Την πρόθεση του υπουργείου να μεταβιβάσει όλες τις αρμοδιότητες στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και να διατηρήσει μόνο την έγκριση της χρηματοδότησής τους «στο μέτρο του δυνατού» μαζί με την αξιολόγηση μέσω της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος σχολιάζοντας τις αξιώσεις πρυτανικών Αρχών για γενναίες χρηματοδοτήσεις.
Με αφορμή την ακρόαση της νέας προέδρου της ΑΔΙΠ, Νικολέτας Παϊσίδου ενώπιον της Επιτροπής ΔΕΚΟ της Βουλής, ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει το καθεστώς των μετεγγραφών, αναγνωρίζοντας ότι «ο νόμος είναι γενναιόδωρος, αφού από 1.500 μετεγγραφές ετησίως, φτάσαμε στις 10.000 μετεγγραφές».
Πράγματι, υπάρχει πληθώρα φοιτητών σε ΤΕΙ και Πανεπιστήμια, είπε ο υπουργός Παιδείας, πρόσθεσε όμως ότι «τελικά, οι φοιτητές είναι καταμερισμένοι εν πολλοίς και αν εξαιρέσει κανείς κάποια τμήματα, τα υπόλοιπα δεν θίγονται». Πλην του Δημοκρίτειου, που χάνει 1.400 φοιτητές και παίρνει 44, κανένα άλλο Ίδρυμα της περιφέρειας δεν έπαθε ζημία, είπε ο υπουργός Παιδείας.
Ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετης χρηματοδότησης για ορισμένα Τμήματα. «Επειδή υπάρχουν διάφορα παράπονα, κυρίως από τον κ. Φορτσάκη, λέω να βοηθήσουμε με μια πρόσθετη χρηματοδότηση το 2015, στα τμήματα στα οποία έχουν πληθώρα φοιτητών. Μηχανολόγοι του Πολυτεχνείου, ηλεκτρολόγοι του Πολυτεχνείου, αρχιτέκτονες, παιδαγωγικό ίσως, ιατρική» είπε ο κ. Λοβέρδος.
Ταυτόχρονα όμως, κατήγγειλε και πληθώρα δημαγωγίας. «Αλλά έχει υπάρξει και μια κατάχρηση δημαγωγίας εδώ πέρα. “Δώσε μου και άλλα λεφτά”, μας λένε. Τα λεφτά τα θέλεις για να πάρεις βοηθητικό προσωπικό. Τι να τα κάνεις; Θα αυξήσεις τις αίθουσες στο δεύτερο εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους; Θα χτίσεις καινούριες; Θα πάρεις θέρμανση για περισσότερους χώρους ενώ έχεις έναν χώρο; Τι θα τα κάνεις; Τι παραπάνω θα πάρεις και χρειάζεσαι περισσότερα χρήματα; Εκείνο που χρειάζεσαι είναι περισσότερη αυταπάρνηση» είπε ο κ. Λοβέρδος και πρόσθεσε: «Ένα σύγχρονο υπουργείο χρηματοδοτεί στο μέτρο του δυνατού τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ και μέσω της ΑΔΙΠ τα αξιολογεί. Πρέπει όλες οι διοικητικές δραστηριότητες να περάσουν στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Θα ολοκληρώσουμε τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων και θα τους δώσουμε δυνατότητα, αν συμφωνήσει και το υπουργείο Οικονομικών να χρησιμοποιούν κωδικούς χωρίς να χρειάζεται να τους πει το υπουργείο ναι ή όχι».
Ο διορισμός της Νικολέτας Παϊσίδου στη θέση της προέδρου της ΑΔΙΠ εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής. Υπέρ ψήφισαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, οι ΑΝ.ΕΛΛ, η ΔΗΜ.ΑΡ και η Θεοδώρα Τζάκρη. Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Δραγασάκης ψήφισε «λευκό», ενώ κατά ψήφισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Κατά» ψήφισε το ΚΚΕ, λευκό ψήφισε η Χρυσή Αυγή. Προηγουμένως, η κ. Παϊσίδου δήλωσε ότι με διαφάνεια και ενιαία κριτήρια θα προχωρήσει η αξιολόγηση των πανεπιστημίων.
kathimerini.gr