Ανακατανομή των δικαιωμάτων από μηδενική βάση ανακοίνωσε ο Αποστόλου από τη Βουλή

Της πρόθεση της κυβέρνησης να ανακατανείμει τα δικαιώματα ενισχύσεων στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, από μηδενική βάση, προκειμένου να εξαλειφθούν οι τεράστιες ανισότητες στις αξίες των δικαιωμάτων τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.

Με αφορμή την τοποθέτηση ορισμένων βουλευτών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η Ελλάδα συμπλέει με τις βόρειες χώρες στην μεταρρύθμιση της ΚΑΠ μετά το 2020, ο κ. Αποστόλου απάντησε ότι όχι μόνο δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αλλά και ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσουμε ούτε για ένα ευρώ μείωση της ΚΑΠ».

Να σημειώσουμε εδώ ότι πράγματι στις συζητήσεις που γίνονται για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, καμία χώρα μέχρι στιγμής δεν έχει τοποθετηθεί σαφώς υπέρ ή κατά της πρότασης της Κομισιόν για μερική επανεθνικοποίηση των επιδοτήσεων και για τη μείωση των κονδυλίων προς τους αγρότες, προς όφελος της ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας. Μάλιστα, στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της Ε.Ε. για θέματα γεωργίας που έγινε το Δεκέμβριο, αμέσως μετά την κατάθεση των προτάσεων της Κομισιόν, οι υπουργοί Γεωργίας όλων των χωρών, βορείων και νοτίων, είχαν ενστάσεις επί των προτάσεων και καμία δεν εμφανίστηκε να υποστηρίζει τη μείωση των κονδυλίων της ΚΑΠ.

Ανακατανομή των δικαιωμάτων από μηδενική βάση

Όσον αφορά το θέμα της ανακατανομής των δικαιωμάτων ενίσχυσης, ο κ. Αποστόλου ανέφερε και ένα παράδειγμα, χωρίς να πει σε ποιο προϊόν αντιστοιχεί: Το ίδιο προϊόν, στην ίδια περιφέρεια, έχει δικαίωμα αξίας που ξεκινά από τα 3 ευρώ το στρέμμα και το ανώτερο ξεπερνά τα 1.000 ευρώ το στρέμμα, ενώ η ονομαστική του αξία είναι 25 ευρώ το στρέμμα!

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Αποστόλου είπε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση και η διαδικασία για την αναθεώρηση του μοντέλου κατανομής των επιδοτήσεων της ΚΑΠ, εντός της χώρας και ότι όλοι έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν. Πρόκειται για μία ανοιχτή διαδικασία, πρόσθεσε.

Κάλεσε τους αγρότες σε διάλογο για άλλη μια φορά

Στην έναρξη της ομιλίας του σήμερα στη Βουλή, ο κ. Αποστόλου κάλεσε για άλλη μια φορά τους αγρότες σε διάλογο και στη συνέχεια απάντησε σε ένα προς ένα τα ζητήματα που έθεσαν οι βουλευτές του Ποταμιού και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, πριν από αυτόν:

  • Στα σχέδια που καταθέσαμε στους θεσμούς έχουμε συνδέσει την έξοδό μας από την κρίση με την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής.
  • Μπορεί να διαφωνείτε εσείς, αλλά στα περιφερειακά συνέδρια που πηγαίνουμε, ειδικά ο αγροτικός κόσμος έρχεται, συζητάμε και αποδέχεται τις προτάσεις μας για την ανασυγκρότηση της περιφέρειας και της αγροτικής οικονομίας.
  • Θεσπίσαμε το όριο των 60 ημερών για την υποχρεωτική εξόφληση των παραγωγών από τα σούπερ-μάρκετ, ενώ πριν ήταν προαιρετικά 30 μέρες και στο τέλος οι 7 μήνες μεταχρονολογημένες επιταγές ήταν η συνήθης πρακτική.
  • Έχουμε δημιουργήσει τον ΟΔΙΑΓΕΠ για την αξιοποίηση της περιουσίας του υπουργείου
  • Θεσπίσαμε την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης του γάλακτος, στην οποία συμφωνείτε
  • Καταθέσαμε νομοσχέδιο για τη συλλογικότητα στον αγροτικό χώρο, η αλιεία είχε μείνει εκτός συνδικαλιστικής συγκρότησης και γενικά τα ζητήματα της αλιείας δεν τα είχατε ακουμπήσει καθόλου
  • Συμφωνούμε ότι υπάρχει ανάγκη πάταξης των ελληνοποιήσεων. Προσπαθούμε εντατικοποιώντας τους ελέγχους. Σήμερα ανακοινώσαμε ότι αθρόες εισαγωγές αρνιών γίνονταν από τη Ρουμανία και στη συνέχεια διατίθενται είτε ως ελληνικά είτε ως χωρίς προέλευση. Βρέθηκε εταιρεία στη βόρεια Ελλάδα που είχε εισάγει 10.000 αρνιά το 2016 και εμφάνιζε μόνο σφαγή 1.100 αρνιών. Τα αποτελέσματα από το διασταυρωτικό έλεγχο από το σύστημα Αρτεμις βρίσκονται ήδη στον εισαγγελέα.
  • Προειδοποιούμε το κύκλωμα εμπορίας και επεξεργασίας γάλακτος ότι θα είμαστε το ίδιο αυστηροί για να προστατέψουμε το εθνικό μας προϊόν, τη φέτα.
  • Το μείγμα υπολογισμού των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών ήταν στη δική μας φαρέτρα κατά τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Τα στοιχεία δείχνουν ότι κερδίζουν οι αγρότες από τη συνδυαστική εφαρμογή αυτών των δύο.
  • Με τη φορολογική και ασφαλιστική μεταρρύθμιση φέραμε το ατομικό αφορολόγητο για τους αγρότες και την εθνική σύνταξη.

Πηγή: agro24.gr