Πρόσκληση σε όλους τους φορείς και τους ενδιαφερόμενους για την αγροτική καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, απηύθηνε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας και αναπληρωτής του Περιφερειάρχη, Γρηγόρης Αλεξόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παρεχώρησε με αφορμή τη διεξαγωγή του τελικού συνεδρίου του Ευρωπαϊκού έργου RURAL/ITER, μεθαύριο Παρασκευή 21 Νοεμβρίου στις 9 το πρωί στο ξενοδοχείο Patras Palace, στην Πάτρα.
Τη διοργάνωση του συνεδρίου με τίτλο «Αγροτική καινοτομία και επιχειρηματικότητα. Απάντηση στην κρίση», έχει το Κ.Ε.Κ. Δια Βίου Μάθησης της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καθώς είναι ο συντονιστής εταίρος του έργου και στη διάρκεια του οποίου θα παρουσιαστούν τα βασικά αποτελέσματα και συγκεκριμένα η διαδικτυακή εκπαιδευτική πλατφόρμα για υφιστάμενους και εν δυνάμει αγρότες, η συλλογή καλών πρακτικών από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες και το εργαλείο δημιουργίας Επιχειρηματικού Πλάνου αγροτικών επιχειρήσεων.
«Πρόκειται για μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση για όσους έχουν κάνει στροφή στον πρωτογενή τομέα και ιδίως στο πως θα πρέπει να δράσουν οι φορείς ώστε να ενθαρρύνουν ακόμη περισσότερους πολίτες να ασχοληθούν με την παραγωγή. Καθημερινά, εν μέσω κρίσης, βλέπουμε όλο και πιο πολλούς συμπολίτες μας να στρέφονται στον αγροτικό τομέα και αυτούς τους ανθρώπους πρέπει και θέλουμε να βοηθήσουμε» υπογράμμισε ο κ. Αλεξόπουλος και πρόσθεσε: «Εύχομαι αυτές οι δράσεις να συνεισφέρουν ώστε να διαμορφώσουμε μια αγροτική πολιτική που θα αγγίζει όλη την Ευρώπη. Και η κατεύθυνση που έχει δώσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τους στρατηγικούς της στόχους είναι ακριβώς αυτό. Είναι στοίχημα για εμάς η ενίσχυση του αγροτικού κλάδου και διαρκής επιδίωξή μας η συνεχής ενημέρωση των παραγωγών για καλύτερα αποτελέσματα».
Όπως επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης, το έργο RURAL/ITER αποτελεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με το οποίο οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν σημαντικά εφόδια μέσω διαρκούς ενημέρωσης και πληροφόρησης ώστε να προχωρήσουν ένα βήμα πιο πέρα το παραγωγικό τους έργο.
«Επιθυμούμε να τους κάνουμε κοινωνούς μέσω μιας διαδικασίας που θα παρέχεται ανοικτή πληροφόρηση μέσω διαδικτύου με πληροφοριακό υλικό που θα διευκολύνεται και ο ενδιαφερόμενος» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τι περιλαμβάνει η πλατφόρμα
Μεταξύ άλλων τα εκπαιδευτικά θέματα που περιλαμβάνει η πλατφόρμα είναι: Μεταποίηση γεωργικών τροφίμων και άμεση πώληση, βιοποικιλότητα και βιολογική καλλιέργεια, διαχείριση γεωργικής εκμετάλλευσης για την ανταγωνιστικότητα και την βιωσιμότητα, χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη γεωργική εκμετάλλευση, μέτρα ΚΑΠ για προϋποθέσεις ορθών παραγωγικών πρακτικών και καλής διαβίωσης ζώων, ο αγροτουρισμός και οι συναφείς πολυλειτουργικές δραστηριότητες.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα υπάρχουν ομιλίες για τις καινοτόμες τάσεις του αγροδιατροφικού τομέα, τις νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
Το έργο RURAL/ITER
Το Ευρωπαϊκό έργο RURAL/ITER χρηματοδοτείται από την δράση Μεταφορά Καινοτομίας-LEONARDO Da Vinci του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης και έχει σαν αφετηρία τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η οικονομική κρίση σε Ελλάδα και Ευρώπη, με την στροφή που παρατηρείται στον πρωτογενή τομέα.
Και φυσικά αναφερόμαστε σε στροφή στον πρωτογενή τομέα, όχι απλά σαν εναλλακτική λύση επαγγελματικής απασχόλησης, αλλά σαν μια συνειδητή επιλογή.
Στο έργο εκτός από το Κ.Ε.Κ Δ.Β.Μ. Π.Ε. Αχαΐας, μετέχουν επιπλέον η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ), το ΚΕΚ Agricoltura è Vita από την Ιταλία, το Πανεπιστήμιο Trás-os-Montes e Alto-Douro από την Πορτογαλία, το εκπαιδευτικό κέντρο Centre for Agricultural and Rural Development από την Ιταλία, η ένωση συνεταιρισμών European Farmers European Agro-Cooperatives και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Νέων Αγροτών με έδρα το Βέλγιο.
Περισσότερες πληροφορίες για το έργο RURAL/ITER μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.ruraliter.eu