Yπέρ της προστασίας αιγιαλού και ακτών η ΟΛΜΕ

aigialosΌ­χι σε κα­τα­πα­τη­τές και υ­πο­βάθ­μι­ση του φυ­σι­κού πε­ρι­βάλ­λον­τος

Στο πλευ­ρό των κι­νη­μά­των που έ­χουν θέ­σει ως στό­χο τους την προ­στα­σί­α του αι­για­λού και των α­κτών α­πό την α­πε­λευ­θέ­ρω­ση της ά­νευ ο­ρί­ων και αρ­χών «ε­πεν­δυ­τι­κής μα­νί­ας», τάσ­σε­ται η ο­μο­σπον­δί­α των κα­θη­γη­τών της δευ­τε­ρο­βάθ­μιας εκ­παί­δευ­σης.

Το ΔΣ της ΟΛ­ΜΕ εκ­φρά­ζει την αν­τί­θε­σή του στο σχέ­διο νό­μου για τους αι­για­λούς, το­νί­ζον­τας πως: “λαμ­βά­νον­τας υ­πό­ψη τις δι­α­τά­ξεις του Σχε­δί­ου Νό­μου με τί­τλο: «Ο­ρι­ο­θέ­τη­ση, δι­α­χεί­ρι­ση και προ­στα­σί­α αι­για­λού και πα­ρα­λί­ας», κα­ταγ­γέλ­λει ό­τι: Με­τά τη δη­μό­σια γη, τον χω­ρο­τα­ξι­κό και πο­λε­ο­δο­μι­κό σχε­δια­σμό και τις δι­α­δι­κα­σί­ες πε­ρι­βαλ­λον­τι­κής α­δει­ο­δό­τη­σης, στο βω­μό της «α­νά­πτυ­ξης» ε­πι­χει­ρεί­ται τώ­ρα να θυ­σια­στεί και το πο­λυ­τι­μό­τε­ρο τμή­μα της κοι­νό­χρη­στης δη­μό­σιας γης, δηλ. ο αι­για­λός και οι πα­ρά­κτι­ες και πα­ρα­λί­μνι­ες πε­ρι­ο­χές.

Το νο­μο­σχέ­διο έ­χει συν­τα­χθεί προ­κει­μέ­νου να κα­τα­τε­θεί στη βου­λή, κα­τά πα­ρά­βα­ση του άρ­θρου 24 του Συν­τάγ­μα­τος και των δι­ε­θνών υ­πο­χρε­ώ­σε­ων της χώ­ρας για την προ­στα­σί­α των α­κτών και του το­πί­ου, χω­ρίς το α­ναγ­καί­ο ε­πι­στη­μο­νι­κό έ­ρει­σμα και χω­ρίς τη συμ­με­το­χή των αρ­μό­δι­ων ε­πι­στη­μο­νι­κών δη­μο­σί­ων φο­ρέ­ων, με σκο­πό να ά­ρει, με­τά τους δι­α­δι­κα­στι­κούς και κά­θε ου­σι­α­στι­κό πε­ρι­ο­ρι­σμό στις ε­πεν­δυ­τι­κές προ­τά­σεις”.

Συ­νε­χί­ζον­τας η ΟΛ­ΜΕ α­να­φέ­ρει ό­τι: “Οι ρυθ­μί­σεις πλήτ­τουν ευ­θέ­ως και α­νε­πα­νόρ­θω­τα τον πυ­ρή­να του φυ­σι­κού και πο­λι­τι­στι­κού κε­φα­λαί­ου της χώ­ρας, α­κτές, υ­γρό­το­πους, ευ­πα­θή οι­κο­συ­στή­μα­τα, ε­νά­λι­ες και πα­ρά­κτι­ες αρ­χαι­ό­τη­τες, το­πί­ο και φυ­σι­κούς σχη­μα­τι­σμούς, για πρώ­τη δε φο­ρά στην ι­στο­ρί­α, οι α­κτές χά­νουν τον κοι­νό­χρη­στο χα­ρα­κτή­ρα τους και οι πο­λί­τες την ε­λεύ­θε­ρη πρό­σβα­ση σ’ αυ­τές. Ταυ­τό­χρο­να, ε­πι­βρα­βεύ­ον­ται για άλ­λη μια φο­ρά οι κα­τα­πα­τη­τές σε βά­ρος του Κρά­τους Δι­καί­ου.

Η ε­φαρ­μο­γή του νο­μο­σχε­δί­ου, α­ξι­ο­λο­γού­με­νη α­κό­μα και με στυ­γνή οι­κο­νο­μι­κή λο­γι­κή, θα στε­ρή­σει τη χώ­ρα α­πό το σπου­δαι­ό­τε­ρο συγ­κρι­τι­κό της πλε­ο­νέ­κτη­μα και τη μο­να­δι­κή της ευ­και­ρί­α για α­νά­καμ­ψη μέ­σω βι­ώ­σι­μης α­νά­πτυ­ξης. Το ΔΣ της ΟΛ­ΜΕ και οι φο­ρείς που έ­χουν υ­πο­γρά­ψει αυ­τό το ψή­φι­σμα, δη­λώ­νουν ό­τι δεν θα ε­πι­τρέ­ψουν στη μαύ­ρη τρύ­πα του χρέ­ους να κα­τα­πι­εί το φυ­σι­κό και πο­λι­τι­στι­κό πε­ρι­βάλ­λον της χώ­ρας, δηλ. την ί­δια την ε­πι­βί­ω­ση, φυ­σι­κή, η­θι­κή και πνευ­μα­τι­κή του λα­ού της για το πα­ρόν και το μέλ­λον”.

enet.gr