταυτόχρονα ταπεινότητα και ευαισθησία στην προσέγγιση και τη χρήση των χώρων της από τους θνητούς αυτού του κόσμου.

Στο απώτερο λαμπρό παρελθόν της, πλήθη γέμιζαν το θέατρο, την αγορά, το Ασκληπιείο, το Γυμνάσιο, το Στάδιο, την Παλαίστρα για να δουν, να ακούσουν, να προμηθευτούν, να συζητήσουν, να διασκεδάσουν, να σκεφτούν. Πλήθη συρρέουν σήμερα από όλο τον κόσμο για τους ίδιους γενικά λόγους. Αισθάνομαι τον παλμό των μνημείων της Μεσσήνης του σήμερα που στεγάζουν και πάλι δημιουργίες, δρώμενα και τέχνεργα υψηλής αισθητικής, αναλαμβάνοντας σημαντικό παιδευτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό ρόλο.