Αρχίζουν το “τσεκούρεμα” οι επιχειρήσεις σε οικογενειακά επιδόματα

misthoiΤην αρ­χή έ­κα­ναν δύ­ο ε­πι­χει­ρή­σεις, ε­πι­κα­λού­με­νες τη δυ­σμε­νή οι­κο­νο­μι­κή κα­τά­στα­ση

«Μα­χαί­ρι» σε οι­κο­γε­νεια­κό ε­πί­δο­μα και ε­πί­δο­μα τέ­κνων μπαί­νει σε ε­πι­χει­ρή­σεις που ε­πι­βάλ­λουν την κα­τα­βο­λή στους ερ­γα­ζο­μέ­νους των νο­μο­θε­τη­μέ­νων κα­τώ­τα­των μι­σθών και η­με­ρο­μι­σθί­ων και την προ­σαύ­ξη­σή τους μό­νο με τις συμ­πλη­ρω­μέ­νες έ­ως τις 14/2/2012 πο­λυ­ε­τί­ες.

Την ευ­θεί­α κα­τάρ­γη­ση των δύ­ο πα­ρα­πά­νω ε­πι­δο­μά­των, σύμ­φω­να με την ε­φη­με­ρί­δα «Η­με­ρη­σί­α», προ­βλέ­πουν δύ­ο ε­πι­χει­ρη­σια­κές συλ­λο­γι­κές συμ­βά­σεις -η πρώ­τη σε ε­πι­χεί­ρη­ση ε­πι­σι­τι­σμού και η δεύ­τε­ρη σε ε­πι­χεί­ρη­ση πα­ρο­χής υ­πη­ρε­σι­ών α­σφα­λεί­ας (s­e­c­u­r­i­ty)- που υ­πο­γρά­φη­καν στις αρ­χές Αυ­γού­στου και τέ­θη­καν, ή­δη, σε ι­σχύ. Ως δι­και­ο­λο­γη­τι­κή βά­ση για την κα­τάρ­γη­ση των ε­πι­δο­μά­των και οι δύ­ο ε­πι­χει­ρή­σεις ε­πι­κα­λούν­ται τη δυ­σμε­νή οι­κο­νο­μι­κή κα­τά­στα­ση, τον πε­ρι­ο­ρι­σμό των δρα­στη­ρι­ο­τή­των τους, την έλ­λει­ψη ρευ­στό­τη­τας και την α­δυ­να­μί­α κα­τα­βο­λής των α­πο­δο­χών στο ύ­ψος στο ο­ποί­ο βρί­σκον­ταν προ­η­γου­μέ­νως.
Σύμ­φω­να με το δη­μο­σί­ευ­μα της «Η­με­ρη­σί­ας» οι συμ­βά­σεις προ­βλέ­πουν:

Οι μι­σθοί και τα η­με­ρο­μί­σθια μει­ώ­νον­ται στα ε­πί­πε­δα των νο­μο­θε­τη­μέ­νων κα­τώ­τα­των ο­ρί­ων (586 ευ­ρώ ο μι­σθός και 26,18 ευ­ρώ το η­με­ρο­μί­σθιο για υ­παλ­λή­λους ά­νω των 25 ε­τών και 510,95 ευ­ρώ και 22,83 ευ­ρώ, αν­τί­στοι­χα, για υ­παλ­λή­λους η­λι­κί­ας κά­τω των 25 ε­τών) και θα προ­σαυ­ξά­νον­ται μό­νο με τις προ­βλε­πό­με­νες, α­πό το ν. 4046/12 προ­σαυ­ξή­σεις (έ­ως 30% και 3 τρι­ε­τί­ες για τους ά­νω των 25 ε­τών και έ­ως 2 τρι­ε­τί­ες και συ­νο­λι­κά 10% για τους κά­τω των 25 ε­τών). «Πέ­ραν της μη­νια­ίας τα­κτι­κής προ­σαύ­ξη­σης λό­γω προ­ϋ­πη­ρε­σί­ας κα­μιά άλ­λη προ­σαύ­ξη­ση ή­τοι ε­πί­δο­μα γά­μου ή τέ­κνων δεν θα πε­ρι­λαμ­βά­νε­ται», «το ε­πί­δο­μα γά­μου κα­ταρ­γεί­ται α­πό τού­δε και δεν έ­χει υ­πο­χρέ­ω­ση η ε­πι­χεί­ρη­ση να το κα­τα­βά­λει στους έγ­γα­μους ερ­γα­ζό­με­νους της» α­να­φέ­ρουν, συγ­κε­κρι­μέ­να, οι σχε­τι­κοί ό­ροι, οι ο­ποί­οι θα ι­σχύ­ουν και για ό­σους τυ­χόν προσ­λη­φθούν στο μέλ­λον.

Το ε­βδο­μα­δια­ίο ω­ρά­ριο ερ­γα­σί­ας ο­ρί­ζε­ται στις 40ώρες (α­κό­μη και σε 6ήμερη βά­ση ε­φό­σον συμ­φω­νεί ο ερ­γα­ζό­με­νος) και δί­νε­ται η δυ­να­τό­τη­τα με­τα­τρο­πής, ε­πί­σης κα­τό­πιν συμ­φω­νί­ας, των συμ­βά­σε­ων πλή­ρους α­πα­σχό­λη­σης σε συμ­βά­σεις με­ρι­κής α­πα­σχό­λη­σης.

Η κα­τα­βο­λή των δώ­ρων ε­ορ­τών (Χρι­στου­γέν­νων και Πά­σχα) προ­βλέ­πε­ται «έ­ως τυ­χόν κα­τάρ­γη­σης τους με νο­μο­θε­τι­κή δι­ά­τα­ξη, η ο­ποί­α ά­μα την ι­σχύ της υι­ο­θε­τεί­ται και τυγ­χά­νει ε­φαρ­μο­γής με την πα­ρού­σα α­κό­μα και σε πε­ρί­πτω­ση που τυ­χόν η νέ­α ΕΓ­ΣΣΕ προ­βλέ­πει την τυ­χόν δι­α­τή­ρη­σή του πα­ρά την γε­νι­κή τυ­χόν κα­τάρ­γη­σή τους».

thepaper.gr