Αντίθετη η «Λαϊκή Συσπείρωση» Καλαμάτας στην επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας

ginaika_dimotiki_astynomikosΑντίθετη είναι η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του Δήμου Καλαμάτας στην επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας γιατί όπως ισχυρίζεται σε ανακοίνωσή της αποτελεί ένα βραχίονα της αστυνομοκρατίας αλλά και ένα μηχανισμό επιβολής προστίμων για να μαζεύει ο Δήμος χρήματα.

Επίσης, επισημαίνεται ότι η Λαϊκή Συσπείρωση ήταν υπέρμαχοι να μην να χάσουν την εργασία τους οι υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας και να απασχοληθούν, ως δημοτικοί υπάλληλοι, καλύπτοντας ανάγκες των δήμων με την ανάπτυξη δραστηριοτήτων παροχής κοινωνικών υπηρεσιών προς τους δημότες εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Καλαμάτας:

«Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο ψηφίστηκε η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας με τη σύμφωνή γνώμη Δημοτικής Αρχής αλλά και του Ανοιχτού Δήμου-Ενεργοί Πολίτες.

Η Δημοτική Αστυνομία ουσιαστικά αποτελεί ένα βραχίονα της αστυνομοκρατίας αλλά και ένα μηχανισμό επιβολής προστίμων για να μαζεύει ο Δήμος χρήματα.

Η Δημοτική Αστυνομία είχε ουσιαστικά καταργηθεί και είχαν απολυθεί οι υπάλληλοι της με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή αντιτάχτηκε στη δημιουργία του μηχανισμού της Δημοτικής Αστυνομίας, που ιδρύθηκε με το Ν.2503/1997. Τόνιζε ότι οι κυβερνήσεις του δικομματισμού προσπαθούν να μεταβάλουν την τότε Τοπική Διοίκηση σε γρανάζι της κεντρικής εξουσίας και στη δημιουργία ενός ακόμη ραβδούχου σώματος γενικής αστυνόμευσης.

Επίσης επισήμαινε ότι η λειτουργία του μηχανισμού αυτού θα έχει σαν συνέπεια την ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής, τον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού, την υπερφορολόγηση των δημοτών, την ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών.

Είχε προβλέψει τη γενίκευση της αστυνόμευσης με τη μετατροπή της Δημοτικής Αστυνομίας σε συμπληρωματική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ.

Καταδίκασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΛ.ΑΣ. και τη Δημοτική Αστυνομία που είχε ως συνέπεια οι δημοτικοί αστυνομικοί να αναλάβουν πρόσθετα καθήκοντα αστυνόμευσης (συλλήψεων, ανακρίσεων κ.ά.), καθώς και την ύπαρξη συνεργασίας ανάμεσα στα επιχειρησιακά κέντρα της Δημοτικής Αστυνομίας με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Ήταν αντίθετο επίσης με την απόφαση για δημιουργία των συμβουλίων πάταξης της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας σε επίπεδο δημοτικών διαμερισμάτων, που ενίσχυαν με τον τρόπο αυτό την ένταση της καταστολής σε επίπεδο δήμου.

Ανεξάρτητα όμως από τη θέση αυτή που υποστήριξε, και επιβεβαίωσε η ζωή, το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση διαφώνησαν οι υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας να χάσουν την εργασία τους. Υπήρχαν δυνατότητες οι εργαζόμενοι αυτοί να απασχοληθούν, ως δημοτικοί υπάλληλοι που είναι, καλύπτοντας ανάγκες των δήμων με την ανάπτυξη δραστηριοτήτων παροχής κοινωνικών υπηρεσιών προς τους δημότες εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους.

Με βάση αυτές τις θέσεις στο πρόσφατο νομοσχέδιο για το Δημόσιο έγινε δεκτή τροπολογία -άρθρο 19- του ΚΚΕ (και άλλη μία που αφορούσε τις απολυμένες καθαρίστριες του ΟΑΕΔ) ώστε να μπορεί το Δημοτικό συμβούλιο με απόφαση του να ΜΗΝ επανασυστήσει  την υπηρεσία της Δημοτικής Αστυνομίας ΧΩΡΙΣ να βλάπτονται οι εργαζόμενοι που θέλουν να επανέλθουν στο Δήμο.

Η θέση που καταθέσαμε στο ΔΣ ήταν η εξής:

” να υπάρχει η δυνατότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο με απόφασή του να καθορίσει τις αρμοδιότητες που έχουν σχέση με την εύρυθμη λειτουργία της πόλης (κατάληψη πεζοδρομίων, εφαρμογή κανονιστικών αποφάσεων Δημοτικού Συμβουλίου κ.λπ.) και δεν θα ασκούνται από την Ελληνική Αστυνομία αλλά από τις Διευθύνσεις και τους επιφορτιζόμενους διοικητικούς υπαλλήλους που θα τις ασκούν, με

ταυτόχρονη αποτύπωσή τους στους Εσωτερικούς Οργανισμούς Λειτουργίας των δήμων.”»