Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη περνάει όσους «κόβουν» μπλοκάκι το νέο Ασφαλιστικό
Tο νομοσχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό προβλέπει αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών και τα πράγματα θα είναι πολύ άσχημα, ενώ οι επιπτώσεις δεν θα αργήσουν να φανούν στην ελληνική οικονομία
της Μαρίας Ακριβού
Στην Ελλάδα της κρίσης και της παράνοιας, κάθε καινούργια μέρα που ξημερώνει συνιστά πρόκληση, ιδίως για όσους βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες και να «κόβουν» μπλοκάκι.Οι λάθος χειρισμοί των τελευταίων κυβερνήσεων οδήγησαν στο να περάσουμε από την «ποινικοποίηση» της επιχειρηματικότητας στην «ποινικοποίηση» της ελεύθερης εργασίας, αφού όποιος εργάζεται δικαιούται μόνο να πληρώνει υπέρμετρους φόρους και να έχει άδειο πορτοφόλι. Την ίδια ώρα, τα σενάρια αύξησης των εργοδοτικών εισφορών «αναζωπυρώνουν» τους φόβους αύξησης των ανθρώπων που θα εγγραφούν στα μητρώα του ΟΑΕΔ, αφού από τη μια δεν δίνονται κίνητρα στις επιχειρήσεις να εντάξουν στο ανθρώπινο δυναμικό τους νέα μέλη, από την άλλοι όσοι καταλήγουν στο μπλοκάκι προτιμούν να μπουν στο ταμείο ανεργίας παρά να εργάζονται, μια και στο τέλος του μήνα παίρνουν τον ίδιο «μισθό».
Σε περίπτωση, δε, που λάβει το «πράσινο φως» το νομοσχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό, που προβλέπει αλλαγέςστον τρόπο υπολογισμού των εισφορών γιαελεύθερους επαγγελματίες καιαυτοαπασχολουμένους, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ άσχημα και οι επιπτώσεις δεν θα αργήσουν να φανούν στην ελληνική οικονομία. Ειδικότερα στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ, προτείνεται από το 2017 και μετά να θεσπιστεί εισφορά, επί του φορολογητέου εισοδήματός τους, στο 20% για τον κλάδο της σύνταξης και στο 6,95% για τον κλάδο υγείας, ενώ προβλέπεται και εισφορά 7,5% για όσους επαγγελματίες έχουν επικουρικό ταμείο. Περί το 1 εκατομμύριο ασφαλισμένοι θα κληθούν από1/1/2017 να ξεχάσουν τις φορολογικές κλίμακες που όριζε ο ΟΑΕΕ –από 210,7 έως 709,01 ευρώ– υιοθετώντας τη λογικής της διάθεσης ενός ποσοστού του εισοδήματός τους.
«Έρχονται νέα λουκέτα στις επιχειρήσεις»
Όπως τονίζειστο «Π» ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών (ΙοΦοΜ), κ. Γιώργος Κορομηλάς, για να υπάρξει βιώσιμη λύση στο Ασφαλιστικό, χρειάζονται νέοι ασφαλισμένοι, ήτοι μείωση των δεικτών ανεργίας που είναι σε εφιαλτικά ύψη και, παράλληλα, καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, η οποία στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας καταγράφει διψήφια ποσοστά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κ.Υ. του ΣΕΠΕ.Πεποίθηση του κ. Κορομηλά είναι πως οι εξωπραγματικές, όπως τις χαρακτηρίζει, αυξήσεις των εισφορών που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του Ασφαλιστικού δεν οδηγούν σε βιώσιμη λύση, αντίθετα θα δημιουργήσουν αξεπέραστα προβλήματα και, με δεδομένο ότι στους αυτοαπασχολουμένους θα υπολογίζονται επί του ετήσιου καθαρού εισοδήματος, θα δίδεται απλόχερα το άλλοθι για την απόκρυψη εισοδημάτων, με συνέπεια αφενός τη μείωση των φορολογικών εσόδων (έμμεση και άμεση φορολογία) και αφετέρου τη μείωση αντί για την αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων. «Σήμερα, λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, λόγω της σημαντικής επιδείνωσης της γενικής οικονομικής τους κατάστασης, συνεπώς δεν μπορούν να αντέξουν ακόμα μία επιδρομή που θα αφανίσει το όποιο εισόδημα έχει απομείνει».
