Yποχώρηση Σκουρλέτη για τα αναδασωτέα δάση και τις δασικές εκτάσεις

Η «ύποπτη» διάταξη άνοιγε «παράθυρο» για νομιμοποίηση καταπατημένων δασικών εκτάσεων

purkagia0Σε άτακτη οπισθοχώρηση αναγκάστηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης, αναφορικά με την «ύποπτη» διάταξη που άνοιγε «παράθυρο» για νομιμοποίηση καταπατημένων δασικών εκτάσεων.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, ο κ. Σκουρλέτης προχώρησε σε νομοτεχνική βελτίωση, προκειμένου τα δάση και οι δασικές εκτάσεις να κηρύσσονται αναδασωτέα, όχι μόνο έπειτα από πυρκαγιά -όπως ανέφερε η αρχική μορφή του άρθρου- αλλά και μετά από παράνομη υλοτομία ή καταπάτηση.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική μορφή του άρθρου 32 του σχεδίου νόμου προέβλεπε ότι μόνο τα δάση και οι δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν από πυρκαγιές θα κηρύσσονται αναδασωτέα και όχι όσα αποψιλώθηκαν από παράνομη υλοτομία, καταπατήσεις ή άλλες αιτίες, όπως προβλέπει ο ισχύον νόμος.

Ειδικότερα, το άρθρο 32 «τροποποιήσεις διατάξεων του ν. 4280/2014 (Α’ 159)» αναφέρει: «

«1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 38 του ν.998/1979, όπως τροποποιήθηκε από την παράγραφο 1 του άρθρου 35 του ν.4280/2014 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Τα δάση και οι δασικές εκτάσεις, τα οποία καταστρέφονται συνέπεια πυρκαγιάς κηρύσσονται υποχρεωτικά ως αναδασωτέα ανεξαρτήτως της ειδικότερης κατηγορίας αυτών ή της θέσης στην οποία βρίσκονται. Της αναδάσωσης εξαιρούνται εκτάσεις για τις οποίες, πριν την πυρκαγιά τους, έχει χορηγηθεί έγκριση επέμβασης».

2. Η παράγραφος 4 του άρθρου 52 του ν.4280/2014 καταργείται».

Τι ανέφερε όμως η διάταξη του νόμου του 2014 που επιχειρείται σήμερα να αντικατασταθεί από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος;

«1. Το πρώτο εδάφιο της πρώτης παραγράφου του άρθρου 38 του ν. 998/1979 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Τα δάση και οι δασικές εκτάσεις, τα οποία καταστρέφονται ή αποψιλώνονται συνεπεία πυρκαϊάς ή παράνομης υλοτομίας ή άλλης αιτίας κηρύσσονται υποχρεωτικά ως αναδασωτέα ανεξαρτήτως της ειδικότερης κατηγορίας αυτών ή της θέσης στην οποία βρίσκονται, εκτός από το τμήμα τους, η εκχέρσωση του οποίου είχε εγκριθεί ήδη, πριν από την καταστροφή του από τις ανωτέρω αιτίες, για λόγο δημοσίου συμφέροντος με την έκδοση της οικείας νομικής πράξης».

Το ζήτημα είχε θέσει κατά την έναρξη της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, επισημαίνοντας προς τους συναδέλφους του: «Βγάλτε μια selfie με τα δάση να τα θυμάστε».

«Έχετε την πλειοψηφία, ό,τι θέλετε περνάτε από το Κοινοβούλιο, σκεφθείτε πόσα δάση θα μπουν στο στόχαστρο καταπατητών και παράνομων υλοτόμων, σκεφθείτε τι Ελλάδα θέλετε να παραδώσετε στα παιδιά σας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αμυράς, προτείνοντας την καταψήφιση του «ύποπτου και φονικού» για τα δάση άρθρου 32.

Πηγή