Ερώτηση κατέθεσε ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος προς τους Υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικών για την επαναχορήγηση του επιδόματος ΟΓΑ στους υπερήλικες ομογενείς.
Συγκεκριμένα, ο κ. Νικολόπουλος αναφέρει στην ερώτηση ότι με επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ “ΟΜΟΝΟΙΑ”, Λεωνίδας Παππάς, προς την πολιτική ηγεσία της χώρας αλλά και όλους τους Έλληνες πολιτικούς αρχηγούς και τους 300 βουλευτές, ζητά την επαναχορήγηση του επιδόματος ΟΓΑ για τους υπερήλικες ομογενείς.
Τέλος ο κ. Νικολόπουλος ερωτά τους υπουργούς εάν σκοπεύουν να επαναχορηγήσουν το διακεκομμένο επίδομα σύνταξης που μέχρι πρότινος παραλάμβαναν οι ομογενείς της Βορείου Ηπείρου, ενισχύοντας έτσι τον Ελληνισμό εκτός των συνόρων της πατρίδας μας.
Ακολουθεί η πλήρης Ερώτηση του κ. Νικολόπουλου:
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Με επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ “ΟΜΟΝΟΙΑ”,κ.Λεωνίδας Παππάς, προς την πολιτική ηγεσία της χώρας αλλά και όλους τους Έλληνες πολιτικούς αρχηγούς και τους 300 βουλευτές, ζητά την επαναχορήγηση του επιδόματος ΟΓΑ για τους υπερήλικες ομογενείς. Την πληροφορία αυτή μας μετέφερε η ιστοσελίδα: http://epirusgate.blogspot.gr/2015/10/syntakseis-omogeneis-oga.html. Αναλυτικά, στο κείμενο της επιστολής, αναφέρονται τα εξής:
“Ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός, ως αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνικού Έθνους, βιώνει και αυτός τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και αγωνιά για το …μέλλον της Ελλάδας. Η κατάργηση του οικονομικού βοηθήματος ΟΓΑ προς του υπερήλικες ομογενείς με το νόμο 4093/12, χαρακτηρίστηκε από όλο το φάσμα των πολιτικών δυνάμεων της χώρας από άδικη μέχρι απάνθρωπη πολιτική πράξη, καθώς δεν επρόκειτο για ένα επώδυνο μέτρο περικοπών, όπως πολλά άλλα, αλλά για πλήρη κατάργηση με ότι αυτό συνεπάγεται. Είχαμε από τότε τη διαβεβαίωση της εκάστοτε κυβέρνησης ότι το βοήθημα αυτό, που δεν έχει μόνο κοινωνικές αλλά και εθνικές προεκτάσεις, θα επανέρχονταν το συντομότερο. Τον Απρίλιο του 2015, με νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων (4331), προβλέπονταν η επαναχορήγηση του επιδόματος έστω και μειωμένου (260 από 360 ευρώ). Παρά την ακατανόητη γραφειοκρατία που προβλεπόταν και την καθυστέρηση έξι μηνών για την εφαρμογή του μέτρου, η κοινότητα μας δέχτηκε με ανακούφιση την συγκεκριμένη νομοθετική πράξη. Η είδηση ότι το πολυνομοσχέδιο με το προαπαιτούμενα που αναμένεται να έρθει προς ψήφιση την ερχόμενη Παρασκευή προβλέπει την κατάργηση του νόμου 4331/15, πλημυρίζει με αγανάκτηση και θυμό όλα τα μέλη της κοινότητας μας. Είμαστε ευγνώμονες προς το ελληνικό κράτος για τα όσα προσέφερε σε δύσκολους καιρούς προς την κοινότητα μας. Είμαστε περήφανοι γιατί η πλειοψηφία των εθνικών ευεργετών ( Ζάππας, Σίνας, Μπάγκας, Ζωγράφος, Αρσάκης κ.α.) κατάγονται από την ιδιαίτερη μας πατρίδα. Είμαστε ακόμα περήφανοι για τα σημερινά γηρατειά του τόπου μας, γιατί είναι η γενιά που διατήρησε την ελληνικότητα αυτού του τόπου ίσως στην πιο δύσκολη ιστορική μας περίοδο από δημιουργίας του ελληνικού κράτους. Σε αυτούς τους ανθρώπους δεν αξίζει αυτή η αντιμετώπιση. Δεν ζητάμε ελεημοσύνη. Ζητάμε να αισθανθούμε ισότιμοι πολίτες ενός κράτους δικαιοσύνης και αλληλεγγύης, κάτι που κατοχυρώνεται συνταγματικά. Θέλουμε να πιστεύουμε, πως ο νόμος 4331 που ψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων τον περασμένο Απρίλιο, όχι μόνο δεν θα καταργηθεί, αλλά θα βελτιωθεί απαλείφοντας τους όρους εκείνους που ταλαιπωρούν τους συνταξιούχους μας με περιττές και άνευ περιεχομένου γραφειοκρατικές διαδικασίες”.
Επειδή στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος θεωρούμε ότι οι πυρήνες ελληνικών Κοινοτήτων στη Βόρειο Ήπειρο πρέπει πάση θυσία να διατηρηθούν, αποκλείοντας κάθε πιθανότητα έμμεσης ή άμεσης εξαφάνισής τους, προς ικανοποίηση τάσεων «εθνοκάθαρσης» της Αλβανικής κυβέρνησης.
Επειδή οι ομογενείς στην Αλβανία έχουν υποφέρει τα πάνδεινα επί πολλές δεκαετίες, διατηρώντας τις ρίζες του Ελληνισμού ακμαίες και ζωντανές υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες.
Επειδή η επιβάρυνση για τη χορήγηση επιδόματος-σύνταξης στους ομογενείς υπερήλικες δεν είναι μεγάλο βάρος για τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ έχει πρώτιστα εθνικό & κοινωνικό χαρακτήρα.
Ερωτάσθε:
– Σκοπεύετε να επαναχορηγήσετε το διακεκομμένο επίδομα σύνταξης που μέχρι πρότινος παραλάμβαναν οι ομογενείς της Βορείου Ηπείρου, ενισχύοντας έτσι τον Ελληνισμό εκτός των συνόρων της πατρίδας μας;
Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος