Γράφει η Αντωνία Μπούζα
Τη δύσκολη εποχή που διανύουμε, κάθε προσπάθεια ενίσχυσης του τουριστικού μας προϊόντος είναι αποδεκτή, όταν όμως αυτή γίνεται με κίνητρο την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την επιβίωση των επαγγελματιών του τουρισμού και όχι την άκομψη άγρα ψήφων.
Η Νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, όσο και να έχει αλλοιωθεί προκειμένου να λειτουργήσουν οι έχοντες αδυναμία συνεννόησης και συνεργασιών κομματικοί αιρετοί της Αυτοδιοίκησης Α΄και Β΄ Βαθμού, έχει καθορίσει επακριβώς τις υποχρεώσεις και τις αρμοδιότητες των δύο θεσμών.
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δυστυχώς έχουν έρθει τα πάνω-κάτω.
Η Περιφερειακή Αρχή δεν έχει ενστερνιστεί δυστυχώς ακόμη, ποίες είναι οι αρμοδιότητες και η ευθύνη της απέναντι στους 538.366 Πελοποννησίους και ακροβατεί μεταξύ των αρμοδιοτήτων των Δήμων και των δικών της, με αλόγιστη όμως κατασπατάληση πόρων, προσπάθεια δημιουργίας αφηγήματος προσωποιημένης ικανότητας και δυστυχώς, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Οι Δήμοι της Χώρας , έχουν την υποχρέωση να δημιουργούν συνθήκες ευζωίας, φροντισμένου και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, να δημιουργούν δράσεις, εκδηλώσεις και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες ανάδειξης της ιδιαιτερότητας των Δήμων τους, της κουλτούρας της παράδοσης ,της φυσιογνωμίας, των τοπικών προϊόντων, της ιδιαίτερης γαστρονομίας τους κ.α. πολλά.
Οι Περιφέρειες της Χώρας έχουν άλλο, διαφορετικό, επιτελικό ρόλο, υποβοηθητικό της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ευημερίας ενός τόπου. Αξιοποιούν σημαντικούς χρηματικούς Ευρωπαϊκούς και Κρατικούς πόρους, για να σχεδιάσουν, να ενισχύσουν, να θέσουν τις βάσεις για έργα ανάπτυξης, να βελτιώσουν υποδομές, να δημιουργήσουν εκείνες τις πολιτικές που θα δώσουν την αναπτυξιακή ώθηση και προοπτική στον τόπο μας, μέσω της εξωστρέφειας, των εξαγωγών, των υποδομών, της αγροτικής πολιτικής, της κοινωνικής μέριμνας, της καινοτομίας, των διαπεριφερειακών συνεργασιών, της ενίσχυσης της διεθνούς εικόνας μας και της απαρέγκλιτης στήριξης της απασχόλησης.
Τα τελευταία 3 χρόνια τι βλέπουμε όμως στην Περιφέρεια Πελοποννήσου;
Ανυπαρξία σχεδιασμού νέων έργων, καθυστέρηση ολοκλήρωσης των ήδη δρομολογημένων έργων, ανυπαρξία χάραξης στρατηγικής με γνώμονα τα νέα διεθνή δεδομένα, ανυπαρξία οράματος, κλείσιμο στον εαυτό μας σαν μικρή αυτοδιοικητική μονάδα, πειθήνια παράδοση πόρων και αρμοδιοτήτων ξανά στο κεντρικό κράτος, στασιμότητα, εσωστρέφεια, αδιαφάνεια, νεποτισμό και υπανάπτυξη.
Δυστυχώς καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες μέσω του συστήματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ μίας πρωτοφανούς σπατάλης σε άυλες, μη χρήσιμες δράσεις, σε δωρεές και ενισχύσεις , σε φιέστες και μοναδικό ενδιαφέρον την απίστευτη επικοινωνία.
Ο τουρισμός πρωταγωνιστής της αλόγιστης, χωρίς απολογισμό σπατάλης.
