Το Ευρωπαϊκό Έργο ‘ThermoMap’, με πλήρη τίτλο ‘Area mapping of superficial geothermic resources by soil and groundwater data’ («Περιοχική χαρτογράφηση των ρηχών γεωθερμικών πόρων από δεδομένα εδάφους και υπόγειων νερών»), απετέλεσε ένα καινοτόμο συγχρηματοδοτούμενο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, που διήρκεσε από 1-9-2010 μέχρι 31-8-2013. Στο Έργο αυτό συμμετείχαν 12 εταίροι από 9 χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρουμανία, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ελλάδα). Από ελληνικής πλευράς συμμετείχε το Ι.Γ.Μ.Ε. (σήμερα E.K.B.A.A. – Ι.Γ.Μ.Ε.Μ.), ενώ συντονιστής του Έργου ήταν το Πανεπιστήμιο Friedrich-Alexander του Erlangen-Nürnberg (Γερμανία).
ΜΕΛΕΤΗΘΗΚΕ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Σημειώνεται ότι ως περιοχή μελέτης για την Ελλάδα επελέγη και εξετάσθηκε η περιοχή της πόλεως της Καλαμάτας. Το Έργο ‘ThermoMap’ εστίασε το ενδιαφέρον του στη χαρτογράφηση του δυναμικού της πολύ ρηχής (αβαθούς) γεωθερμικής ενέργειας στην Ευρώπη, στα πρώτα 10 m κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Η γνώση της θερμικής αγωγιμότητας των εδαφικών σχηματισμών παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαστασιολόγηση των γεωεναλλακτών των συστημάτων Γεωθερμικών Αντλιών Θερμότητας (ΓΑΘ). Στόχος του Έργου ήταν η προώθηση ενός περιβάλλοντος πληροφόρησης για την ανάπτυξη γεωθερμικών συστημάτων μικρού βάθους στην Ευρώπη.
Το Έργο ‘ThermoMap’ συνδύασε και ανέλυσε τα ήδη υπάρχοντα δεδομένα (γεωλογικά, κλιματικά, τοπογραφικά, εδαφολογικά, υδρογεωλογικά κλπ) προκειμένου να υπολογισθεί μια τιμή γεωθερμικού δυναμικού, δηλ. μια τιμή θερμικής αγωγιμότητας ή/και θερμοχωρητικότητας των εδαφικών σχηματισμών, για πολύ μικρά βάθη (0-10 m), σε μεγάλη και μεσαία κλίμακα. Η ανάλυση των γεω-δεδομένων πραγματοποιήθηκε σε περιβάλλον G.I.S., με τυποποιημένες μεθόδους, που ίσχυσαν για όλες τις χώρες που συμμετείχαν στο Έργο.
Το Έργο ‘ThermoMap’, με την ολοκλήρωσή του, έδωσε δύο βασικά εργαλεία εκτίμησης του πολύ ρηχού γεωθερμικού δυναμικού(θερμικής αγωγιμότητας και θερμοχωρητικότητας των εδαφικών σχηματισμών), τα οποία είναι: MapViewer και Calculator.
Αναλυτική παρουσίαση του Έργου ‘ΤhermoMap’, στην οποία παρατίθενται οι στόχοι του Έργου, η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε, τα αποτελέσματα του Έργου, ο τρόπος χρήσης των δύο εργαλείων MapViewer και Calculator καθώς και οι συντελεστές του Έργου, υπάρχει στη σελίδα:
https://www.facebook.com/Geothermal.Energy.and.CGS.News