Οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους θεσμικούς εταίρους έχουν θέσει σε αναμονή τα εσωκομματικά στη Νέα Δημοκρατία
Προσωρινή εκεχειρία υπάρχει στο εσωτερικό της Νέας ∆ηµοκρατίας, µεταξύ των διαφόρων…«φυλών» του κόμματος, καθώς η ήττα της 25ης Ιανουαρίου έχει ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου, αλλά μέχρι στιγμής σποραδικά είναι τα πυρά.
Η καχυποψία παραμένει μεταξύ των περισσοτέρων βουλευτών και στελεχών, ενώ είναι σαφές ότι τα «τσεκούρια του πολέµου» έχουν ξεθαφτεί, αν και υπάρχει αναμονή για να δουν οι περισσότεροι πως θα εξελιχθούν οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους θεσμικούς εταίρους.
Πολλοί προβλέπουν ότι εάν πλησιάσει η κυβέρνηση σε συμφωνία με τους εταίρους, τότε οι εσωκοµµατικές εντάσεις θα αυξηθούν με γεωμετρική πρόοδο, ενώ ήδη στο παρασκήνιο μαίνονται συγκρούσεις και στο στόχαστρο βρίσκονται μέχρι στιγμής, οι στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, οι Χρύσανθος Λαζαρίδης, Δημήτρης Σταμάτης και Γιώργος Μουρούτης.
Αυτή η αντιπαλότητα επιβαρύνει το κλίµα στην κοµµατική βάση και στις οργανώσεις που ακόµη δεν έχουν συµβιβαστεί µε την ιδέα ότι η Ν∆ έχασε, ενώ την ίδια στιγµή αντί να ακούν υπεύθυνο πολιτικό λόγο διαπιστώνουν μικροψυχία και μεμψιμοιρία, με διαρροές περί «αριστερής παρένθεσης» που ισοδυναμεί με ευχή ώστε να αποτύχει η κυβέρνηση και εσωκοµµατικές ίντριγκες και έριδες.
Επί της ουσίας η ΝΔ βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί και ο πρόεδρός της Αντ. Σαμαράς, υπό τη δυσπιστία της κομματικής βάσης, προσπαθεί να ισορροπήσει, ενώ ήδη βαρόνοι, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αλλά και νεοδελφίνοι, όπως οι Νίκος Δένδιας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ευριπίδης Στυλιανίδης και Μάκης Βορίδης, χαράσσουν τη στρατηγική τους.
Από τη μια πλευρά πρέπει, τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορείας σε πρώτη φάση να δείξει ότι υπάρχει η ΝΔ, είναι όρθια και δεν έχει περιχαρακωθεί, ώστε να μην κυριαρχήσει η ηττοπάθεια.
Από την άλλη πλευρά, πρέπει να ενισχύσει την εικόνα ενός αστικού φιλελεύθερου κόμματος που αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των στιγμών και την ανάγκη για ουσιαστική και γόνιμη στήριξη της κυβέρνησης και όχι επιθετική πολιτική με το «καλημέρα».
Επικρατεί ανησυχία για το εάν θα καταφέρει η κυβέρνηση στις συζητήσεις με τους πιστωτές
Παράλληλα, επικρατεί ανησυχία για το εάν θα καταφέρει η κυβέρνηση στις συζητήσεις με τους πιστωτές, καθώς εάν υπάρξει θετική εξέλιξη, πολλοί θέτουν θέμα – ήδη το έπραξαν δημόσια οι Φαήλος Κρανιδιώτης και Μάκης Γιακουμάτος – να δοθούν εξηγήσεις από τον Αντ. Σαμαρά για τη στροφή του 2011 και τη στήριξη της τρικομματικής κυβέρνησης υπό τον Λουκά Παπαδήμου και μετέπειτα την ψήφιση του δεύτερου μνημονίου.
Άρα, υπό αυτές τις συνθήκες, η ανησυχία στην ηγετική ομάδα εστιάζεται στο εξής: να αποδειχθεί ότι η αλλαγή στάσης των πιστωτών οφείλεται στη σκληρή γραμμή της ελληνικής πλευράς. Αυτό θα αποτελέσει και μια μεγάλη μαχαιριά στην ηγεσία της ΝΔ.
Εάν γίνει αυτό, καθίσταται ιδιαίτερα προβληματική η επιχείρηση να διατηρήσει η ΝΔ την διακριτή της θέση εντός του πολιτικού σκηνικού και θα επανέλθουν στην επιφάνεια οι συζητήσεις για τις ευθύνες σχετικά με αποφάσεις που έλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση και επιβάρυναν δυσβάσταχτα τους πολίτες.
Σε µια χρονική στιγµή που στη ΝΔ κυριαρχεί η συζήτηση για την επόµενη ηµέρα και τη διαδοχή του Αντ. Σαμαρά, όσο και εάν ο ίδιος ξορκίζει τη σχετική συζήτηση και κάνει πως δεν ακούει, στελέχη της Ν∆ θεωρούν ότι το επόµενο διάστηµα «οι εξελίξεις πιθανόν να είναι καταιγιστικές».
Τι εννοούν µε τον όρο καταιγιστικές; Ολα συνδυάζονται µε την επιτυχία ή όχι της κυβέρνησης στις συζητήσεις της με τους εταίρους. Εάν η κυβέρνηση κερδίσει χρόνο και φανεί ότι δεν θα υπάρξει εμπλοκή, τότε αναμένεται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και οι εξελίξεις. Και όπως λένε οι πιο μυημένοι, όλα θα γίνουν πολύ γρήγορα. Σε αντίθετη περίπτωση, τότε όλοι θα κάνουν υπομονή έως το καλοκαίρι!
thetoc.gr