Απαιτείται ειδικός σχεδιασμός για τα δάνεια πυροπλήκτων
Τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλές επιχειρήσεις του τόπου επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΕΒΕ κ. Νικολούτσος
Το θέμα των πυροπλήκτων δανείων που εδόθησαν μετά τις καταστρεπτικές πυρκαγιές του 2007 και έχουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, επαναφέρει με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη, ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου Ηλείας κ. Κώστας Νικολούτσος.
Επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Νικολούτσος, την δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει επιχειρήσεις του Νομού, που παρουσιάζουν, όπως τονίζει, κατακόρυφη μείωση του κύκλου εργασιών τους και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.
Προσθέτει ότι, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει δεν υπάρχει αντιμετώπιση του προβλήματος και κάτω πλέον από τις σημερινές συνθήκες απαιτείται ειδικός σχεδιασμός.
Αναλυτικά η Επιστολή του Προέδρου του ΕΒΕ που κοινοποιείται και στα υπόλοιπα Επιμελητήρια των πυροπλήκτων Νομών, αλλά και στους Βουλευτές Ηλείας έχει ως εξής:
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις σας, πρόκειται να αντιμετωπιστεί σύντομα και το θέμα των δανείων που έχουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Ανάμεσα στα δάνεια αυτά ένα μικρό ποσοστό είναι και όσα δόθηκαν στους πυρόπληκτους νομούς μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.
Μεταξύ των νομών αυτών είναι και η Ηλεία, που υπέστη την μέγιστη καταστροφή σε ανθρώπινους, φυσικούς και επιχειρηματικούς πόρους.
Από τότε μέχρι σήμερα κανένα ουσιαστικό ενδιαφέρον δεν έχει εκδηλωθεί για τον τόπο μας πέρα από ανεφάρμοστα προγράμματα και διακηρύξεις με αποτέλεσμα να έχει σοβαρά διαταραχθεί ο κοινωνικός και οικονομικός ιστός του τόπου.
Παράλληλα ενέσκυψε και η πολυετής οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα η «εύφορος» Ηλεία να κατατάσσεται στους τελευταίους νομούς της χώρας και να καταγράφει μείωση πληθυσμού μεταξύ 2001 και 2011 κατά 17%, ενώ σε ορισμένους Δήμους 33%.
Ως αντιλαμβάνεσθε οι επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, ενώ με υπεράνθρωπες προσπάθειες των επιχειρηματιών παραμένουν ενεργές με κατακόρυφη βεβαίως μείωση του κύκλου εργασιών.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, που σας είναι γνωστές, πιστεύουμε ότι απαιτείται ειδικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του τόσο δύσκολου αυτού θέματος, ώστε ο τόπος να προσφέρει στην εθνική οικονομία αυτά που πραγματικά μπορεί.