Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015, όπως εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης, κι έτσι θα αποφευχθεί το κούρεμα των καταθέσεων.
Η ελληνική κρίση είναι η μεγαλύτερη και η πιο σοβαρή από τις κρίσεις κρατικού χρέους που αντιμετωπίζει η Ευρώπη από το τέλος του 2009 αναφέρει σε ειδική ανάλυση της η Standard and Poor’s με τίτλο «Greece, Its Banks, And The Debt Crisis: December 2014 To Now».
Οπως σημειώνει, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει ζήσει πολλές αναταράξεις με αποκορύφωμα το τέλος της ρευστότητας από την ΕΚΤ αυτό το καλοκαίρι και η επιβολή capital controls. Αυτό οδήγησε στην υποβάθμιση των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας και την περαιτέρω υποβάθμιση της Τράπεζας Πειραιώς, στη συνέχεια, σε default, μετά την κίνηση της επείγουσα αναδιάρθρωση των ομολόγων της.
Η Standard and Poor’s επισημαίνει ότι τα capital controls διέκοψαν τη μέτρια ανάπτυξη που είχε ξεκινήσει το 2014, όταν η οικονομία αυξήθηκε κατά 0,6% μετά από μια συνολική μείωση κατά περίπου 26% μεταξύ του 2008 και του 2013.
Τους τελευταίους μήνες, η δημοσιονομική θέση της Ελλάδας έχει επιδεινωθεί σημαντικά, αντικατοπτρίζοντας τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, την αβεβαιότητα γύρω από την φορολογική πολιτική, καθώς και τις καθυστερήσεις των φορολογικών υποχρεώσεων.
Με τη νέα συμφωνία που υπέγραψε τον Αύγουστο, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να θέσει σε εφαρμογή σκληρά μέτρα για να βρει έσοδα ενώ θα προχωρήσει σε νέες περικοπές δαπανών.
Πλέον προβλέπεται ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά περίπου 1% το 2015 και κατά ένα επιπλέον 2,3% το 2016.
Οπως τονίζεται, η πολιτική και οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει μειώσει σημαντικά την ικανότητα χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και έχει βάλει σοβαρά εμπόδια στην πρόσβασή τους στη διατραπεζική αγορά.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της S&P, περίπου 30 δισ. ευρώ έφυγαν από τη χώρα μεταξύ του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου του 2015, ενώ από τα τέλη Νοεμβρίου του 2014 έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2015, οι ελληνικές τράπεζες έχασαν περίπου 50 δισ. ευρώ ή το 28% του ελληνικού ΑΕΠ.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών έφθασαν περίπου το 47% των συνολικών δανείων τον Ιούνιο του 2015 και η κατάσταση σίγουρα έχει επιδεινωθεί από τότε.
Ο οίκος πάντως σημειώνει ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015. Η αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί σχετικά σύντομα και θα εξασφαλιστεί ότι οι τράπεζες έχουν επαρκή χρόνο για να ολοκληρώσουν τις αυξήσεις κεφαλαίου και έτσι θα αποφευχθεί το bail-in, ή αλλιώς το κούρεμα των καταθέσεων, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ στην Ελλάδα την 1 Ιανουαρίου, 2016.