Έρχεται η τρόικα – Θέλει μείωση κατώτατου μισθού και ελεύθερες απολύσεις

Με απαιτήσεις για μείωση του κατώτατου μισθού και ελεύθερες απολύσεις έρχεται το Σάββατο η τρόικα στην Αθήνα, εκτός βέβαια από τις μεγάλες αντιρρήσεις που έχει ήδη και για το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου, επιζητώντας οριζόντια μείωση συντάξεων.

kouatetro1Σύμφωνα με πληροφορίες το κουαρτέτο των δανειστών Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM), που φθάνει στην Αθήνα το Σάββατο και θα αρχίσει τις επαφές με τα κυβερνητικά στελέχη φέρνει μαζί του σκληρές προτάσεις όχι μόνο για το ασφαλιστικό, αλλά και το εργασιακό.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι κυρίως η κ. Βελκουλέσκου του ΔΝΤ, έχει εντολή από τον προϊστάμενο της Πολ Τόμσεν επικεφαλής του Ταμμείου στην Ευρώπη, να συνδέσει την αξιολόγηση της Ελλάδας, και με το εργασιακό.

Το ΔΝΤ θα απαιτήσει την μείωση του κατώτατου μισθού που σήμερα είναι στα 586 ευρώ (511 για τους ηλικίας κάτω των 25 ετών εργαζόμενους) και οριστική και πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Το ύψος της μείωσης του κατώτατου μισθού δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό , αλλά ως απαίτηση υφίσταται με την δικαιολογία ότι΄έτσι θα επιτευχθεί η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και ως μέτρο που θα δώσει ώθηση στην απασχόληση. Το ίδιο θεωρεί το ΔΝΤ ότι θα συμβεί και αν απελευθερωθούν οι ομαδικές απολύσεις.

Όσον αφορά το ασφαλιστικό οι δανειστές και ιδιαιτέρως το ΔΝΤ εμμένουν για μειώσεις όλων των κύριων και επικουρικών κατά 6%-8% από το πρώτο ευρώ. ως εναλλακτικές δίνουν την μείωση κατά 15-20% των συντάξεων άνω των 800 ευρώ ή την μείωση κατά 30% των συντάξεων πάνω από τα 1.000 ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι για τις προτάσεις αυτές διαφωνεί η Κομισιόν και δια του εκπροσώπου της Ντέκλαν Κοστέλο θα επιχειρήσει να βρει συμβιβαστική λύση που θα προβλέπει μικρότερες περικοπές και αποδοχή της πρότασης της κυβέρνησης για αύξηση των εισφορών, αλλά σε καμιά περίπτωση όχι πάνω από 1% συνολικά για εργοδότες και εργαζόμενους, προκειμένου να καλυφθεί το το απαιτούμενο 1,8 δισ. ευρώ της «εξοικονόμησης» που έχει εγγραφεί στο Μνημόνιο.

tribune.gr