Για τον ίδιο, η λύση βρίσκεται στην ανάπτυξη, έναν στόχο ο οποίος εξακολουθεί να παραμένει ανεκπλήρωτος, αφού η κυβέρνηση αδυνατεί να προχωρήσει στις απαραίτητες ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, προκειμένου να καταστούν βιώσιμες οι υφιστάμενες επιχειρήσεις και να δημιουργηθούν νέες. «Αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική αύξησης των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, άνευ ανταποδοτικότητας, τότε αυτοαπασχολούμενοι, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο και από “ατμομηχανές της απασχόλησης και της ανάπτυξης” θα καταστούν δεδομένα μιας θλιβερής στατιστικής».
Η επικείμενη αλλαγή, εάν τελικά εφαρμοστεί, αναμένεται να ευνοήσει μόνο τους επαγγελματίες με μπλοκάκια που έχουν χαμηλές αμοιβές και πληρώνουν σήμερα ασφάλιστρο 245 ευρώ τον μήνα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως ο ελεύθερος επαγγελματίας που δηλώνει εισόδημα κάτω από 9.600 ευρώ ετησίως ευνοείται, αφού έχει την ευκαιρία να καταβάλει στον ΟΑΕΕ το μικρότερο ασφάλιστρο, ύψους 117 ευρώ τον μήνα. Από την άλλη, για τους ελεύθερους επαγγελματίες με μεσαία εισοδήματα η αλλαγή ισοδυναμεί ακόμη και με διπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών.
«Βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος»
Για ένα σχέδιο που ακολουθεί την πεπατημένη, βλέποντας το δέντρο και χάνοντας το δάσος, το οποίοθα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για την κυβέρνηση και την πραγματική οικονομία, κάνει λόγο ο οικονομολόγος-φοροτεχνικός Απόστολος Αλωνιάτης. «Το δέντρο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι τα ασφαλιστικά ταμεία και γενικά το ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας.Το δάσος είναι η όλη οικονομική κατάσταση που υπάρχει στη χώρα μας και το πώς εκτιμάς ότι θα γεμίσεις τα ταμεία του κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων.Έχει αποδειχθεί περίτρανα τα πέντε τελευταία χρόνια ότι, αν ανεβάσεις τους φόρους, απλά βάζεις στα ταμεία λιγότερα έσοδα. Το ίδιο θα συμβεί και στην περίπτωση των ασφαλιστικών εισφορών και, κυρίως, σε αυτές που αφορούν τους αυτοαπασχολουμένους».
Ο κ.Αλωνιάτης εκφράζει τη βεβαιότητα πως, ακόμη και αν κάποια επιχείρηση καταφέρει να επιβιώσει από τη βαριά φορολογία και τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο επιτηδευματίας θα προχωρήσει σε παραβατική συμπεριφορά, μην εκδίδοντας αποδείξεις. «Έτσι ενισχύεται η φοροδιαφυγή, με κύριο αποτέλεσμα το κράτος να χάσει όχι μόνο ασφαλιστικές εισφορές αλλά και τον φόρο και τον ΦΠΑ από τη μη έκδοση αποδείξεων.
Ο στόχος πρέπει να είναι μόνο ένας. Πώς θα υπάρχει επανεκκίνηση της οικονομίας, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να εισπραχθούν περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές. Πρέπει να γίνει κατανοητό, επιτέλους, ότι την αγελάδα δεν την σκοτώνουμε».
Σε μια χώρα που το «κράτος πρόνοιας» είναι άγνωστη έννοια, που η Υγεία και η Παιδεία τείνουν να καταστούν «αγαθά» για τους ολίγους, οι χαράσσοντες την οικονομική πολιτική θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη πως δεν γίνεται κάποιος να πληρώνει χωρίς να έχει απαιτήσεις. Και αυτήν τη στιγμή, αυτοί που πληρώνουν «τα σπασμένα» είναι αυτοί που συντηρούν τον παραγωγικό ιστό της χώρας και βάζουν πλάτη, ώστε να εξακολουθούν κάποιοι να λαμβάνουν στον δημόσιο τομέα τα επιδόματα έγκαιρης προσέλευσης και άμεσης εξυπηρέτησης στην εργασία τους.
toxrima.gr