Την ώρα που οι άλλες Περιφέρειες καινοτομούν και ενισχύουν το διεθνές τους προφίλ προκειμένου να κερδίσουν από τις ξένες αγορές, εμείς στην Πελοπόννησο κάνουμε δράσεις ΕΝΤΟΣ του προορισμού μας, δράσεις αρμοδιότητας αποκλειστικά των Δημοτικών Αρχών.
Αναφέρομαι στο 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας, που ως ιδέα είναι θετική και την οποία ήδη προωθούν πολλοί Δήμοι της Χώρας πχ Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Αμοργός κλπ, αλλά ΟΥΔΕΠΟΤΕ έχει αποτελέσει επιλογή εξωστρέφειας καμίας Ελληνικής Περιφέρειας . Αντίθετα π.χ. οι Περιφέρειες Κρήτης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, η Κεντρική Μακεδονία κ.α. κινούνται σωστά και εντελώς διαφορετικά. Συμμετείχαν π.χ. στην έκθεση γαστρονομικού τουρισμού «National Geographic Food Festival», η οποία πραγματοποιήθηκε στις 16 και 17 Ιουλίου στο Λονδίνο.
Η έκθεση είχε ως θεματικό άξονα την τουριστική προβολή των προορισμών μέσα από το πρίσμα της γαστρονομίας και συγκεντρώνει περίπου 6.000 Βρετανούς επισκέπτες και δημοσιογράφους. Η συμμετοχή του ΕΟΤ και των Περιφερειών, συμπεριλάμβανε παρουσιάσεις τοπικών συνταγών από chef σε Masterclasses καθώς επίσης γευσιγνωσία τοπικών προϊόντων. Επιπλέον σε συνεργασία με το δίκτυο οινοποιών, πραγματοποιήθηκε οινογευσία και τις δύο ημέρες από συνεργαζόμενο sommelier.
Όταν οι άλλες Περιφέρειες μεριμνούν για την εξωστρέφεια και την αύξηση του ΑΕΠ των Περιφερειών τους, εμείς διοργανώνουμε συμπαθητικές κλειστές τοπικές γιορτές, πρωτοφανώς ΕΝΤΟΣ του τουριστικού μας προορισμού, με απίστευτες σπατάλες , αδιαφάνεια και με απ΄ ευθείας αναθέσεις που προκαλούν.
Το μεγάλο κενό στην εξωστρέφεια που αφήσαμε ως Πελοπόννησος, δυστυχώς για εμάς, ήδη το κάλυψαν έξυπνα οι άλλες Περιφέρειες της Χώρας .
Εμείς επενδύουμε δυστυχώς, μόνο στην άγρα ψήφων.
Υ.Γ.Σχετικά με τις απαράδεκτες φιέστες προεκλογικής χρησιμότητας και σκηνοθεσίας, που οργανώνονται σωρηδόν από την Περιφ.Αρχή, όπως για το γραφείο τουριστικής πληροφόρησης στο Αεροδρόμιο Καλαμάτας, ακόμη περιμένουμε να μάθουμε στοιχεία για τη μελέτη διαμόρφωσης του χώρου των 2,5 με 3 τετραγωνικών, που στοίχισε στους Πελοποννησίους 10.500 ευρώ καθώς και ποίος εργολάβος την ανέλαβε .
Όσον αφορά την πληροφόρηση με τα εξαιρετικά έντυπα που προσωπικά ως Πρόεδρος της ΝΕΤΠ από το 2009, είχα μεριμνήσει να εφοδιασθεί ο Νομός, θεωρώ πως 13 χρόνια είναι πάρα πολλά για να επιλέγεται το 2021 ακόμη η πληροφόρηση μέσω αυτών, ενώ για την καταγραφή των αφικνουμένων στο αεροδρόμιο, να ενημερώσω τον κ.Περιφερειάρχη πως η Υ.Π.Α ., κατέχει όλα τα στοιχεία και μπορεί ανέξοδα και πολύ εύκολα, να τα αναζητήσει.-.
Η Αντωνία Μπούζα είναι Αντιπρόεδρος του ΠΕ.ΣΥ. Πελοποννήσου – Υπεύθυνη Μεσσηνίας «ΝΕΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ».