Από ανανεώσιμες πηγές το 22% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας

ananeosimes piges energiasΟι α­να­νε­ώ­σι­μες πη­γές ε­νέρ­γειας α­να­λο­γούν στο 22 τοις ε­κα­τό της παγ­κό­σμιας πα­ρα­γω­γής η­λε­κτρι­κής ε­νέρ­γειας, σύμ­φω­να με έκ­θε­ση που δη­μο­σί­ευ­σε ο Δι­ε­θνής Ορ­γα­νι­σμός Ε­νέρ­γειας (Ι­Ε­Α).

Το πο­σο­στό αυ­τό α­να­μέ­νε­ται να φτά­σει το 26 τοις ε­κα­τό έ­ως το 2020, ω­στό­σο η έκ­θε­ση προ­βλέ­πει ό­τι η ε­ξά­πλω­ση της α­να­νε­ώ­σι­μης ε­νέρ­γειας θα ε­πι­βρα­δυν­θεί τα ε­πό­με­να πέν­τε χρό­νια, ε­άν δεν ε­ξα­σφα­λι­στούν οι α­πα­ραί­τη­τες πο­λι­τι­κές αλ­λα­γές.

Η κα­τά­στα­ση εί­ναι δυ­σμε­νέ­στε­ρη στον το­μέ­α των βι­ο­καυ­σί­μων για με­τα­φο­ρι­κά μέ­σα και των α­να­νε­ώ­σι­μων πη­γών ε­νέρ­γειας για σκο­πούς θέρ­μαν­σης, ε­ξη­γεί η έκ­θε­ση του δι­α­κυ­βερ­νη­τι­κού ορ­γα­νι­σμού.

«Οι α­να­νε­ώ­σι­μες πη­γές ε­νέρ­γειας α­πο­τε­λούν έ­να α­πα­ραί­τη­το μέ­ρος της ε­νερ­γεια­κής α­σφά­λειας.

Ω­στό­σο, τη στιγ­μή που ε­πι­τέ­λους ε­ξε­λίσ­σον­ται σε μί­α αν­τα­γω­νι­στι­κή λύ­ση για έ­ναν αυ­ξα­νό­με­νο α­ριθ­μό ε­φαρ­μο­γών, η πο­λι­τι­κή και ρυθ­μι­στι­κή α­βε­βαι­ό­τη­τα σε ο­ρι­σμέ­νες βα­σι­κές α­γο­ρές χει­ρο­τε­ρεύ­ει.

Αυ­τό προ­κύ­πτει κυ­ρί­ως α­πό τις α­νη­συ­χί­ες σχε­τι­κά με το κό­στος της α­νά­πτυ­ξης των α­να­νε­ώ­σι­μων πη­γών ε­νέρ­γειας», δή­λω­σε η ε­κτε­λε­στι­κή δι­ευ­θυν­τής του Ι­Ε­Α, Μα­ρί­α φαν ντερ Χέ­φεν.

«Οι κυ­βερ­νή­σεις ο­φεί­λουν να δι­α­κρί­νουν σα­φέ­στε­ρα α­νά­με­σα στο πα­ρελ­θόν, το πα­ρόν και το μέλ­λον, κα­θώς τα κό­στη πέ­φτουν με την πά­ρο­δο του χρό­νου», πρό­σθε­σε. «Πολ­λές α­να­νε­ώ­σι­μες πη­γές ε­νέρ­γειας δεν χρει­ά­ζον­ται πλέ­ον την πρό­βλε­ψη ει­δι­κών κι­νή­τρων.

Αν­τι­θέ­τως, α­παι­τούν έ­να πλαί­σιο α­γο­ράς που θα ε­ξα­σφα­λί­ζει μια λο­γι­κή και προ­βλέ­ψι­μη α­πό­δο­ση για τους ε­πεν­δυ­τές. Αυ­τό α­παι­τεί έ­να σο­βα­ρό προ­βλη­μα­τι­σμό σχε­τι­κά με το σχε­δια­σμό της α­γο­ράς που χρει­ά­ζε­ται για να ε­πι­τευ­χθεί έ­να πιο βι­ώ­σι­μο παγ­κό­σμιο ε­νερ­γεια­κό μείγ­μα», κα­τέ­λη­ξε.

Συ­νο­λι­κά η παγ­κό­σμια η­λε­κτρι­κή πα­ρα­γω­γή α­πό α­να­νε­ώ­σι­μες πη­γές α­να­μέ­νε­ται να φτά­σει τις 7.310 τε­ρα­βα­τώ­ρες (T­Wh) το 2020, ση­μει­ώ­νον­τας αύ­ξη­ση 5,4 τοις ε­κα­τό α­νά έ­τος. Τη με­γα­λύ­τε­ρη ά­νο­δο θα ση­μει­ώ­σουν η Βρα­ζι­λί­α και η Ιν­δί­α, ε­νώ στην Κί­να θα υ­πάρ­χει μι­κρό­τε­ρος ρυθ­μός αύ­ξη­σης, σύμ­φω­να με την έκ­θε­ση.

Ό­σον α­φο­ρά την πα­ρα­γω­γή βι­ο­καυ­σί­μων, η έκ­θε­ση προ­ει­δο­ποι­εί πως η πο­λι­τι­κή υ­πο­στή­ρι­ξη εμ­φα­νί­ζει τά­σεις α­πο­δυ­νά­μω­σης στις κύ­ρι­ες α­γο­ρές των Η­ΠΑ, της Ευ­ρω­πα­ϊ­κής Έ­νω­σης και της Βρα­ζι­λί­ας. Πα­ράλ­λη­λα ό­μως ι­σχυ­ρο­ποι­εί­ται σε νέ­ες α­γο­ρές ε­κτός του Ο­ΠΕΚ, κυ­ρί­ως στη Νο­τι­ο­α­να­το­λι­κή Α­σί­α.

Η έκ­θε­ση κα­τα­λή­γει προ­βλέ­πον­τας για πρώ­τη φο­ρά τις προ­ο­πτι­κές ε­πεν­δύ­σε­ων για τις α­να­νε­ώ­σι­μες πη­γές ε­νέρ­γειας. Μέ­χρι το 2020, οι συγ­γρα­φείς της έκ­θε­σης προ­βλέ­πουν κα­τά μέ­σο ό­ρο ε­πεν­δύ­σεις 230 δι­σε­κα­τομ­μυ­ρί­ων δο­λα­ρί­ων το χρό­νο.

Ω­στό­σο το πο­σό αυ­τό εί­ναι ε­λα­φρώς χα­μη­λό­τε­ρο α­πό τα 250 δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια που ε­πεν­δύ­θη­καν το πε­ρα­σμέ­νο έ­τος.

n­a­f­t­e­m­p­o­r­i­ki.gr